Liste čekanja kod specijalista duže nego tokom pandemije: Čeka se više uz "Brže do ljekara"

Za gastroenterologa i endokrinologa nema slobodnih termina, kardiolog se čeka šest mjeseci. Snimanja ultrazvukom u domovima zdravlja zakazuju se za oko tri mjeseca. Ni djeca nisu pošteđena čekanja na preglede, neurolog i očni ljekar dostupni u septembru, a skener za dva i po mjeseca

51286 pregleda 84 komentar(a)
Djeca više od četiri mjeseca čekaju na pregled kod fizijatra: Dječja bolnica (arhiva), Foto: Luka Zekovic
Djeca više od četiri mjeseca čekaju na pregled kod fizijatra: Dječja bolnica (arhiva), Foto: Luka Zekovic

Iako nadležni tvrde da je sistem zakazivanja “Brže do ljekara” ispunio očekivanja, situacija u praksi je drugačija, jer se na većinu pregleda čeka tri i više mjeseci, a za pojedine specijaliste ne postoje slobodni termini ni u narednih pola godine.

Liste čekanja u Kliničkom centru (KC), na čijem čelu je Ljiljana Radulović, mnogo su duže nego tokom prethodne dvije godine, u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa.

Upitnik “Vijesti” o dužini čekanja na specijalističke preglede i dijagnostičke pretrage za nekoliko dana popunilo je više od 300 građana i većina njih tvrdi da više mjeseci čeka kod kardiologa, endokrinologa, neurologa i gastroenterologa, ili da za pojedine od tih specijalista nema čak slobodnih termina ni do oktobra ove godine.

Direktorica KC Ljiljana Radulović
Direktorica KC Ljiljana Radulovićfoto: Luka Zeković

Situacija nije ništa bolja ni kada je riječ o pregledima djece, jer i najmlađi pacijenti za većinu usluga moraju čekati nekoliko mjeseci. Tako, na primjer, dječji neurolog dostupan je tek u septembru, a pulmolog i fizijatar u avgustu.

O svom trošku kod privatnika

Nikšićanin S. V. jedan je od pacijenata koji tvrdi da uopšte nije mogao da zakaže pregled kod gastroenterologa, pa je na kraju odustao od čekanja i privatno platio tu zdravstvenu uslugu 40 eura.

”U Nikšiću nema gastroenterologa, pa sam od izabranog doktora tražio uput za Klinički centar. Termina nije uopšte bilo, pa sam pošao kod privatnika, obavio pregled i dobio terapiju. Dugo godina idem i kod endokrinologa i takođe nema termina. Dva puta sam dolazio iz Nikšića u Podgoricu kako bih lično tražio doktora u Kliničkom centru, kako bi ga zamolio da me pregleda, što je i uradio”, rekao je S. V. “Vijestima”.

Drugi pacijent, koji je želio da ostane anoniman, tvrdi da od prošlog ljeta pokušava da zakaže pregled kod endokrinologa i tek je u januaru zakazan za 28. jun ove godine, ali nije mogao da čeka pet mjeseci pa je takođe otišao kod privatnika.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Prema zvaničnim podacima KC, najduže se čeka pregled kardiologa, kod kojih je prvi slobodan termin 20. oktobar ove godine. Kod očnog ljekara pregled je moguć tek od septembra, kao i kod urologa i oftalmologa. Za endokrinologa, neurologa i gastroenterologa trenutno se ni ne otvaraju slobodni termini u narednih pola godine.

Veliki broj pritužbi građana odnosi se i na čekanje na dijagnostičke pretrage. Prema podacima KC, prvi slobodan termin za snimanje magnetnom rezonancom je u julu i avgustu ove godine.

Pacijenti širom Crne Gore, u domovima zdravlja, mjesecima čekaju i na ultrazvučnu dijagnostiku.

Pacijent R. B. (66) kaže da tri mjeseca čeka ultrazvuk abdomena u podgoričkom Domu zdravlja. On je za “Vijesti” naveo da je i pregled neurologa čekao sedam mjeseci i da nije bilo termina.

”Izabrani doktor tvrdi da uopšte nema mjesta i kaže mi da dođem kad budu puštali termine krajem mjeseca. Kako je uvijek druga smjena, ja sam više puta išao u 14 sati kako bih dobio uput i kaže mi da su svi termini već prošli”, rekao je R. B.

Djeca kod kardiologa za dva, kod neurologa za pet mjeseci

Čak i djeca sa zdravstvenim problemima, kojima je predloženo obavezno liječenje, moraju da čekaju avgust mjesec za pojedine preglede.

M. R. iz Podgorice kaže da se njena kćerka krajem marta povrijedila na času fizičkog u školi, ali da dječji fizijatar, iako je preporučena fizikalna terapija kao obavezna, ne može da je pregleda u Dječjoj bolnici KC prije 22. avgusta.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

”Djevojčica se povrijedila 29.03. na času fizičkog u školi, ispalo joj je koljeno iz čašice. Reagovala je Hitna pomoć koja joj je sanirala povredu u sali fizičkog i direktno je povela kod ortopeda u dječiju bolnicu. Nakon rendgen snimka ortoped joj je predložio strogo mirovanje kući i kontrolu za dvije sedmice. Kod izabranog pedijatra smo uput za novu posjetu ortopedu dobili ipak za kraj maja, kao prvi slobodan termin. Onda smo naravno bili prinuđeni da idemo na privatni pregled. Nakon što je u prvoj fazi povreda sanirana, ortoped je preporučio fizikalnu terapiju kao obaveznu, s obzirom da je mišić koji drži koljeno slabo razvijen, pa postoji opasnost od nove povrede.To nam je rečeno 14.04. Kada smo sa tim mišljenjem istog dana pošli kod pedijatra da uzmemo uput za dječjeg fizijatra, kao prvi slobodan termin za posjetu fizijatru u Dječjoj bolnici dobili smo 22.08.2022. godine”, ispričala je ona “Vijestima”.

Prema podacima KC, prvi slobodan termin za dječjeg fizijatra sada je 19. oktobar. Djeca snimanje skenerom čekaju oko dva i po mjeseca. Preglede dječjeg neurologa i oftalmologa moguće je uraditi tek u septembru, urologa u avgustu, a kod ortopeda i urologa, gastroenterologa i hirurga, ako nije hitno, mogu tek u julu. Dječji kardiolog dostupan je za dva mjeseca.

Tvrde da sistem radi punom parom

Novi centralni sistem zakazivanja pregleda, nazvan “Brže do ljekara”, predstavljen je početkom decembra prošle godine. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će to značajno skratiti vrijeme i novac koje pacijent troši da bi došao do specijalističkog pregleda i poboljšati zdravstvenu zaštitu.

Ministarka Jelena Borovinić Bojović krajem prošle godine najavila novi sistem zakazivanja
Ministarka Jelena Borovinić Bojović krajem prošle godine najavila novi sistem zakazivanjafoto: Luka Zeković

”Kada specijalista u bolnici nakon pregleda zatraži pregled kolege pacijent na licu mjesta dobija termin i vrijeme sljedeće kontrole. Taj se pacijent više ne vraća kod izabranog ljekara da bi dobio uput. Na taj način pacijent štedi svoje vrijeme a i ne izlaže se riziku od izlaganja dodatnih infekcija. S druge strane, izabrani ljekari koji su se godinama žalili da 50 odsto vremena troše samo na pisanju uputa, rasterećeni su od toga. Očekujem da će svaki izabrani ljekar dnevno imati tri sata više da se posvete pacijentima”, najavila je tada Borovinić Bojović.

Iz KCCG su krajem prošlog mjeseca ocijenili da je novi sistem zakazivanja “ostvario sva očekivanja” i da je za 83 dana interno u okviru ustanove zakazano 30.000 pregleda, od kojih je 14.000 prvih specijalističkih, a ostatak kontrolnih.

Tvrdili su da je više od hiljadu uputa bilo za oftalmologa, radiologa, neurologa i kardiologa, kao i da je u istom periodu na Poliklinici obavljeno više od 153.000 pregleda i dijagnostičkih procedura, odnosno oko 1.800 dnevno.

Bonus video: