Galić: Dozvoljava se rad igraonica uz kovid sertifikat, ugostiteljski objekti mogu da rade do ponoći

Konferenciju ste mogli pratiti uživo na Portalu Vijesti i Televiziji Vijesti

80879 pregleda 95 reakcija 62 komentar(a)
Galić, Foto: Ministarstvo zdravlja
Galić, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 19.01.2022. 11:50h

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) Igor Galić rekao je da je Vlada Crne Gore odlučila da se u naredne dvije sedmice, od 20. januara do 3. februara omogućava rad dječijih igraonica uz kovid sertifikat uz obezbjeđivanje najmanje 10 metara kvadratnih po osobi.

"Omogućava se rad svih ugostiteljskih objekata do ponoći uz uslov da se ne dozvoli muzički program uz izvođenje pjevača, muzičara ili DJ-eva. Emitovanje muzike sa zvučnika je dozvoljeno. Ipak, imajući u vidu da je broj novoobljelih na dnevnom nivou i dalje visok, bez obzira na generalni trend pada, sve ostale mjere ostaju na snazi", rekao je Galić na konferenciji za medije, povodom trenutne epidemiološke situacije u zemlji, izazvane pandemijom koronavirusa.

Galić je rekao da je u posljednjoj sedmici broj zaraženih 40 odsto manji u odnosu na nedjelju ranije.

On je kazao da je ovo trenutak kada prvenstveno omladinu moramo da upozorimo da dolazi do "prelivanja" zaraze sa njih na starije ukućane.

"Do ove nedjelje smo bilježili najveću incidenciju obolijevanja u uzrasnim grupama od 19. do 40. godine. U posljednjoj nedjelji, posljedično, kao što smo i očekivali, najviše oboljelih je u grupi od 40 do 65 godina, a najveći porast trenda je u uzrasnoj kategoriji 65+ godina. Dobra okolnost je to što su oni vakcinisani u procentu većem od 70 odsto. S druge strane, bilježimo i pad oboljelih među maloljetnicima za oko 30 odsto", kazao je Galić.

On je rekao da su oko 45 odsto inficirane djece, djeca u osnovnim školama, oko 37 odsto su srednjoškolci, a 18 odsto su djeca u predškolskom uzrastu.

"I dalje napominjemo da je sprovedenim međunarodnim stručnim studijama utvrđeno da vakcinisane osobe obolijevaju od blažih formi i Omikron soja SARS-CoV-2. Naročito osobe koje su vakcinisane sa tri (buster) doze, pa stoga molimo građane da se vakcinišu, a ukoliko nisu primili treću dozu, i to bez odlaganja da učine", kazao je Galić.

Radulović: Prvi smrtni slučajevi nevakcinisanih od Omikrona, 85 odsto životno ugroženih su neimunizovani

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Ljiljana Radulović je kazala da je broj COVID pacijenata koji su na bolničkom liječenju veći za oko deset odsto u odnosu na sedmicu ranije.

Radulović
Radulovićfoto: MZD

"U bolnicama je danas 312 pacijenata. U KCCG 87, OB Bar 31, OB Pljevlja 37, OB Bijelo Polje 23, OB Berane 23, OB Kotor 24, OB Nikšić 52, SB Brezovik 24. Omikron soj je dominantan uzrok hospitalizacija. Prvi put smo, nažalost, konstatovali i dva smrtna slučaja uslijed infekcije Omikron sojem koronavirusa. Riječ je o dva pacijenta koji su preminuli prošle nedjelje. Imali su oko 70 godina i sa prethodnim kardiološkim hroničnim oboljenjima. Oboje su, nažalost, bili nevakcinisani", kazala je Radulović.

Ona je dodala da su s druge strane, analizom utvrdili da je 70 odsto pacijenata koji imaju Omikron, a koji su prije sedam dana bili životno ugroženi, sada na dobrom putu da se oporave ili su već sada na kućnom liječenju.

"Ova informacija nam govori da je Omikron blaža varijanta i u slučaju bolničkog liječenja, od Delta soja. U ovom trenutku, od 40 životno ugroženih pacijenata u KCCG, oko 85 odsto su nevakcinisani građani. To znači da, ako smo imali dilemu da li vakcine štite od Omikrona, više je nemamo. Hospitalizovani su u kontinuitetu većinski nevakcinisani građani. Zato sve još jednom molim da se zaštite i sebe sačuvaju najgorih posljedica", kazala je Radulović.

Jokić: DZ Podgorica morao da prilagodi sistem rada i usmjeri ljudske resurse kako bi održao pun kapacitet

Direktor Doma zdravlja (DZ) Podgorica, Danilo Jokić rekao je da je DZ Podgorica kao najveća ustanova primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, pod novom epidemiološkom situacijom morao da prilagodi sistem rada i usmjeri ljudske resurse kako bi održao pun kapacitet usluga na svim poljima koja trenutno pokriva.

Jokić
Jokićfoto: MZD

"Moramo da naglasimo da trenutno Dom zdravlja Podgorica funkcioniše na tri polja, a to su: redovan proces rada, Covid i imunizacija. Od 1. do 17, januara, Dom zdravlja Podgorica je imao 28.796 obrađenih COVID odraslih pacijenata (8.489 pregleda i 20.307 telefonksih konsultacija) i 2.969 obrađenih COVID maloljetnih pacijenata (2.392 pregleda i 577 telefonskih konsultacija). U pomenutom periodu odrađeno je 1.110 kućnih posjeta ljekara. 15.861 testiranje, 3.318 patronažnih posjeta, 6.600 uzorkovanja nalaza pacijenata u Covid centrima, 1.207 uzorkovanja nalaza u kućnim uslovima, 898 snimanja pluća i 530 transporta Covid pacijenata. Ovo nas dovodi do ukupnog broj od 61.289 pruženih usluga", kazao je Jokić.

On je dodao da se u zadnjih nekoliko dana bilježi smanjenje broja pregledanih pacijenata do 25 odsto u odnosu na početak januara 2022. godine.

"Ali se bilježi povećanje broja pregledanih pacijenata za 30 odsto u odnosu na decembar 2021.godine. Moram da istaknem da je ovo veoma zahtjeva period za zdravstvene radnike Doma zdravlja Podogrica, koji, ponoviću po ko zna koji put, pokazuju da su heroji društva na prvoj liniji odbrane. Naravno, ovoliki obim posla dovodi i do opterećenja sistema, pa su primijećene i gužve na pojedinim Covid punktovima. Međutim, slike koje vam prikazujemo su od jutros - od prije sat vremena - od devet sati, na kojima se jasno vidi da sistem funkcioniše besprekorno i da je smanjeno bilo kakvo čekane za bilo koju esencialnu potrebu stanovnika Glavnog grada", rekao je Jokić.

On je poručio da koristi priliku da pozove građane da se vakcinišu, da na ovaj način zaštite sebe i sve oko sebe.

"Iako omikron soj trenutno pokazuje blažu kliničku sliku kod pacijenata, njegovo širenje dovodi do povećanog broja novozaraženih. Takođe, molim građane da poštuju propisane epidemiološke mjere, jer na taj način ćemo, uz vakcinaciju, na najbolji način zaustaviti širenje Covid 19", poručio je Jokić.

Galić: Treća, buster doza se može primiti tri mjeseca nakon prebolijevanja ili druge doze, a kod imuno kompromitovanih osoba i mjesec nakon prebolijevanja ili druge doze

Galić je rekao da se po posljednjim preporukama Nacionalnog imunizacionog stručnog tijela (NITAG), treća, buster doza vakcine se može primiti tri mjeseca nakon prebolijevanja ili druge doze, a kod imuno kompromitovanih osoba i mjesec nakon prebolijevanja ili druge doze.

On je dodao da još ne znaju koliko će buster doze trajati.

"Po nekim novim studijama koje nam govore da je imuni odgovor na treću dozu jako velik ali potrebno je izvjesno vrijeme kako bi nakon sprovedenih studija i vakcinisanja većeg broja populacije buster dozom, kako bi se napravile studije i onda ćemo znati kolika je što se tiče vremenskog perioda zaštita buster dozom", kazao je Galić.

Upitan li su rezultate dale pojačane kontrole ili građani koji su poštovali mjere, Galić je rekao da rezultat nikad nije posljedica samo jednog elementa. "Jedan od razloga jesu te pojačane kontrole, ali i građani treba da su svjesni trenutne epidemiološke institucije, i oni su najbolji partneri institucija u borbi protiv epidemije", rekao je Galić.

On je istakao da sve studije pokazuju da i protiv omikrona vakcinisane osobe bolje prolaze, blaže su kliničke slike i manje je hospitalizacije.

Upitan da prokomentariše najave svjetskih stručnjaka da omikron možda znači kraj pandemije, Galić je kazao da ovo što se trenutno dešava liči na jedan tok epidemije gdje se se isrpljuju ljudski resursi i gdje virus može da mutira usljed velikog broja novozaraženih. "Ali, svakako postoji takozvana biološka mimikrija, gdje mi ne bi trebali da se oslonimo na takva vjerovanja i pretpostavke, vrlo je neizvjesno ono što će se u budućnosti desiti", rekao je Galić.

On je kazao da će one države koje su vakcinisale najveći broj građana prije završiti sa pandemijom i zbog toga se i u Crnoj Gori insistira na vakcinaciji.

Galić je rekao da Ministarstvo zdravlja sprovodi nabavke i pregovore i da su naručene nove doze Fajzer vakcine za cijelu populaciju, pa i za djecu.

Na pitanje, da li će poput Italije, Njemačke, Francuske preporučiti upotrebu učinkovitijih maski u zatvorenim prostorima, FFP2 maske, Galić je rekao da se za omikron soj pokazalo efikasnim upravo nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Galić je kazao da su FFP2 i FFP3 najbolja zaštita od omikron soja, zbog čestica koje mogu da prođu kroz masku, a da hirurške i platnene štite u manjoj mjeri.

"Uvijek dajemo jake preporuke, ali ne obavezujuće. Nama je bitno uglavnom da osobe nose maske, jer maskom štitite druge od sebe ako ste inficirani", naveo je Galić.

U tom smilu, kako je kazao, svaka vrsta maske je dobro došla i obavezna.

Radulović: Pregledi se ne odlažu jer su doktori bolesni

Na pitanje da li je tačno da u Poliklinici KCCG odlažu specijalističke preglede jer nema nekih specijalista, koji su odsutni zbog infekcije, Radulović je kazala da se pregledi ne odlažu jer su doktori bolesni. „Uobičajena dinamika nije poremećena zbog odsustva doktora. Mi otprilike u svakom trenutku imamo oko dva odsto zaposlenih ljekara koji su u izolaciji zbog toga što je ustanovljena pozitivnost na koronavirus, ali na svu sreću nema nijednog sa težom slikom“, rekla je Radulović. Upitana kada se može očekivati da se dođe u ritam zakazivanja specijalističkih pregleda koji je prijemčiviji za pacijente, Radulović je navela da se ti periodi zakazivanja ne razlikuju mnogo od perioda prije kovida. Ona je kazala da će morati da usklade broj upućivanja prema KCCG-u. „Razmijem da su kolege u Domu zdravlja okupirane tretmanom kovid pacijenata, ali mislim da ćemo morati da broj pregleda da uskladimo sa onim što je na zapadu“, rekla je Radulović. Kako je kazala, ustanovili su da veliki broj pacijenata ne dođe na pregled jer je na neki način uradio taj pregled i sada automatizovano od prekjuče program briše te upte koji su zdati. „Vjerujem da će nam to pomoći da imamo makar 30 odsto više slobodnih termina, ali čini mi se da ćemo morati nekakvu koordinaciju sa Domom zdravlja da imamo“, navela je Radulović.

Konferenciju ste mogli pratiti uživo na Portalu Vijesti i Televiziji Vijesti.

Bonus video: