HRA: Zabrinuti smo zbog prijetnji Zekoviću, UP da mu pruži zaštitu

"Podznjakov je Zekovića optužio da ga je navodno lažno prijavio da je podmetnuo bombu na zgradu TQ plaze u Budvi koju će aktivirati ako sve televizijske stanice u Crnoj Gori ne budu izvještavale afirmativno o agresiji Rusije na Ukrajinu"

1827 pregleda 1 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) saopštila je danas da izražava zabrinutost zbog prijetnji koje je njihovom kolegi, Aleksandru Saši Zekoviću, generalnom sekretaru Crnogorskog helšinskog odbora za ljudska prava uputio Vladislav Podznjakov, čelnik ekstremističke organizacije "Muška država" čiji je rad u Rusiji zabranjen.

"Ta organizacija je ranije upućivala ozbiljne prijetnje i aktivistima za ljudska prava u Rusiji. Imajući u vidu i posebnu obavezu države da zaštiti branitelje ljudskih prava apelujemo na Upravu policije da istraži prijetnje i Zekoviću pruži odgovarajuću zaštitu", ističe se u saopštenju HRA.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su poručili da je Zeković ranije upozoravao na pristustvo Podznjakova u Crnoj Gori i zahtijevao da se provjeri da li on ovdje zakonito boravi i može li predstavljati opasnost po bezbjednost građana.

"Podznjakov je Zekovića optužio da ga je navodno lažno prijavio da je podmetnuo bombu na zgradu TQ plaze u Budvi koju će aktivirati ako sve televizijske stanice u Crnoj Gori ne budu izvještavale afirmativno o agresiji Rusije na Ukrajinu", zaključuje se u saopštenju HRA.

Građanska inicijativa (GI) 21. maj apelovala je na nadležne institucije, a prije svega na koordinatora sektora bezbjednosti Dritana Abazovića, da hitno preduzmu mjere kojim će garantovati bezbjednost Aleksandra Zekovića i procesuirati ruskog ekstremistu Vladislava Pozdnjakova.

Bonus video: