Protest protiv gradnje na Gorici: "Ministarka, zašto ćutite?"

U ime Glavnog grada okupljenima se obratio sekretar Miljan Barović koji je kazao da investitor nije bio zainteresovan ni za jednu drugu parcelu

26324 pregleda 28 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Jelena Radulović
Sa protesta, Foto: Jelena Radulović
Ažurirano: 21.06.2022. 20:32h

Na brdu Gorica u Podgorici, kod spomenika Partizanu-borcu, u 19 časova održan je protest građana zbog urbanizacije i najavljene gradnje stambenog objekta.

Okupljeni su nosili transparente "Gorica pita Vladu ima li vrućine?", "Ministarka, zašto ćutite?", "Možda mrak neće ugasiti Dan ali gradnja na Gorici hoće".

Protestu su prisustvovali brojni građanski i ekološki aktivisti, kao i funkcioneri Građanskog pokreta (GP) URA Luka Rakčević i Ljiljana Jokić.

U ime Glavnog grada okupljenima se obratio Miljan Barović iz Sekretarijata za planiranje.

"Glavni grad je prepoznao problem u ranijem periodu i uputili smo inicijativu Vladi i Ministarstvu, i do danas nema odgovora. Inicijativu da se Gorica zaštiti smo podnijeli 25. novembra 2021. godine", rekao je Barović i dodao da su stupili u kontakt sa investitorima kada su saznali da će doći do gradnje.

"Pregovori su trajali pet mjeseci i završeni su 25. marta kada smo praktično dobili prijetnje krivičnim prijavama. Tada je predsjednik vlade govorio da neće imati nikakvu komunikaciju sa Glavnim gradom dok je na čelu aktuelna vlast", rekao je Barović.

Barović
Barovićfoto: Jelena Radulović

Odgovarajući na pitanje građanina, Barović je kazao da je Glavni grad nudio parcele na lokalitetima u blizini Gorice i okolini Delte, ali da investitori nisu bili zainteresovani.

"Kada institucije ne rade kako treba, tu su građani"

Sonja Dragović iz NVO KANA kazala je da nema novu informaciju koju bi podijelila sa okupljenima.

"Ovakav plan nije trebao da bude donesen, nakon donošenje pa naknadna pamet, rezultat je lošeg odnosa prema prostoru. Što prije treba pristupiti reviziji planova, što prije doći do dogovora", poručila je.

Maša Glušica iz Udruženja ljubitelja Gorice i prirode poručila je okupljenima da Gorici ne treba još jedna zgrada i desetine novih automobila koji će uništavati vazduh.

"Kada institucije ne rade kako treba, tu su građani", poručila je Glušica i uputila apel Glavnom gradu i Ministarstvu da pronađu rješenje.

Građani su nakon govora nastavili protest šetnjom do mjesta gradnje pomenutog objekta.

Iz GP URA su prije nekoliko dana pozvali Glavni grad da spriječi gradnju zgrade na Gorici tako što će razmijeniti parcele.

Iz Glavnog grada su tada odgovorili da su u decembru 2021. godine započeli pregovore o razmjeni urbanističkih parcela sa vlasnikom katastarske parcele i investitorom predmetnog objekta i da su, u tom cilju, drugoj strani ponudili "najatraktivnije urbanističke parcele kojima trenutno raspolaže Glavni grad, uključujući i parcele u neposrednoj blizini predmetne lokacije."

Tada su saopštili i da saglasnost na Idejno rješenje nije izdao glavni gradski, već glavni državni arhitekta.

protest Gorica
foto: Jelena Radulović

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović potpisala je krajem maja mjeseca Saglasnost na Predlog Odluke o proglašenju Spomenika prirode Park šuma Gorica. Iz njenog resora su tada kazali da brdo Gorica "zaslužuje da bude zaštićeno područje."

Bonus video: