Opravdavanje nasilja na RTCG: "Žene nekad same izazovu muškarca..."

Snimak gostovanja proširio se društvenim mrežama a reagovala je i bivša članica Savjeta RTCG koja je poručila da standardi i principi zahtijevaju izbalansiranost, što se ne može vidjeti u prilogu. Raonić tražio da se prilog uputi Ombudsmanu kako bi pokrenuo proceduru

42907 pregleda 1126 reakcija 57 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Novinarka Javnog servisa Jovana Božarić-Stanišić je u Jutarnjem programu RTCG tokom razgovora na temu nasilja nad ženama kazala da žene nekada same izazovu muškarca "da se ponaša kako ne treba".

Ona je to saopštila tokom razgovora sa koordinatorkom SOS telefona Biljanom Zeković.

"Ne mora da uvijek bude tako kako ste naveli primjer. Hoću reći, postoji i druga strana. Ja se vodim onim da žena, kada je trenutak da nešto izbjegne ili ne kaže da ne bi isprovocirala suprotnu stranu, da treba da prekine. Ima žena koje ne prekidaju, zaista ih ima", rekla je Božarić-Stanišić.

Video snimak izjave Božarić-Stanišić proširio se društvenim mrežama, a generalni direktor Radio Televizije Crne Gore Boris Raonić poručio je da se prilog pošalje Ombudsmanu RTCG, "kako bi mogli da pokrenemo proceduru".

Bivša članica Savjeta RTCG-a i aktivistkinja za ljudska prava Bojana Jokić poručila je da standardi i principi zahtijevaju izbalansiranost, a da se u prilogu može vidjeti pokušaj opravdavanja nasilja.

"Programski standardi i principi, statut, te i sam Zakon o javnom emiteru zabranjuju svaku vrstu nedoličnog ponašanja prema bilo kojoj ranjivoj kategoriji, zahtijevaju izbalaniranost i uravnoteženost, što ovdje ne možemo vidjeti - jer jedino što ja vidim jeste da voditeljka pokušava opravdati nasilje uobičajenom mizoginom retorikom koja navodi na to da su žene krive zbog nasilja koje trpe, zato što ga one izazivaju", napisala je Jokić.

Smatra da su ovakav vid stigmatizacije žena koje su žrtve nasilja i ovakva retorika "ohrabrujući poziv za sve nasilnike koji u svojim izopačenim umovima baštine da tretiraju ženu kao predmet koji je samo tu im služi svrsi (bilo da je reprodukcija ili drugi vidovi “ženskih” poslova u pitanju), bez prava na pogovor".

"Zahtijevam od Savjeta i rukovodstva RTCG-a da u skladu sa propisanim procedurama pokrene dosciplinski postupak protiv odgovorne i jasno stane u zaštitu žena i time nam pokaže da imamo saveznike u Javnom servisu Crne Gore", kazala je Jokić.

Milica Špajak, članica Savjeta RTCG-a je kazala da je uputila prigovor Obmudsmanki Javnog servisa i zahtjevala pokretanje disciplinskog postupka.

"Kao članica Savjeta RTCG, uputila sam prigovor Ombudsmanki RTCG-a i zahtijevala pokretanje disciplinskog postupka protiv voditeljke Božarić-Stanišić. Skandalozni lični stavovi ne mogu biti dio programa Javnog servisa, a za nasilje nema opravdanja", napisala je Špajak na svom Fejsbuk profilu.

Bonus video: