Opomena za Bjelicu zbog prijetnji

Bivši predsjednik Upravnog odbora UCG navodno je 29. oktobra, nakon ročišta pred Etičkim odborom po inicijativi Centra za građansko obrazovanje (CGO), zaprijetio članovima tog tijela, a o tome postoji i službena zabilješka

9499 pregleda 10 komentar(a)
Opomena se ne objavljuje u Biltenu UCG, Foto: BORIS PEJOVIC
Opomena se ne objavljuje u Biltenu UCG, Foto: BORIS PEJOVIC

Etički odbor Univerziteta Crne Gore opomenuo je redovnog profesora Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Duška Bjelicu zbog toga što je tokom prethodnog postupka navodno prijetio članovima tog tijela UCG.

”Postupak Vijeća Etičkog odbora Univerziteta Crne Gore je u ovom predmetu okončan. Izrečena mjera ‘opomena’, u skladu sa Etičkim kodeksom UCG, ne objavljuje se u Biltenu UCG”, odgovoreno je “Vijestima” sa UCG.

Bivši predsjednik Upravnog odbora UCG navodno je 29. oktobra, nakon ročišta pred Etičkim odborom po inicijativi Centra za građansko obrazovanje (CGO), zaprijetio članovima tog tijela, a o tome postoji i službena zabilješka.

U Biltenu UCG ranije je objavljena Javna osuda Bjelici, zbog toga što je, kako se navodi, zloupotrijebio autoritet u cilju stvaranja povlašćene pozicije pojedinaca, na štetu profesionalnih kriterijuma i posredno iskorišćavao studente, tražeći od njih da ga obavezno citiraju u svojim radovima, sve u cilju sticanja lične koristi.

Nakon objavljene odluke, redovni profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje poručio je “da su neistiniti navodi iz Javne osude”.

”Naučnoj armadi koja je stigla po mjeri i volji Zdravka Krivokapića i Vesne Bratić da oslobodi Univerzitet Crne Gore posljednjih dana 2020. godine cilj je u stvari bio da instalira ‘svitu’ koja je svojim djelovanjem imala za cilj da predatorski djeluje na svoj plijen. Da, baš tako. Glavni operativci predvođeni nezakonito postavljenim rektorom Vladimirom Božovićem nijesu imali kočnica. Niti ih imaju. Niti skrupula. Niti njihovoj nesputanoj mašti ima kraja. A može im i biti. Do kad, vidjećemo”, saopštio je Bjelica nakon objavljene Javne osude.

U Javnoj osudi stoji da je taj profesor prekršio više stavova Etičkog kodeksa.

”U periodu od 13. novembra 2019. do 3. februara 2020, djelovao zloupotrebom pozicije autoriteta u cilju stvaranja povlašćene pozicije pojedinca, na štetu profesionalnih kriterijuma i posredno iskorišćavao studente, na način što je tražio od studenata da u svojim radovima obavezno citiraju profesora Bjelicu, sve u cilju sticanja lične koristi za obezbjeđivanje većeg broja citata, a za koji se, na Univerzitetu Crne Gore, isplaćivala posebna naknada”, stoji u obrazloženju Javne osude.

Navodi se i da je “pažljivom i savjesnom ocjenom svih provedenih dokaza, pojedinačno i u njihovoj međosobnoj povezanosti, dovodeći ih u vezu sa navodima iz predloga za pokretanje postupka i osobe protiv koje je postupak pokrenut, Vijeće Etičkog odbora na nesumnjiv način utvrdilo da je osoba protiv koje je pokrenut postupak počinila povrede Etičkog kodeksa UCG”.

Bonus video: