Na pjeni od mora 10 istopolnih partnerstava

”Osobe koje su sklopile partnerstvo u Budvi osim državljana Crne Gore bili su i državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Rusije, Španije, Irske”, naglasila je pomoćnica sekretara za lokalnu samoupravu Ksenija Slavković

29012 pregleda 10 komentar(a)
Sa prve Parade ponosa, koja je 2013. održana u Budvi, Foto: Boris Pejovic
Sa prve Parade ponosa, koja je 2013. održana u Budvi, Foto: Boris Pejovic

Godinu od kada je u Budvi, a i u Crnoj Gori, zaključeno prvo istopolno životno partnerstvo, metropola turizma postala je omiljeno mjesto parovima istog pola, gdje žele da izgovore sudbonosno “da”.

Za proteklih godinu, kaže u razgovoru “Vijesti” pomoćnica sekretara za lokalnu samoupravu Ksenija Slavković, Opština Budva imala je deset upisa u Registar životnih partnerstava lica istog pola.

”Dakle, u periodu od 15. jula prošle do 20. maja ove godine obavljeno je deset vjenčanja osoba istog pola”, istakla je Slavković.

Upitana da li su svi parovi iz Crne Gore, Slavković je kazala da dolaze iz drugih zemalja, kako iz regiona, tako i iz Evrope, Rusije ….

”Osobe koje su sklopile partnerstvo u Budvi osim državljana Crne Gore bili su i državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Rusije, Španije, Irske”, naglasila je Slavković.

Prema njenim riječima, od deset parova koji su sklopili partnerstvo u Budvi, šest parova bile su partnerke, a četiri para su bili partneri.

”Kako se zainteresovane stranke obrate ranije kako bi dobili informacije o proceduri sklapanja partnerstva i sa istim se dogovaramo o terminu i mjestu, zaključili smo da do sada većinom žele ceremoniju obaviti u službenim prostorijama sa manjim prisustvom gostiju”, istakla je Slavković.

Ona je podsjetila da na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donesen je Ukaz o proglašenju Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola 1. jula 2020. godine, a Zakon je stupio na snagu 15. jula prošle godine.

”Odmah po stupanju na snagu Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, odnosno 15. jula 2021. godine, kao Opština preduzeli smo neophodne postupke kako bi se propis nesmetano primjenjivao. Tačnije, obezbijedili smo registar partnerstava, propisani izvod iz registra koji se uručuje partnerima odmah po zaključivanju partnerstva, kao i prisustvo odbornika u skladu sa pomenutim Zakonom”, naglasila je ona.

Krajem jula prošle godine dvije mlade žene, koje su porijeklom sa Balkana, prve su zaključile partnerstvo.

”U toku same ceremonije, koja je upriličena u zgradi Opštine Budva, partnerima su predočena prava i obaveze u skladu sa Zakonom, a riječima Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu je objašnjeno i ono što nije obuhvaćeno zakonom. Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primijenimo Zakon o životnom partnerstvu i želimo sreću i puno ljubavi partnerkama u zajedničkom životu”, rečeno je tada “Vijestima” u Opštini Budva.

Bonus video: