Novaković Đurović: Sve aktivnosti će biti usmjerene na zaštitu Gorice

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je kazala i da će pokrenuti institucionalne i pravne mehanizme, u saradnji sa inspekcijskim organima, radi utvrđivanja da li je predmetni postupak sproveden u skladu sa važećim zakonima

9637 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma
Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Sve naše aktivnosti i u narednom periodu biće usmjerene na zaštitu Gorice, ali i drugih prirodnih bogatstava koji zaslužuju taj status, saopštila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Đurović je kazala i da će pokrenuti institucionalne i pravne mehanizme, u saradnji sa inspekcijskim organima, radi utvrđivanja da li je predmetni postupak sproveden u skladu sa važećim zakonima.

"Kao što je poznato, jedna od prvih aktivnosti ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ane Novaković Đurović bila je upravo donošenje Odluke o proglašenju Spomenika prirode "Park šuma Goric", kako bi se naše brdo Gorica zaštitilo", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Novaković Đurović je ukazala i da je izgradnja spornog objekta na Gorici započeta na osnovu DUP-a Stara Varoš koji je usvojio Glavni grad 2018. godine, te da je investitor u skladu s tim planskim dokumentom pribavio dokumentaciju i dobio prijavu gradnje u septembru 2021.

"Stečena prava investitora se ne mogu oduzeti ni stavljanjem plana van snage, ni eventualnom zabranom gradnje. Jedino rješenje sada je razmjena parcela, što nije nepoznata praksa u Glavnom gradu. Ukoliko Glavni grad i investitor ne mogu da se dogovore oko razmjene parcela, što je do sada bila praksa, Ministarstvo će preuzeti komunikaciju, otpočeti razgovore sa investitorom u pravcu nalaženja rješenja. U tom slučaju, za razliku od Glavnog grada, nećemo odustati nakon nekoliko pokušaja, već istrajati do dogovora sa investitorom", pojašnjeno je iz nadležnog resora.

Đurović je poručila da njihova namjera nije prebacivanje odgovornosti, već da im je cilj zaštita Gorice.

Bonus video: