Zbog prevoza djeca iz sela nikšićke Župe šest dana ne idu u školu

Učenici iz sela nikšićke Župe nakon časova moraju da se vrate pješke, a pojedini bi morali da pješače i po desetak kilometara, ili da čekaju autobus skoro dva sata

4925 pregleda 5 komentar(a)
Do škole dva sata pješečenja, Foto: Svetlana Mandić
Do škole dva sata pješečenja, Foto: Svetlana Mandić

Učenici iz sela Zagrad, Oblatno i Raspuće iz nikšićke Župe već šest dana ne idu u matičnu školu “Dušan Bojović”, koja se nalazi u selu Miolje polje. Razlog je, kako su kazali njihovi roditelji, što djeca nakon časova moraju ili da se vrate pješke, a pojedini bi morali da pješače i po desetak kilometara, ili da čekaju prevoz skoro dva sata.

Zbog toga su se roditelji odlučili na takav potez ne bi li skrenuli pažnju na problem koji je nastao skraćivanjem časova na 30 minuta i izborili se za uvođenje vanredne linije.

”Mi smo mjesečne karte plaćali 17 eura, a nikad ih nijesu iskoristili osim u jednom pravcu. Naša djeca zaslužuju da imaju prevoz, kao što imaju i druga djeca. To traje već dvije godine i ne znam je li mi teža korona ili ovo. Dijete treba da mi ide pješke dva sata, jedva čeka da ruča, da se odmori i dokopa kreveta. Je li to dovoljno da ono isprati sve gradivo koje ga čeka. Još im nastava počinje u pola osam”, kazao je Zdravko Čvorović, otac djevojčice koja je u šestom razredu osnovne škole.

Prema riječima Marine Čvorović, od vlasnika “Nikšić prevoza”, koji godinama održava autobuske linije u Župi, tražili su da uvede vanrednu liniju za učenike.

”Na naše molbe uveo je vanrednu liniju samo u martu, jer mu je Opština tada doplatila, da bi je u aprilu ukinuo. Kamioni Boksita prolaze, pasa lutalica ima, ne možemo pustiti dijete da ide pješice. Obraćam se Opštini, Mjesnoj zajednici, svakome ko može da nam pomogne za jednu vanrednu liniju koja će djecu dovoziti u povratku. Mi bismo najviše voljeli da imamo školski kombi, da plaćamo mjesečnu kartu, da nam odvoze i dovoze djecu. Ne tražimo da nam djecu do pred vrata dovoze, nego samo da imamo vanrednu liniju koja bi išla kuda i redovna”, kazala je Čvorović.

Osnovna Škola Dušan Bojović
foto: Svetlana Mandić

Todor Kostić, član Savjeta roditelja škole “Dušan Bojović” kazao je da su u rješavanju problema uključili MZ, roditelje, direktoricu škole, da su išli i u Opštinu, ali da ništa nijesu uspjeli.

”U septembru smo Ministarstvu poslali zahtjev da se odobri jedan kombi, međutim rekli su nam da je to sporno jer je lokalna vlast organizovala prevoz djece kroz gradski saobraćaj. Probaćemo da nađemo neko rješenje”, poručio je Kostić.

Direktorica škole Ljiljana Papić kazala je da su upoznati sa problemima sa kojima se suočavaju učenici, da razumiju negodovanje roditelja kao i pokušaj da štrajkom skrenu pažnju javnosti i ubrzaju rješenje problema.

Autobus Nikšić prevoza
Autobus Nikšić prevozafoto: Svetlana Mandić

”Škola je zajedno sa djecom i roditeljima, nesumnjivo najzainteresovanija da se taj problem adekvatno riješi. Moja prethodnica se obratila resornom Ministarstvu sa molbom da se školi dodijeli kombi za prevoz učenika. Ipak, na taj zahtjev nismo dobili pozitivan odgovor, jer je procijenjeno da postoje prioritetniji slučajevi”, kazala je Papić.

Istakla je da je sa saradnicima inicirala razgovore između roditelja, Opštine i prevoznika.

”Opština i prevoznik su, nakon više susreta, postigli dogovor koji je donedavno funkcionisao, i koji je bio zadovoljavajući za djecu sa Zagrada. Ipak, poznato mi je da već neko vrijeme prevoznik ne saobraća po šemi koja odgovara našoj djeci, kao i da prošlonedjeljni pregovori prevoznika sa Opštinom nisu urodili plodom. Uprava škole će uraditi sve što je u našoj moći da se problem djece riješi, i da Opština i prevoznik ipak pronađu neko rješenje”, poručila je Papić i dodala da kada se trajanje časova vrati na uobičajenih 45 minuta više neće biti problema, kao i da se takvom epilogu nadaju u što kraćem roku.

Predsjednik MZ “Župa” Dragoljub Radulović pozvao je prevoznika i Opštinu da pronađu zajednički modelitet na zadovoljstvo učenika, kako bi se školska godina uspješno privela kraju, kao i da na početku sljedeće godine sve detaljno preciziraju kako ne bi dolazili u ovu situaciju.

Krtolica: Problemi nastali zbog skraćenja časova

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Vidak Krtolica podsjetio je da su tenderom, koji je bio prošle godine, precizirane autobuske linije koje su napravljene prema rasporedu učenika OŠ “Dušan Bojović” i trajanju časova od 45 minuta, a da su problemi nastupili kada su časovi skraćeni na 30 minuta.

”Prevozniku smo jednom dali pomoć za gorivo, mimo toga više ne možemo. Iskoristili smo tu maksimum povećanja od 20 odsto subvencije. To je bilo u martu. Tražili smo da uvede vanrednu liniju, ali je kazao da su mu to dodatni troškovi”, kazao je Krtolica i dodao da traže modalitet da se situacija prevaziđe.

Kovačević: Nećemo uvoditi vanrednu liniju

Dobili smo dotaciju za vanrednu liniju, ali samo 100 eura u martu i ništa više. Nas gorivo uništi, ne možemo to da izdržimo. Opštini smo se obratili da ne možemo ni ostatak Župe da prevozimo po tim uslovima. Imamo 11 polazaka za Župu dnevno. I sa ostalim prevoznicima smo u kontaktu, i oni su u sličnom problemu”, kazao je Gorčin Kovačević iz “Nikšić prevoza” i dodao da ostaju pri stavu da neće uvoditi vanrednu liniju.

Bonus video: