Medijima 312.000 eura za podizanje svijesti o štetnim uticajima širenja govora mržnje i lažnih vijesti

Pojavom pandemije koronavirusa javni diskurs preplavljen je dezinformacijama i govorom mržnje, što se samo dodatno pojačalo nakon agresije Rusije nad Ukrajinom, ističu iz ministarstva

4273 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija raspisalo je dva javna poziva za pomoć medijima. Iz tog resora su kazali da će kroz transparentnu i na objektivnim načelima zasnovanoj pomoći raspodijeliti medijima 312.000 eura za prozivodnju medijskog sadržaja od javnog interesa, koji će podići svijest građanima o štetnim uticajima širenja govora mržnje i lažnih vijesti.

Ministarstvo će finansijsku podršku dodijeliti dnevnim, nedjeljnim, lokalnim štampanim medijima i internetskim publikacijama, te lokalnim javnim emiterima, s ciljem oporavka od štetnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa kroz dva javna konkursa sa opredijeljenim iznosima: za dnevne, nedjeljne, lokalne štampane medije i internetske publikacije u iznosu od 162.000 eura; za lokalne javne emitere u iznosu od 150.000 eura.

U saopštenju ističu da je medijsko tržište, usljed krize izazvane pandemijom koronavirusa, i značajnim padom prihoda od marketinga, već treću godinu zaredom pogođeno negativnim uticajima na održivost, što se, kako su kazali, odražava i na uslove za rad medijskih radnica i radnika. Sve to je, naglašavaju iz ministarstva, prijetnja očuvanju radnih mjesta u medijskoj industriji. Zarade novinara su nezadovoljavajuće, a mediji generalno nisu u stanju da ulažu u produkciju, dodaje se u saopštenju.

Iz ministarstva podsjećaju i da je pojavom pandemije koronavirusa javni diskurs preplavljen dezinformacijama i govorom mržnje, što se, kako su kazali, samo dodatno pojačalo nakon agresije Rusije nad Ukrajinom. Zbog toga je za državu, pored obezbjeđivanja medijskog pluralizma, pravovremeno, objektivno i profesionalno informisanje javnosti važnije nego ikada, poručuju iz ministarstva.

Kako bi javnost imala tačne, pravovremene i kvalitetne informacije o temama koje su važne za donošenje određenih odluka svakog pojedinca, potrebno je podići svijest o razornim posljedicama širenja dezinformacija i govora mržnje, ističe se u saopštenju.

"Ministarstvo će kroz dva konkursa podržati proizvodnju medijskog sadržaja od javnog interesa, kako bi se skrenula pažnja na izazove koji se odnose na širenje dezinformacija i govora mržnje, a pri tom osnažili mediji u prepoznavanju i suzbijanju istih", zaključuju iz ministarstva.

Detaljne informacije o raspisanim konkursima su dostupne na internet stranici www.gov.me/mju i to:

Javni konkurs za dodjelu sredstava za kreiranje informativnih i edukativnih sadržaja u dnevnim, nedjeljnim, lokalnim štampanim medijima i internetskim publikacijama;

Javni konkurs za dodjelu sredstava za kreiranje informativnih i edukativnih sadržaja u lokalnim emiterima s ciljem oporavka medija od štetnih ekonomskih posljedica izazvanih COVID-19.

Bonus video: