Revizori od RTCG dokumenta dobijali na kašičicu

Revizorska kuća VM KOD najavila da razmišlja o pokretanju pravnog postupka protiv predsjednika Savjeta Javnog servisa Veselina Drljevića i pojedinih članova tog tijela

13470 pregleda 8 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta u ponedjeljak, kada je Camović Veličković problematizovala pitanje revizije, Foto: Miljana Kljajić
Sa sjednice Savjeta u ponedjeljak, kada je Camović Veličković problematizovala pitanje revizije, Foto: Miljana Kljajić

Nacrt revizorskog izvještaja nije mogao biti završen u rokovima predviđenim ugovorom, jer Radio-televizija Crne Gore (RTCG) nije na vrijeme dostavljala traženu dokumentaciju.

RTCG je revizorskoj kući VM KOD (Društvo za reviziju, finansijska vještačenja, ekonomske procjene i konsalting) proslijedilo obavještenje o raskidu ugovora, četiri dana nakon što je toj medijskoj kući dostavljen nacrt revizorskog izvještaja.

Najavili su i da razmišljaju o mogućem pokretanju pravnog postupka protiv predsjednika Savjeta RTCG-a Veselina Drljevića i određenih članova tog tijela “zbog odugovlačenja i nerješavanja ove problematike”.

To, između ostalog, stoji u dopisu revizorske kuće koji je dostavljen članovima Savjeta Javnog servisa.

Dopis revizorske kuće “Vijestima” je dostavila potpredsjednica Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković.

Prethodno su nam iz VM KOD saopštili da neće odgovarati na pitanja, već da će se zvanično obratiti članicama i članovima Savjeta.

Camović Veličković je “Vijestima” potvrdila da je dobila dopis i proslijedila ga redakciji.

Ona je na prethodnoj sjednici Savjeta, održanoj u ponedjeljak, saopštila da je dobila informaciju da RTCG nije na vrijeme dostavljao dokumentaciju revizorskoj kući, da je za izvještaj saznala van Javnog servisa... Generalni direktor Boris Raonić je tokom sjednice tvrdio je da je dokumentacija na vrijeme dostavljana, ali da navodno revizori nijesu radili svoj posao...

”Uopšte nije tačno da smo mi bilo kada potvrdili da nismo ispunili rokove, jer smo zbog toga Savjetu RTCG i poslali dopis-prigovor 24. maja, kojim smo zahtijevali da se poništi Obavještenje o raskidu ugovora, doneseno na osnovu netačnih činjenica, jer je menadžment RTCG prekršio član 7 Ugovora o vršenju revizije, odnosno nama kao revizorima je dostavio finansijske izvještaje (završni račun), koji predstavljaju početnu osnovu za rad revizora, sa zakašnjenjem preko 20 dana, jer ih je tek tada predao nadležnim poreskim organima Crne Gore”, navodi se u dokumentu.

Dalje se u dopisu navodi da je revizorskoj kući određena dokumentacija za vršenje revizije dostavljana od strane predstavnika RTCG i u periodu od 6. do 12. maja 2022. godine, a tvrde da o tome postoje dokazi (mejlovi).

”Mi smo takođe dana 28. aprila putem mejla, između ostalog, obavijestili predstavnike RTCG da je RTCG finansijske iskaze predala nama sa zakašnjenjem i to podrazumijeva da se rok za predaju revizorskog izvještaja može produžiti, na koji nismo dobili komentare”, ističu iz te revizorske kuće.

Navode i da ne znaju zašto se “ovoliko potenciraju rokovi” kada su oni završili svoju reviziju i izdali revizorski izvještaj, što je kako kažu, najbitnije.

”Svi koji rade reviziju znaju da rokovi zavise od blagovremenog dostavljanja dokumentacije od strane subjekta revizije i da u reviziji ne postoji mogućnost iznenadnog jednostranog raskida ugovora što je RTCG uradila, već se prvo organizuje sastanak i pokušaju razriješiti eventualni nesporazumi, što predviđa i član 12 stav 1 Ugovora o reviziji”, piše u dokumentu dostavljenom Savjetu RTCG, koji je Camović Valičković dostavila “Vijestima”, odgovarajući na pitanja da li je revizorska kuća dostavila obrazloženje i kakvo.

Savjet dobijao nepotpune informacije

Iz revizorske kuće tvrde da su 13. maja ove godine na mejl adrese više predstavnika RTCG, u skladu sa pravilima revizorske struke, poslali Nacrt izvještaja revizora o izvršenoj reviziji finansijskih iskaza za 2021. To je, kako kažu, napokon i potvrđeno u tekstu “Vijesti”, koje su izvještavale sa prethodne sjednice Savjeta.

”Dana 17. maja uručeno nam je u našim prostorijama Obavještenje o raskidu ugovora...na kojem je greškom ili namjerno u dnu dopisa stavljen datum 6. maj. Besmisleno je pojašnjavati da je datum dostavljanja dokumenta ili arhivski zavodni broj i datum dokumenta validan datum”, navodi se u dokumentu.

Revizorska kuća tvrdi da su 20. maja, u skladu sa pravilima revizorske struke, na arhivi RTCG zaveli izvještaj i predali Konačni izvještaj revizom i ponovo Nacrt revizorskog izvještaja i dopis direktoru “kojim ga obavještavamo o navedenoj problematici i da je dužan da obavijesti Savjet RTCG o svemu”.

”Kako ne dobijamo pisani odgovor od generalnog direktora RTCG, 24. maja svim članovima Savjeta RTCG predajemo zvaničan dopis..., a članovima Revizorskog odbora RTCG dopis, u kojim ih detaljno obavještavamo o nastaloj problematici i zahtijevamo da se poništi neispravno Obavještenje o raskidu ugovora i Odluka o imenovanju drugog revizora”.

Dodaju i da su na incijativu predsjednika Savjeta Drljevića održali sastanak 27. maja. Na sastanku su u ime Savjeta bili Drljević i član tog tijela Filip Lazović.

”Na inicijativu predsjednika Revizorskog odbora RTCG dana 2. juna održan je sastanak sa dva člana Revizorskog odbora i internim revizorom gdje smo ih usmeno obavijestili o svim detaljima i gdje smo zaključili da su pojedini članovi Savjeta RTCG i Revizorskog odbora imali nepotpune i pogrešne informacije prilikom donošenja prethodnih odluka”, pojašnjava se u dokumentu.

Ističu i da su 7. juna na zvanični mejl Savjeta RTCG uputili urgenciju Drljeviću i svim članovima Savjeta u kojoj su naveli da im “nisu dostavili bilo kakav pisani odgovor u vezi sa dopisom od 24. maja i zamolili ih da nam u skladu sa svojim ingerencijama i obavezama za razrješavanje pitanja revizije propisanih članom 25 Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, dostave pisani odgovor ili bilo kakvu odluku”.

Revizorskoj kući nije jasno zašto Savjet RTCG, a uzimajući u obzir njegove ingerencije, odugovlači rješavanje te problematike, pa i zašto ne donese “bilo kakvu odluku” po tom osnovu.

Naglašavaju i da ih više ne zanimaju konstatacije rukovodstva RTCG, jer je Javni servis bio predmet zakonske revizije finansijskih iskaza za 2021, koju su oni, prema njihovim riječima “profesionalno obavili i izdali odgovarajući revizorski Nacrt izvještaja u skladu sa Međunarodnim revizorskim standardima i Zakonom o reviziji, a potom i Konačni izvještaj revizora i dostavili Savjetu na razmatranje i usvajanje”.

”Takođe, prema relevantnom Kodeksu etike i pravilima revizorske struke, drugi revizor koga ste imenonovali ne može da vrši reviziju kada je već završena revizija od strane prethodnog revizora ili dok se ne razriješi problematika sa prethodnim revizorom, a pogotovu što je u pitanju obavezna zakonska revizija u skladu sa Zakonom o reviziji”, pojasnili su oni.

Odugovlačenje sa odlukom šteta za revizore?

VM KOD smatra da im se nanosi šteta po više osnova, između ostalog i zbog “odugovlačenja Savjeta RTCG da u skladu sa svojim ingerencijama donese odluku po ovoj problematici”.

”Prinuđeni smo da angažujemo pravnog savjetnika, da nakon izdavanja revizorskog izvještaja trošimo značajno vrijeme za sastavljanje dopisa i dokazivanja po nama očigledne situacije, a pogotovu jer je u junu obiman posao oko drugih revizija, narušava ugled i slično”

Ta kuća će, kako se navodi u dokumentu, sem postupka za naplatu izvršenog rada, razmotriti sa svojim pravnim savjetnikom preduzimanje potrebnih pravnih radnji i protiv Drljevića i određenih članova Savjeta “zbog odugovlačenja i nerješavanja te problematike shodno njihovim dopisima i u skladu sa svojim ingerencijama”.

Istakli su da se osjećaju “porazno”, jer umjesto da im se RTCG “zahvali za profesionalni pristup i rad” i da im se izvini zbog “neprijatnosti koje im se priređuju od 17. maja”, oni odugovlače sa donošenjem odluke.

Ugovor između RTCG i VM KOD-a sklopljen je krajem prošle godine.

Ugovorom je bilo predviđeno da je rok za dostavu Nacrta izvještaja o izvršenoj reviziji finansijskog iskaza 30. mart ove godine, dok je konačan izvještaj trebalo dostaviti 30. aprila.

U obavještenju o raskidu ugovora, koje je potpisao Raonić, kao razlog se navodi da revizorska kuća “nije ispunila zahtjev u pogledu načina izvršavanja predmeta nabavke koji su od značaja za sačinjavanje ponude i izvršenje ugovora, konkretno niste dostavili Nacrt izvještaja do 30. marta, a ni konačan do 30. aprila...”.

U istom dokumentu na dnu stranice stoji datum 6. maj ove godine, ali zavodni pečat pokazuje da je predato u arhivu i pečatirano 16. maja.

Javnost da bude upoznata sa izvještajem

Media centar uputio je u četvrtak poziv Savjetu RTCG da upozna javnost sa revizorskim izvještajem o poslovanju javnog medijskog servisa u 2021. i odgovori na pitanja koja je na prethodnoj sjednici ovog tijela postavila potpredsjednica Camović Veličković.

Direktor Media centra Goran Đurović kazao je se da javnost finansira Javni servis sa preko 14 miliona eura godišnje i da ima pravo da dobije jasne odgovore da li je sa revizorom koji je radio reviziju finansijskog poslovanja javnog servisa za 2021. raskinut ugovor zbog negativnih nalaza o poslovanju, “koji se nisu svidjeli generalnom direktoru, ili zbog nekih drugih razloga”.

”Pozivamo Savjet RTCG i generalnog direktora da prestanu sa kršenjem zakonskih odredbi i odmah objave ugovor o sprovođenju revizije finansijskog poslovanja za 2021. godinu koji je odavno morao da se nađe na internet portalu RTCG”, navodi se u saopštenju Đurovića.

Ukoliko je došlo do nepoštovanja ugovora, dodaje Đurović, javnost treba da se upozna sa sadržajem odluke kojom se raskida ugovor sa revizorskom kućom koja je bila prvorangirana na tenderu.

Bonus video: