Galić: Dnevni nivo obolijevanja je i dalje visok, preko 80 odsto pacijenata koji su izgubili bitku je bilo nevakcinisano

"Crna Gora i dalje sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1000 stanovnika, što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom", kazao je Galić

43328 pregleda 64 reakcija 29 komentar(a)
Galić, Foto: Vlada Crne Gore
Galić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 17.02.2022. 10:37h

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) Igor Galić saopštio je danas da je broj novooboljelih (od koronavirusa) u posljednje dvije sedmice manji za oko 54% u odnosu na prethodne dvije nedjelje.

"Bez obzira na ovaj podatak, dnevni nivo obolijevanja je i dalje visok tako da opuštanja ne treba da bude. Crna Gora i dalje sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1000 stanovnika, što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom. Kada poredimo podatke u poslednjih sedam dana o broju novooboljelih na million stanovnika Crna Gora se nalazi iza većine razvijenih zemalja Evrope kao što su Danska, Island, Holandija, Austrija, Italija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Hrvatska i druge", istakao je Galić na konferenciji za medija na kojoj se predstavlja trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori.

On je dodao da "samo poštovanjem mjera uz adekvatno sprovedenu imunizaciju možemo uticati na smanjenje udjela smrtnosti".

"Nažalost, preko 80 odsto pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću je bilo nevakcinisano, dok je u posljednjih pet dana od svih osoba koje su preminule samo jedna bila vakcinisana. Zbog navedenog, još jednom apelujemo na građane da se vakcinišu ukoliko to nijesu učinili, ili ako im je prošlo šest mjeseci od posljednje doze vakcine da prime i treću buster dozu", rekao je Galić.

On je poručio da će IJZCG kao i do sada pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa dobijenim podacima predlagati nove mjere.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović je kazala da se u Crnoj Gori, na bolničkom liječenju, trenutno nalaze 182 pacijenta, što je 30 odsto manje u odnosu na dvije sedmice ranije.

Radulović
Radulovićfoto: Vlada Crne Gore

"U KCCG, gdje se nalaze najteži pacijenti iz cijele države, liječe se 53 COVID pacijenta. Njih 20 je životno ugroženo. Svi, osim jednog, imaju značajna prethodna oboljenja i svi su, sem jednog, nevakcinisani ili im je prošlo više od šest mjeseci od druge doze vakcine. Samo jedan od njih je mlađi od 40 godina. Dvoje pacijenata su u uzrasnoj grupi od 65 do 70 godina, a ostali su stariji", istakla je Radulović.

Ona je dodala da je u ostalim bolnicama, na liječenju: U OB Bar 25 pacijenata, u OB Pljevlja 34 pacijenta, u OB Berane pet pacijenata, u OB Kotor 21 pacijent, u OB Nikšić 12 pacijenata, u SB Brezovik 22 pacijenta.

"Od ukupnog broja hospitalizovanih u našoj zemlji, na neinvazivnoj i mehaničkoj ventilaciji je 16 pacijenata, što je manje od 10 odsto", kazala je Radulović.

Bonus video: