Herceg Novi: Na Žvinjama požar pod kontrolom, vjetar se usmjerio ka Debelom brijegu

Načelnika Službe zaštite i spasavanja, Zlatka Ćirovića, rekao je da je požar izazavalo nesmotreno paljenje vatre na otvorenom

51775 pregleda 55 komentar(a)
Foto: Čitalac Vijesti
Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 03.07.2022. 18:27h

Hercegnovski vatrogasci uspjeli su da nakon nekoliko sati borbe sa vatrom i vjetrom kontrolišu požarište na Žvinjama.

Kako piše Novski portal, vatrogasci su dobili pomoć u vidu vozila i ljudstva iz Kotora i Tivta.

"Imamo za sada dovoljno kamiona, vode. Gasi se stalno, za sada je sve pod kontrolom. U jednom momentu udario je vjetar i ugrozila je vatra nekoliko kuća i imanja. Ali vatrogasci su brzo odreagovali, opkolili kuće i ugasili stihiju. Vjetar je usmjerio vatru na drugu stranu prema zapadu, odnosno Debelom brijegu. Najvažnije je da ni ljudstvo niti objekti nijesu za sada ugroženi", kazao je za Novski portal dežurni smjene u Službi zaštite i spasavanja Đuro Cvjetković.

Cvjetković je istakao da je najveći dio Službe na terenu, ali da je grad bezbjedan, te da su dežurna vozila i ljudstvo u Meljinama u slučaju da zatreba intervencija negdje drugo.

Vatrogasci pokušavaju da lokalizuju požar koji je danas oko 10 časova izbio u predjelu Žvinja iznad Herceg Novog.

Ekipe Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi su na terenu, a gašenje vatre otežava vjetar.

.

Vatra je zahvatila i nepristupačan teren iznad Igala.

U jednom trenutku se vatra približila i kućama, ali su vatrogasci uspjeli da ih zaštite.

Novski portal objavio je da je ugašena plamena strana prema kućama, ali da se požar širi prema Njivičkom putu i Igalu, gdje je nisko rastinje i četinari.

Načelnika Službe zaštite i spasavanja, Zlatka Ćirovića, rekao je za Novski portal da je požar izazavalo nesmotreno paljenje vatre na otvorenom.

U gašenju požara učestvuju i mještani, a angažovane su i cisterne preduzetnika iz Herceg Novog.

Ministar odbrane Raško Konjević kazao je da je Vojska spremna da pomogne u gašenju požara u Herceg Novom ukoliko za tim ima potrebe.

"Vojska je spremna, ukoliko za tim ima potrebe, da na poziv MUP-a učestvuje u gašenju požara iz vazduha imajući u vidu, sticajem okolnosti, ograničene resurse MUP. Resursi Vojske su sposobni da rade u zaustavljanju štete većih razmjera" napisao je Konjević na Tviteru.

Bonus video: