Odluka Sudskog savjeta: Izabrano 11 sudija Vrhovnog suda

U Vrhovni sud izabrani su i dosadašnje sudije Apelacionog suda Milenka Seka Žižić, Nevenka Popović, Seka Piletić, Marijana Pavićević, Katarina Đurđić, a u krovnu sudsku instancu prešle su i dosadašnje sudije Upravmog suda Crne Gore Vojin Lazović i Snežana Vukčević

50171 pregleda 97 reakcija 26 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.03.2022. 14:38h

Sudski savjet donio je odluku da se nakon sprovedenog postupka u utvrđene rang-liste izaberu 11 sudija Vrhovnog suda - izabrani su dosadašnje sudije Višeg suda u Podgorici Ranko Vukić, Tatjana Ljujić, Zoran Šćepanović i Jelena Čabarkapa.

Odlukom Sudskog savjeta u Vrhovni sud izabrani su i dosadašnje sudije Apelacionog suda Milenka Seka Žižić, Nevenka Popović, Seka Piletić, Marijana Pavićević, Katarina Đurđić, a u krovnu sudsku instancu prešle su i dosadašnje sudije Upravmog suda Crne Gore Vojin Lazović i Snežana Vukčević.

"Sudski savjet je obavio intervju i sa kandidatima prijavljenim na javne oglase broj 01-1227/21 od 23.02.2021. godine, 01-5895/20 od 16.10.2020. godine, 01-4559/21 od 29.06.2021. godine i 01-5616/21 od 30.08.2021. godine, za izbor 6 sudija Apelacionog suda Crne Gore, i donio odluku da se za sudije Apelacionog suda Crne Gore izaberu: Ana Vuković, Predrag Tabaš, Vesna Moštrokol, Evica Durutović, dosadašnje sudije Višeg suda u Podgorici, Danijela Vukčević, dosadašnja sutkinja Privrednog suda Crne Gore i Dijana Radulović, dosadašnja sutkinja Osnovnog suda u Podgorici", saopšteno je iz Sudskog savjeta.

Na sjednici SS-a donijeta je odluka da za predsjednika Suda za prekršaje u Budvi se izabere Marko Đukanović, dosadašnji sudija tog suda.

Novoizabrane sudije će sjutra, 08.03.2022.godine, potpisati tekst svečane zakletve pred Sudskim savjetom u 14.30 časova.

Vrhovni sud koji je u v.d. stanju od januara 2021. godine, nakon što je dugogodišnja predsjednica Vesna Medenica odlučila da ode jer je nezakonito trošila treći mandat, suočio se ljetos sa ozbiljnim kadrovskim problemom, jer je 3. avgusta prošle godine, nakon odluke Sudskog savjeta čak šest sudija tog suda ostalo bez funkcije jer su ispunili zakonske uslove za odlazak u starosnu penziju.

Tada je odlukom SS, mandat prekinut za 23 sudija, od čega šestoro iz Vrhovnog suda - Stanke Vučinić, Branimira Femića, Dušanke Radović, Svetlane Vujanović, Lidije Ivanović i Petra Stojanovića.

Današnji izbor 11 sudija Vrhovnog suda značiće da će se konačno osloboditi put da se nastavi sa izborom ključne figure u pravosuđu, jer to mjesecima nije bilo moguće jer nije bilo kvoruma za održavanje Opšte sjednice Vrhovnog suda.

U Vrhovnom sudu trebalo bi da ima 18 sudija i predsjednik suda, ali kako su za izbor kandidata za najznačajniju poziciju u pravosuđu potrebne dvije trećine glasova od ukupnog broja svih sudija u Vrhovnom sudu, to znači da je za sazivanje Opšte sjednice potrebno da u sudu ima najmanje 12 sudija. Sada je taj broj popunjen tako da više nema zakonske barijere da se nastavi sa izborom predsjednika krovne sudske instance.

Na nekoliko puta ponavljanom konkursu za tu poziciju, 9. jula prošle godine prijavile su se sutkinja Specijalnog odjeljenja Višeg suda Ana Vuković i sutkinja Apelacionog suda Milenka Seka Žižić, a Sudski savjet je na sjednici 3. avgusta sačinio listu s imenima Vuković i Žižić, jer ispunjavaju zakonom propisane uslove za izbor.

Sudski savjet sada kada je popunjen broj sudija u Vrhovnom sudu dužan je da tu listu dostavi Vrhovnom sudu, kako bi na Opštoj sjednici Vrhovnog suda utvrdili kandidata...

Nakon što je odlaskom Medenice, Vrhovni sud početkom prošle godine ostao bez šefa, Sudski savjet je raspisivao nekoliko konkursa kako bi sproveo proceduru za izbor ključne figure u pravosuđu.

Sudija Vrhovnog suda Miraš Radović bio je kandidat za novog predsjednika tog suda, ali je njegov izbor zaustavljen na sjednici Sudskog savjeta 13. aprila ove godine, kada nije dobio potrebne dvije trećine glasova.

Bonus video: