Katnić traži izuzeće Vuksanovića, Gazivode, Muka i Milovića

Tužilački savjet za danas je zakazao nastavak sjednice, gdje će na dnevnom redu biti konstatovanje prestanka funkcije tužiocima koji su ispunili uslove za starosnu penziju, među kojima i Katnić

14624 pregleda 69 reakcija 37 komentar(a)
Katnić, Foto: Luka Zeković
Katnić, Foto: Luka Zeković

Glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić dostavio je zahtjev za izuzeće čanova Tužilačkog savjeta, Miloša Vuksanovića, Siniše Gazivode, Steva Muka i Andreja Milovića.

On je zahtjev dostavio predsjednici Tužilačkog savjeta i vršiteljki dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) Maji Jovanović.

Tužilački savjet za danas je zakazao nastavak sjednice, gdje će na dnevnom redu biti konstatovanje prestanka funkcije tužiocima koji su ispunili uslove za starosnu penziju, među kojima i Katnić.

"U prilogu akta, shodno 61.33 st.3 Poslovnika o radu Tuižilačkog savjeta, dostavijam Vam zahtjev za izuzeće članova Tužilačkog savjeta, Vuksanović Miloša, Gazivoda Siniše, Muk Steva i Milović Andreja prilikom odlučivanja o pitanjima koja se tiču mojih prava i obaveza kao Glavnog specijalnog tužioca, zbog okolnosti koje izazivaju sumnju u njihovu nepristrasnost, kao i akte iz kojih se može vidjeti tok upravnih postupaka pred Fondom penzijskog i invalidskog osiguranja-Područna jedinica Podgorica i Ministarstvom odbrane, pokrenutih sa moje strane radi tanog utvrđivanja mog efektivnog staža osiguranja i staža osiguranja sa uvećanim trajanjem, kao i radi utvrđivanja činjenice da ii su mi plaćeni svi porezi i doprinosi za staž osiguranja sa uveanim trajanjem", naveo je Katnić u zahtjevu.

Katnić je obrazložio da je Vuksanović bio branilac okrivljenog Ranka Radulovića u krivičnom predmetu koji se pred Višim sudom u Podgorici vodi protiv Erogena Brajovića i ostalih, a u kojem je i on oštećeni.

"Obzirom da se navedenom optužnicom okrivljenima stavija na teret, između ostalog, i planiranje mog ubistva, odnosno planiranje ubistva mog sina... te je u torn svojstvu dana 17.11.2021. godine podnio zahtjev za moje izuzeće... Zbog čega smatram da isti ne može ni na koji način biti nepristrasan u postupanju prema meni", napisao je Katnić.

Obrazlažući zahtjev za izuzeće Gazivode, Katnić je konstatovao da je protiv tog advokata Specijalno državno tužilaštvo, na čijem je čelu, vodilo krivični postupak: "I čiji angažman u Tužilačkom savjetu je isključivo da bi sproveo osvetu zbog tog krivičnog postupka prema meni lično”.

Objašnjavajući razlog za izuzimanje Muka, rekao da je ovaj prilikom javne rasprave u vezi sa nacrtom tužilačkih zakona govorio protiv njega: "Na riječi tada v. d. Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, a koje su ocrtavale stvarnost da se izmjene tih zakona donose isključivo radi moje eliminacije izjavio: ‘Pa šta, ako je i lično, on to zaslužuje zbog toga što se ne odaziva na pozive Skupštine i skupštinskih tijela i nevladinih organizacija, a ako se i odazove, govori što je njemu milo'”, napisao je Katnić.

Bonus video: