Katnić silazi sa scene

Tužilački savjet u četvrtak Katnića sa još 11 tužilaca šalje u starosnu penziju

30775 pregleda 287 reakcija 38 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: BORIS PEJOVIC
Sa jučerašnje sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: BORIS PEJOVIC

Četvrtak 17. februar, po svemu sudeći, biće posljednji dan mandata glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji će nakon šest i po godina na čelu Specijalnog državnog tužilaštva, odlukom Tužilačkog savjeta biti razriješen funkcije i poslat u starosnu penziju.

Time će biti završena era ključnog čovjeka u pravosuđu, čiji rad su pratile brojne optužbe da je bio čuvar DPS interesa i fioka, a zbog čije smjene se, između ostalog, više od godinu kontinuirano radilo na izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, ali i izmjenama uslova za raniji odlazak u mirovinu...

Osim Katnića, kako “Vijesti” saznaju”, na spisku za starosnu penziju nalaze se imena još 11 tužilaca - Sonje Bošković, Vesne Jovićević, Olivere Ražnatović, Milivoja Tomčića, Radmile Ćuković, Suzane Milić, Ljiljane Milić, Milice Rmandić, Ferihe Muratović, Hajrana Kalača i Božidarke Gačević, koji su prema izmijenjenim uslovima, ostavrili pravo na za odlazak u penziju.

Silazak sa scene GST Milivoje Katnić ne prihvata mirno, već se dopisom obratio vršiteljki dužnosti VDT-a Maji Jovanović, koju je zamolio da kroz mehanizme koje joj daje funkcija, “preduzme određene mjere, kako bi se spriječilo dalje urušavanje nezavisnosti i nepristrasnosti tužilačke funkcije”.

Katnić je u dopisu ponovio, ono što je više puta iznosio u javnosti, da je “cilj donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu isključivo bili njegova smjena”, te da su se tužioci zbog toga, ali i izmjena Zakona o radu, obraćali Ustavnom sudu, koji ni nakon 8 mjeseci nije razmatrao inicijativu.

On je naglasio da ukoliko TS konstatuje prekid njegovog mandata jer je, navodno, ostvario uslove za penziju, onda “nepodnošljivo krši propise”, pojašnjavajući da beneficirani radni staž, koji je stekao, ne može istovremeno predstavljati imperativni osnov za prestanak radnog odnosa ili funkcije ranije nego što je to slučaj sa ostalim zaposlenim...

On je v.d. VDT-a zamolio da njegove navode iz dopisa, a u skladu sa Poslovnikom TS-a, iznese pred članove tog tijela, te da prije odlučivanja o njegovom mandatu zbog sumnje u nepristrastnost - izuzme dva člana Tužilačkog savjeta Sinišu Gazivodu i Steva Muka.

”Gazivodu i... Steva Muka, koji je prilikom javne rasprave, u vezi s nacrtima tužilačkih zakona, na riječi tada v.d. VDT-a Ivice Stankovića, a koje su ocrtavale stvarnost da se izmjene tih zakona donose isključivo radi moje eliminacije izjavio: ‘Pa šta, ako je i lično, on to zaslužuje zbog toga što se ne odaziva na pozive Skupštine i skupštinskih tijela i nevladinih organizacija, a ako se i odazove, govori što je njemu milo’”, napisao je Katnić.

Katnić
Katnićfoto: Vijesti/Boris Pejović

Članovi TS-a na jučerašnjoj sjednici dogovorili su da u četvrtak u 15 časova nastave sjednicu na kojoj će konstatovati prekid funkcije tužiocima, koji su ostvarili pravo za odlazak u starosnu penziju. TS je obavezao Sekretarijat Tužilačkog savjeta da do tada pribavi podatke iz Fonda PIO za sve tužioce preko 60 godina života, te da do tada dobiju i obavještenja od rukovodilaca tužilaštava o tužiocima, koji su stekli uslove za odlazak u starosnu penziju.

Da pitanje o odlasku sa funkcije, zbog ostvarivanja prava na starosnu penziju, treba što prije da dođe na tapet TS-a pokrenuo je na početku predstavnik Ministarstva pravde Andrej Milović, koji je zahtijevao da se konstatovanje prekida funkcije po tom osnovu odmah uvrsti u dnevni red.

Vršiteljka dužnosti VDT-a kazala je da ona, nakon pet radnih dana na toj poziciji, nema dostupnu dokumentaciju i da se zbog toga još nijesu stekli uslovi da se raspravlja o tome. Predložila je da bi razuman rok za to pitanje bio sedam dana, a sa njom se saglasila i tužiteljka Đurđina Ivanović, koja je više puta ponovila da se ne protivi da se TS bavi pitanjem starosnih penzija, ali da se ostavi rok za pribavljanje dokumentacije od 7 dana.

”Nama je ostalo breme iz nekog ranijeg perioda. Treba još danas uputiti zahtjev Fondu PIO, a u kojem tražimo podatke za tužioce, koji imaju preko 60 godina, tako da ne vidim razlog da mi prekinemo, pa već da sjutra nastavimo sjednicu”, kazao je Gazivoda.

Gazivoda (desno)
Gazivoda (desno)foto: Luka Zeković

Jovanović je naglasila da “ne bježi od toga, ali da se dokumentacija mora pripremiti i da treba svima dati vremena da se upoznaju sa podacima”.

”Evo i glavni specijalni tužilac se danas obratio povodom tog pitanja, dajte da damo vremena”, rekla je Jovanović, nakon čega je predložila da u četvrtak popodne nastave sjednicu i pozabave se tim pitanjem.

Boričić pisao TS: Rukovoditeljka brutalno prekršila zakon

Tužilački savjet konstatovao je juče ocjene, koje je bivši TS na elektronskoj sjednici donio 27. jula prošle godine, a na kojoj su utvrđene ocjene rada programa dvojice kandidata, koji su se prijavili na ponovljeni oglas TS-a - 22. juna 2021. godine za mjesto rukovodioca ODT Podgorica.

U trci za ključnu poziciju najvećeg tužilaštva nalaze se tužilac iz Podgorice Nikola Boričić i rukovodilac ODT-a Cetinje Duško Milanović.

Boričić je krajem prošle sedmice obavijestio sve članove TS-a da je rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica - suprotno članu 137 stav 3 Zakona o državnom tužilaštvu, 24. decembra 2021. kojim je odredila tužioca Armina Selmanovića za zamjenika ODT-a Podgorica, mimo sjednice i glasanja tužilaca ODT-a Podgorica, a na osnovu zaključka proširene sjednice Vrhovnog državnog tužilaštva.

”U dosadašnjoj praksi nezapamćeno je da se zamjenik rukovodioca ODT-a izabere, a da se prije toga o tome ne izjasni sjednica tog tužilaštva. Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva je na ovaj način brutalno prekršila odredbu člana 137 stav 3 Zakona o državnom tužilaštvu, čega je ona svjesna, jer je više nego jasno da se o izboru zamjenika rukovodioca moraju izjašnjavati samo tužioci onog tužilaštva u kojem se bira taj zamjenik rukovodioca”, naveo je Boričić.

On je gotovo godinu prije toga obavljao dužnost zamjenika rukovodioca ODT-a Podgorica.

Disciplinski tužilac i zamjenik znaće se u četvrtak

Na sjednici TS-a juče nije biran disciplinski tužilac i njegov zamjenik jer ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, odnosno, rukovodilac i premijer Zdravko Krivokapić nije dostavio svoje predloge.

Tužiteljke Danka Ivanović Đerić i Tanja Nišavić predložene su na sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva za obavljanje tih poslova, a čini se da predlog tužilačke organizacije dopao i predstavniku Ministarstva pravde.

”Pogledao sam jutros predložena imena, Iako smatram da je riječ o profesionalcima, smatram da treba da pomjerimo tu tačku dnevnog reda, pa da donesemo odluku”, kazao je Milović, koi je pitao da li postoji prepreka da Ministarstvo pravde možda predloži ista imena za disciplinskog tužioca i zamjenika.

Bonus video: