Boljeviću ipak nude smještaj u Meljinama

Pacijentu ponudili i prevoz sanitetskim vozilom, umjesto autobusom, on očekuje konačnu odluku Fonda

7498 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Fond za zdravstveno osiguranje obavijestio je pacijenta Milenka Boljevića da bi mu ipak mogao biti odobren smještaj u Opštoj bolnici Meljine, kako bi obavio hiperbaričnu oksigenu terapiju u toj zdravstvenoj ustanovi.

On je juče istakao da su ga službenici Fonda telefonskim putem obavijestili i da bi mu, umjesto prevoza autobusom, mogli obezbijediti sanitetsko vozilo. On očekuje konačnu odluku ove ustanove po žalbi.

”Vijesti” su juče objavile da se Boljević žalio Ministarstvu zdravlja dva puta, sredinom prošlog i ovog mjeseca, zbog odluke Fonda da na ovu terapiju mora ići autobusom iz Podgorice i to 14 dana, umjesto da tretman obavi u toj ustanovi.

Penzioner je “Vijestima” ispričao da mu je ambulantno liječenje odobreno 27. aprila, nakon čega se bezuspješno žalio Fondu, ali i Ministarstvu zdravlja.

”Da li je racionalno uputiti pacijenta s ovakvim bolestima i komplikacijama dnevno u Meljine i nazad ili je racionalnije teško oboljelog smjestiti i zbrinuti u bolnici Meljine”, naveo je Boljević u dopisu ministarstvu.

Iz tog resora “Vijestima” su odgovorili da je predmet poslat na izjašnjenje. Prema definisanim procedurama, troškove dnevnog putovanja od Podgorice do Meljina i nazad zbog HBO tretmana snosio bi Boljević, dok bi Fond poslije izvjesnog vremena refundirao troškove. Cijena autobuske karte od Podgorice do Herceg Novog iznosi devet eura, što znači da bi Boljević za prevoz do Meljina i nazad morao da izdvoji oko 250 eura, koliko i njegov pratilac. Osim toga, u vožnji bi morao da provede šest sati dnevno, ne računajući mogućnost kašnjenja na tretman zbog saobraćajnih gužvi u turističkoj sezoni.

Pacijenti prema propisima imaju mogućnost da hiperbaričnu oksigenu terapiju dobiju u bolnici Meljine i privatnoj klinici Tesla, koje za tu vrstu usluge imaju zaključen ugovor s Fondom.

Do sredine prošle godine građani su HBO tretman imali o trošku države i u privatnoj klinici Codra, ali je Fond raskinuo ugovor s tom ustanovom.

Bonus video: