Đurović: Učiniti sve da ubistvo Jovanovića bude rasvijetljeno

Prema riječima predsjednice Skupštine, jasno je da bez adekvatnog razrješenja ovog slučaja ne može biti ni istinske slobode medija i novinara u Crnoj Gori, pa samim tim neće moći biti ostvaren vidljiv napredak u uspostavljanju vladavine prava

6445 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Propušteno vrijeme od gnusnog zločina ubistva glavnog i odgovornog urednika lista „DAN“ Duška Jovanovića, kao i neadekvatan odgovor institucija, ostaju bolna opomena Crnoj Gori da, u cilju demokratizacije našeg društva, ovaj i slični nemili događaji moraju imati suštinski i konačan sudski epilog.

To je saopštila predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović povodom osamnaest godina od ubistva Jovanovića, te apelovala na nadležne institucije - Vrhovno državno tužilaštvo i novog Glavnog specijalnog tužioca da učine sve kako bi se "ovaj neljudski čin što prije rasvijetlio" i kako bi bili kažnjeni oni koji su Jovanoviću oduzeli život.

Prema njenim riječima, jasno je da bez adekvatnog razrješenja ovog slučaja ne može biti ni istinske slobode medija i novinara u Crnoj Gori, pa samim tim neće moći biti ostvaren vidljiv napredak u uspostavljanju vladavine prava, "što je jedan od zahtjeva naših evropskih partnera i naša obaveza i na unutrašnjem i na međunarodnom planu".

Đurović ističe i da samo suštinskim i odlučnim djelovanjem na polju zaštite i pružanja sigurnosti novinarima i medijima možemo smanjiti napade kojima su novinari i danas izloženi.

Podsjetila je da je Skupština Crne Gore u decembru 2021. godine usvojila izmjene Krivičnog zakonika kojima je propisana jača krivičnopravna zaštita novinara, i da to smatra velikim napretkom u regulisanju i poboljšanju njihovog statusa.

"Vjerujem da su ove izmjene prvi važan korak koji će doprinijeti jačanju bezbjednosti novinara, kao i smanjivanju autocenzure koja se često dešava kao posljedica nesigurnog ambijenta za rad medijskih poslenika.Put do istine u Crnoj Gori nikada nije bio lak, a za slobodnu riječ davalo se mnogo, nekad i život. Nema slobode medija dok se u potpunosti ne razriješe slučajevi napada na novinare i dok se ne procesuiraju svi odgovorni. Bez tih preduslova ni Crna Gora se neće moći dalje izgrađivati kao demokratsko društvo, niti će moći da napravi potrebne iskorake u procesu evropskih integracija. Cijelo crnogorsko društvo ima obavezu da radi na stvaranju odgovorne i bezbjedne države, u kojoj ćemo se svi osjećati slobodno", navodi se u obraćanju Đurović.

Bonus video: