Ko preživi autobus, stići će na liječenje

Penzioneru odobreno 14 tretmana u hiperbaričnoj komori u Meljinama, ali do tamo svaki dan mora da putuje iz Podgorice. Ministarstvo zdravlja tražilo od Fonda zdravstva objašnjenje - zbog čega nije hospitalizovan, već mu plaćaju putne troškove za njega i pratnju

26145 pregleda 7 komentar(a)
HBO terapija sada o trošku Fonda dostupna jedino u Herceg Novom i Beranama, Foto: Shutterstock
HBO terapija sada o trošku Fonda dostupna jedino u Herceg Novom i Beranama, Foto: Shutterstock

Penzioner Milenko Boljević žalio se Ministarstvu zdravlja zbog odluke nadležnih da na hiperbaričnu oksigenoterapiju u bolnici Meljine u Herceg Novom mora ići autobusom i to 14 dana, umjesto da to vrijeme provede na liječenju u toj ustanovi.

Taj Podgoričanin je “Vijestima” ispričao da je odlukom Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) od 27. aprila ove godine odobreno mu liječenje kiseonikom, ali ambulantno, kao i prevoz autobusom i pratilac.

”Da li je racionalno uputiti pacijenta s ovakvim bolestima i komplikacijama dnevno u Meljine i nazad ili je racionalnije teško oboljelog pacijenta smjestiti i zbrinuti u bolnici Meljine”, naveo je Boljević u dopisu Ministarstvu od 16. maja ove godine.

Ovaj penzioner, koji je prošle godine imao operaciju srca, a zbog dijabetesa i komplikacija, tvrdi da do danas nema odgovor od nadležnih da li će odluka FZO biti preinačena ili će na snazi ostati odluka koja podrazumijeva skuplju varijantu za, kako tvrdi, prezaduženi zdravstveni sistem.

Prema definisanim procedurama, troškove dnevnog putovanja od Podgorice do Meljina zbog HBO tretmana za njega i pratioca snosio bi Boljević, dok bi FZO poslije izvjesnog vremena refundirao te troškove pacijentu. Cijena autobuske karte od Podgorice do Herceg Novog iznosi devet eura, što znači da bi Boljević za dvosedmični prevoz do Meljina i nazad morao da izdvoji oko 250 eura, koliko i njegov pratilac. Osim toga, Boljević bi u vožnji morao da provede oko šest sati dnevno, ne računajući mogućnost kašnjenja na tretman zbog gužvi u saobraćaju u turističkoj sezoni.

”Vijesti” su pitale Ministarstvo zdravlja¸da li su razmatrali dopis Boljevića, šta su preduzeli i odlučili. Iz tog resora odgovorili su da je predmet poslat na izjašnjenje.

”Obavještavamo Vas da je Ministarstvo zdravlja po prijemu predstavke gospodina Milenka Boljevića o nejasnoći procedure povodom upućivanja na tretman HBO u OB Meljine, Fondu za zdravstveno osiguranje uputilo ovaj predmet na izjašenjenje. Nakon dobijenog odgovora blagovremeno ćemo Vas informisati o preduzetim aktivnostima povodom ove predstavke pacijenta Boljevića”, piše u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Boljević je 14. juna uputio ovom Vladinom resoru urgenciju, u kojoj navodi da već mjesec nema odgovor o preduzetim mjerama po njegovom zahtjevu. On u dopisu ministru Dragoslavu Šćekiću tvrdi i da 13. juna nije bilo slobodnih termina za specijalističke preglede koji su mu potrebni - u kabinetu za laser, kao i za pregled nefrologa, neurologa, vaskularnog hirurga i endokrinologa...

Prema Pravilniku o načinu i postupku za upućivanje osiguranika na liječenje hiperbaričnom oksigenom terapijom, pravo na ovu vrstu liječenja pacijent ostvaruje na osnovu uputnice FZO. Osiguraniku se, kada putuje na liječenje u drugo mjesto van opštine prebivališta, opredjeljuje prevoz sredstvom javnog prevoza i po potrebi odobrava pratilac za vrijeme putovanja, navodi se u Pravilniku koji je posljednji put mijenjan prije četiri godine.

Pacijenti, prema propisima, imaju mogućnost da hiperbaričnu oksigenu terapiju dobiju u bolnici Meljine, a od 2017. godine, stanovnici sjevera mogu tu uslugu dobiti u privatnoj poliklinici Tesla medical u Beranama, s kojom je FZO zaključio ugovor.

Građani su ranije, na osnovu ugovora, tu terapiju o trošku FZO mogli da dobiju i u podgoričkoj privatnoj klinici Codra, ali je prošle godine s tom ustanovom raskinut ugovor o pružanju usluga.

U analizi FZO iz 2019. godine navodi se da su do 2012. godine usluge HBO obavljane jedino u privatnoj bolnici Meljine, što je uslovilo duže čekanje na iste procedure i potrebu uključivanja novih ustanova. Te godine zaključen je ugovor s budvanskom privatnom ustanovom koja je pružila mali broj usluga u naredne dvije godine. U analizi se navodi da je na osnovu javnog poziva iz 2015. zaključen ugovor s privatnom bolnicom Codra, a u drugoj polovini i s Tesla Medical za osiguranike iz Berana, Andrijevice, Plava, Gusinja, Petnjice, Bijelog Polja, Mojkovca i Žabljaka.

Od 2012. do 2019. godine FZO je privatnim klinikama platio oko 5,9 miliona eura za ovu vrstu usluga, od čega je bolnici u Meljinama isplaćeno oko 4,5.

Bonus video: