Kako je Miloš Medenica zaradio vilu - uz kumovu pomoć do 684.000 eura

Sin uhapšene bivše predsjednice Vrhovnog suda u objekat u Krašićima uložio 16.000 eura, a kasnije ga prodao za 700.000

65211 pregleda 37 komentar(a)
Vila u Krašićima prodata turskom državljaninu, Foto: MANS
Vila u Krašićima prodata turskom državljaninu, Foto: MANS

Sin bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, Miloš Medenica, početkom prošle godine prodao je svoju nezavršenu vilu u Krašićima za 700.000 eura, a u nju je uložio tek 16.000, dok je ostatak finansirao tivatski biznismen Rado Arsić.

To su podaci iz dokumenata o prodaji do kojih je došao Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) je sredinom 2012. godine izdalo građevinsku dozvolu kojom se Milošu Medenici, Radu Arsiću i njihovom poslovnom partneru Željku Koviniću, omogućava izgradnju tri turističke vile na obali tivatskog naselja Krašići, ukupne bruto površine od oko 440 kvadratnih metara. Ova dozvola se odnosila na katastarske parcele koje su bile u vlasništvu Medenice i njegovih partnera.

Dokumentacija, do koje je došao Istraživački centar MANS-a, pokazuje da su Miloša Medenicu u ovaj posao uveli upravo Arsić i Kovinić, tako što su mu još 2006. godine prodali djelove svojih parcela, ukupne površine od 160 kvadratnih metara, čime je sin Vesne Medenice dobio svoje mjesto u ovoj investiciji. Kupoprodajni ugovori pokazuju da je Medenica ove parcele platio tek 16.000 eura.

dokumenta Medenica
foto: MANS

Medenica uložio dvije parcele koje je kupio od Arsića i Kovinića

Nakon što je dobijena građevinska dozvola i započeti radovi, Arsić i Medenica u septembru 2016. naknadno zaključuju ugovor o zajedničkoj investicionoj izgradnji, kojim je regulisano finansiranje gradnje Miloševe vile u Krašićima.

Ugovorom je predviđeno da Medenica kao svoj ulog u ovaj poslovni poduhvat unosi dvije parcele koje je ranije kupio od Arsića i Kovinića, dok je obaveza Arsića bila izgradnja objekta.

dokumenta Medenica
foto: MANS

Arsić se ovim ugovorom obavezao da snosi troškove izrade projekta i plaćanja naknada za uređenje zemljišta, te pribavljanja svih saglasnosti i dozvola. Obaveza Arsića je bila i da izvrši pripremu Miloševe parcele za građenje, regulisanje priključaka za struju, vodu i kanalizacionu mrežu, snosi kompletne troškove izvođenja svih radova…

Na parcelama Miloša Medenice bila je previđena izgradnja jedne turističke vile, ukupne površine od 116 kvadrata. Ugovorom o zajedničkoj izgradnji je bilo predviđeno da od izgrađene kvadrature Arsiću pripadne 75 odsto, a Medenici preostalih 25. Arsić i Medenica su dogovorili da investicija izgradnje pomenute vile, zajedno sa parcelama koje je Miloš unio u projekat, iznosi tek 69.000 eura.

dokumenta Medenica
foto: MANS

Od četvrtine objekta do jedinog vlasnika

Iako je ugovorom bilo previđeno da dobije tek jednu četvrtinu izgrađene vile, Miloš Medenica se, uz saglasnost Arsića, 2018. uknjižio kao jedini vlasnik kompletnog objekta. Stanje na terenu je pokazalo da je Arsić sagradio objekat koji je za oko 50 kvadratnih metara veći (167 kvadrata) nego što je bilo predviđeno projektom, zbog čega je u listu nepokretnosti unijeta zabilježba “prekoračenje građevinske dozvole”.

Koliko je vrijedan poklon koji je Medenica na taj način dobio od Arsića, pokazalo se početkom 2021. godine kada je Miloš svoju vilu prodao jednom turskom državljaninu za sumu od 700.000 eura.

dokumenta Medenica
foto: MANS

Istraživački centar MANS-a je od tivatskog biznismena pokušao da dobije komentar na posao koji je imao sa sinom Vesne Medenice, uključujući i okolnosti pod kojima je Miloš Medenica postao vlasnik tako vrijedne imovine, ali na poslata pitanja, Arsić nije odgovorio.

Povezani članci

06. Decembar 2021.

Sin Vesne Medenice prodao vilu u Krašićima

Arsić nije odgovorio ni na pitanje da li je osim pomenute parcele, Medenica imao još neka ulaganja u izgradnju vile čime bi se opravdala činjenica da je i pored zajedničkog ugovora o izgradnji, Miloš se ipak uknjižio na 100 odsto objekta, a ne na jednu četvrtinu kako je bilo predviđeno ugovorom.

Pred tužiocima tvrdio da ne poznaje Kovinića

MANS je još 2020. godine protiv Miloša Medenice i Rada Arsića nadležnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu zbog nelegalne gradnje i uzurpacije zemljišta u zoni morskog dobra u Krašićima, ali i nadležnim inspekcijama MORT-a.

Osnovno državno tužilaštvo je tada odbacilo krivičnu prijavu protiv Medenice, dok za Arsića još nije poznat ishod postupka.

Povezani članci

27. April 2020.

Medenica prijavljen da je pregradio šetalište

Zanimljivo je da je MORT tada MANS-u zabranio pristup informacijama koje se odnose na postupanje nadležnih inspekcija u slučaju nelegalne gradnje Medenice i Arsića.

”Prijevremenim objelodanjivanjem traženih informacija postoji mogućnost dovođenja zaključaka, te prejudiciranja eventualne odgovornosti prije izvršene kontrole i okončanja inspekcijskog nadzora”, piše u odgovoru MORT-a na zahtjev MANS-a.

Na okolnosti iz krivične prijave MANS-a, Miloš Medenica je krajem 2020. saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.

On je tada izjavio da je posljednji put na gradilištu svoje vile bio 2017. godine kada su bili završeni grubi građevinski radovi, te da je Arsiću povjerio sve poslove oko dobijanja saglasnosti i izgradnje tog projekta. Medenica je pred tužiocem potvrdio da zna za građevinsku dozvolu koja je izdata na njegovo ime, Rada Arsića i Željka Kovinića.

Međutim, iako je prethodno od Kovinića kupio parcelu sa kojom je ušao u posao izgradnje vile u Krašićima, Medenica je pred nadležnim tužiocem izjavio da ga ne poznaje. Iako se formalno vodi kao investitor objekta koji je nelegalno sagrađen, ODT u Kotoru je povjerovalo Medenici da nije bio upoznat sa detaljima gradnje, i zbog toga odbacilo krivičnu prijavu.

Miloš Medenica
Miloš Medenicafoto: Libertas

Vesna Medenica uhapšena je prije deset dana, pod sumnjom da je, kao član kriminalne organizacije koju je formirao njen sin Miloš, počinila krivično djelo protivzakonit uticaj. Miloš Medenica je ranije napustio Crnu Goru i nije dostupan crnogorskim organima.

Arsić poklonio nekretnine i unuci Vesne Medenice

Rado Arsić je nedavno za Istraživački centar MANS-a potvrdio da ga za porodicu Vesne Medenice vežu kumovske relacije, čime je pravdao i poklon koji je 2018. dao njenoj unuci.

Parcela od 586 kvadrata u samom centru Kolašina, vrijedna 21.000 eura uknjižena je na ime maloljetne unuke Medenice, kao, kako je Arsić u ugovoru o poklonu naveo “izraz zahvalnosti”.

Svega deset dana prije davanja poklona, Arsić je na toj parceli planirao gradnju vile od oko 340 kvadratnih metara za šta je već bio platio komunalije i dobio građevinsku dozvolu.

Danas se na terenu nalazi objekat koji je identičan onome koji je Arsić planirao da gradi, dok se u listu nepokretnosti navodi da je stečen poklonom. Planska dokumentacija za taj objekat je pokazala da je vrijednost investicije bila najmanje 125.000 eura, dok Arsić tvrdi da nije učestvovao u izgradnji kuće.

Bonus video: