Indeks percepcije korupcije: Crna Gora popravila položaj, iznad globalnog prosjeka

Crna Gora je u izvještaju za 2020. bila na 67. mjestu

20108 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.01.2022. 09:16h

Crna Gora se nalazi na 64. mjestu prema indeksu percepcije korupcije za 2021. godinu, pokazuje Izvještaj o indeksu percepcije korupcije (CPI) koji je objavila je globalna nevladina organizacija Transparensi internenešnal (Tl).

To znači da je Crna Gora u odnosu na 2020. popravila svoj položaj za tri mjesta.

Tada je Crna Gora bila na 67. poziciji.

Crna Gora u izvještaju TI za 2020. ima 46 bodova i dijeli poziciju sa Kubom.

Crna Gora i druge zemlje sa Zapadnog Balkana svrstane su u region istočne Evrope i centralne Azije.

Crna Gora sa skorom 46, te Gruzija sa 55 i Jermenija sa 49 su jedine države tog regiona koje imaju indeks iznad globalnog prosjeka od 43.

Ispred Crne Gore, kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije su Slovenija na 41. i Hrvatska na 63. mjestu.

Lošije su plasirane Sjeverna Makedonija i Kosovo na 87. poziciji, Srbija koja je na 96. mjestu, te Bosna i Hercegovina (BiH) i Albanija na 110.

Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 180 država.

Prema metodologiji TI, 0 poena predstavlja najviši nivo percipirane korupcije, dok 100 predstavlja najniži nivo.

Prema rangiranju za 2021. godinu, na prvom mjestu su Danska, Novi Zeland i Finska, a slijede ih Norveška, Singapur i Švedska...

Na dnu ljestvice su Venecuela, Somalija, Sirija i Južni Sudan.

Srbija bilježi najslabiji rezultat drugu godinu za redom

Srbija je po indeksu percepcije korupcije na 96. mestu od 180 zemalja i teritorija, sa indeksom 38, zabilježenim drugu godinu zaredom, što su ujedno i njene najniže dosadašnje ocjene za tu državu.

Srbija nije zabilježila napredak i sa 38 poena, isto kao i prethodne godine, ostaje na svom najnižem rezultatu od 2012. od kada su podaci uporedivi.

Srbija 96. mjesto dijeli sa još pet zemalja Argentinom, Brazilom, Indonezijom, Lesotom, i Turskom.

Srbija i druge zemlje sa Zapadnog Balkana svrstane su u region istočne Evrope i centralne Azije.

Zemlja se više ne smatra demokratijom već hibridnim režimom i vlada je postala ozloglašena po jakom uticaju na medije, uznemiravanju nezavisnih kritičara i držanju nefer izbora, navodi se u izvještaju.

Nedostatak transparetnosti vlade oko glavnih stranih investicija izaziva rasprostranjenu zabrinutost, što se odražava na nedavni talas javnih protesta protiv spornog projekta istraživanja litijuma.

Pokret na nivou zemlje primorao je predsjednika i njegovu vladajuću Srpsku naprednu stranku da izmijeni zakon o referendumuma i povuče zakone koji bi olakšali državi da ekspropriše zemlju.

Ukazuje se da je širom Zapadnog Balkana i u Turskoj, koja ima indeks 38, koncentracija vlasti u rukama autokratskih vođa i njihovih partija podrivala je sudsku nezavisnost što pomaže da se održi to zarobljavanje države.

Navodi se da su širom regiona istočne Evrope i centralne Azije autoritarne vlade špijunirale, zastraživale i napadale aktiviste, novinare, opozicione vođe i obične građane.

Vlade ovog regiona, navodi se, koristile su kovid-19 kao pretekst da dalje suzbiju kritične glasove, usvajale su restriktivne zakone, gušile slobodu govora i pristup informacijama i podrivale nezavisno sudstvo.

Bonus video: