Fond PIO: Katnić stekao uslov za penziju

Tužilački savjet je za sjutra u 15 časova zakazao nastavak sjednice, gdje će na dnevnom redu biti konstatovanje prestanka funkcije tužiocima, koji su ispunili uslove za starosnu penziju.

58448 pregleda 411 reakcija 136 komentar(a)
Katnić, Foto: Vijesti/Boris Pejović
Katnić, Foto: Vijesti/Boris Pejović

Fond Penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), nakon zahtjeva Tužilačkog savjeta, dostavio je danas podatke Sekretarijatu TS-a u kojem su naveli da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ima (64 godine i 8 mjeseci života i 41 godinu i 4 mjeseca staža osiguranja), te da je ispunio uslove za odlazak u starosnu penziju shodno članu 17 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

U dopisu Fonda PIO, u koji su "Vijesti" imale uvid, navodi se da je na osnovu "Akta Ministarstva odbrane, od 10. juna 2021. godine, utvrđeno da je Katnić u periodu 1. januara 1993. do 11. marta 2005. obavljao skužbu u Vojsci u svojstvu profesionalnog lica i u tom periodu ostvario beneficirani radni staž sa stepenom uvećanja 12/15 i 12/16 što ukupno iznosi 15 godina i 7 mjeseci". Fond PIO je na osnovu ažuriranih podataka u Matičnoj evidenciji na spisu tužilaca, koji ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju, naveo još devet tužilaca.

Uslove za penziju stekle su tužiteljke Radmila Ćuković (65 godina i 3 mjeseca života i 35 godina i 10 mjeseci staža osiguranja), Vesna Jovićević (64 godine i 10 mjeseci života i 36 godina i 8 mjeseci staža osiguranja), Suzana Milić (65 godina i 2 mjeseca života i 35 godina i 11 mjesci staža osiguranja), Olivera Ražnatović (64 godine života i 36 godina i 6 mjeseci staža osiguranja), Milica Rmandić (65 godina i 3 mjeseca života i 37 godina i 8 mjeseci staža osiguranja).

U dopisu Fonda PIO navodi se da je uslove za starosnu penziju stekao i tužilac Milivoje Tomčić (65 godina i 1 mjesec života i 40 godina i 9 mjeseci staža osiguranja), Božidarka Gačević (66 godina života i 31 godina i 2. mjeseca staža osiguranja), Hajran Kalač (64 godine i 7 mjeseci života i 40 godina i 1 mjesec staža osiguranja) i Feriha Muratović (64 godine i 9 mjeseci života i 37 godina i 1 mjesec staža osiguranja).

Oni su u obavještenju napomenuli da se starosna penzija primakla i tužiteljkama - Ljiljani Milić kojoj će 2. decembra biti (64 godine života i 27 godina i 6 mjeseci staža osiguranja), dok tužiteljka Snježana Zejnilagić već 16. oktobra ove godine imaće sve uslove za mirovinu (64 godine života i 34 godina i 6 mjeseci staža osiguranja).

Tužioci, koji imaju preko 60 godina, ali još ne ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju shodno članu 17 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju su Sonja Bošković, Đurđina Nina Ivanović, Ljiljana Lakić, Željko Tomković, Mirko Bulatović, Hasan Lukač, Ljubinka Madžgalj, Nusreta Arapović, Živko Savović, Tatjana Žižić, Vanja Sindić i Luka Martinović.

Tužilački savjet je za sjutra u 15 časova zakazao nastavak sjednice, gdje će na dnevnom redu biti konstatovanje prestanka funkcije tužiocima, koji su ispunili uslove za starosnu penziju.

GST se u ponedjeljak dopisom obratio v.d. VDT-u Maji Jovanović u kojem je naveo da je namjera Tužilačkog savjeta, da konstatuje prestanak njegovog mandata, jer je, kako je rekao, "navodno ostvario uslove za penziju".

"S tim ciljem nepodnošljivo krši propise predvidjene za sprovodjenje procedura u vezi konstatovanja ispunjenja uslova za penziju, bilo kog tužioca, pa i mene kao glavnog specijalnog tužioca. Ukoliko dodje do ovakve odluke, Crna Gora zasigurno ide putem diskriminacije, povrede prava na rad i povrede nezavisnosti tužilačke funkcije, koji put je izabrala i Madjarska, ali prije skoro deset godina, a o čemu je odlučivao Sud pravde u Luksembugru, kao i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, a i Evropska komisija je imala jasne stavove o tome", naveo je Katnić.

On je pojasnio i da pravo na tzv.beneficirani radni staž (koji staž sam ostvario zbog ranijih specifičnih poslova koje sam obavljao, i koji važno je pa Vam napominjem, nije još uvijek sa sigurnošću utvrdjen), propisuje se za zaposlene, odnosno lica koja se bave ili su se bavila naročito napornim i rizičnim zanimanjima i predstavlja vid pozitivne mjere zakonodavca prema toj kategoriji lica, da ukoliko žele mogu ostvariti pravo na starosnu penziju, ranije od ostalih).

"Ovakva pozitivna mjera, odnosno pravo, ne može istovremeno predstavljati imperativni osnov za prestanak radnog odnosa ili funkcije Glavnog specijalnog tužioca, ranije nego što je to slučaj sa ostalim zaposlenim, odnosno državnim tužiocima, kojima se staž osiguranja računa shodno opštim pravilima", tvrdi Katnić u dopisu.

Članom 18 Zakona propisano je da osiguraniku, kome se staž osiguranja računa sa uvećanjim trajanjem, starosna granica za sticanje prava na satrosnu penziju utvrđeno u članu 17 st 1 i 2, snižava se zavisno od stepena uvećanja staža za po jednu godinu.

1) za svakih šest godina provedenih radnom mjestu, odnosno poslu kome efektivno provedenih 12 mjeseci računa staž

2) za svakih pet godina provedenih na radnom mjestu, odnosno poslu kome efektivno provedenih 12 mjeseci računa staž osiguranja kao mjeseci:

3) za svake četiri godine provedene na radnom mjestu, odnosno poslu kome efektivno provedenih 12 mjeseci računa staž osiguranja kao 16 mjeseci:

4) za svake tri godine provedene na radnom mjestu, odnosno poslu kome efektivno provedenih 12 mjeseci računa staž osiguranja kao 18 mjeseci.

Bonus video: