Glavni grad: Saglasnost na Idejno rješenje zgrade na Gorici dao glavni državni, a ne gradski arhitekta

Dodaju da su u namjeri da "u potpunosti zaštite brdo Gorica", u novembru 2021. ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dostavili zahtjev za propisivanje zabrane građenja na više urbanističkih parcela u podnožju brda Gorica, uključujući i predmetnu, sa inicijativom za izradu izmjena i dopuna ovog DUP-a

3503 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Glavni grad je reagovao na današnje navode podgoričke URE poručivši im da u konkretnom slučaju nisu uključeni u postupak izdavanja potrebnih dozvola i saglasnosti, već isključivo u postupak obračuna i naplate naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, po prethodno dobijenim saglasnostima nadležnih državnih organa.

Dodaju da je tim činom na Idejno rješenje za dati projekat saglasnost izdao Glavni državni, a ne gradski arhitetka.

Iz Glavnog grada poručuju da su u decembru 2021. godine započeli pregovore o razmjeni urbanističkih parcela sa vlasnikom katastarske parcele i investitorom predmetnog objekta i da su, u tom cilju, drugoj strani ponudili "najatraktivnije urbanističke parcele kojima trenutno raspolaže Glavni grad, uključujući i parcele u neposrednoj blizini predmetne lokacije."

"Pregovori oko razmjene su trajali četiri mjeseca, kada su prekinuti nakon akta punomoćnika oba investitora (od 25. marta 2022. godine), kojim je zaprijećeno odgovornim licima u Glavnom gradu pokretanjem „procesa vezano za ćutanje uprave i postupanje odgovornih službenih i odgovornih lica Glavnog grada zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada, naknade materijalne štete, izmakle dobiti i naknadu svake druge štete i naknade stranaka i pokrenuti i druge postupke u skladu sa Zakonom“, piše u reagovanju Glvnog grada.

Dodaju da su u "namjeri da u potpunosti zaštite brdo Gorica", u novembru 2021. ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dostavili zahtjev za propisivanje zabrane građenja na više urbanističkih parcela u podnožju brda Gorica, uključujući i predmetnu, sa inicijativom za izradu izmjena i dopuna ovog DUP-a.

Poručuju da nadležno ministarstvo nikada nije odgovorilo na ovaj zahtjev Glavnog grada, "a o čemu su u više navrata javno govorili i Gradonačelnik i više predstavnika uprave Glavnog grada."

"Drugim riječima, ni nakon formiranja nove Vlade i personalnih promjena u nadležnom ministarstvu, Glavni grad nije dobio odgovor na pomenutu inicijativu, niti je pokrenuta procedura za izmjenu ovog planskog dokumenta. Iz sasvim očiglednih razloga, vjerujemo da je ova činjenica dobro poznata funkcionerima lokalne URA, zbog čega njihovo saopštenje doživljavamo kao pokušaj bacanja prašine u oči stanovnicima glavnog grada", zaključuje se u saopštenju Glavnog grada.

Bonus video: