Jovanović-Vukotić: Crkve i manastire Crnogorcima je oduzeo lopovski i neljudski crnogorski režim

"Njegove ratne i poratne zločine nije moguće ublažiti, a kamoli izbrisati, čak ni ovako monstruznim napadima zato što svi Crnogorci znaju da bez crnogorskih Albanaca nema ni - Crne Gore"

16369 pregleda 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kolumnistkinja "Vijesti" Ratka Jovanović-Vukotić reagovala je na izjave predsjednika Crnogorskog društva nezavisnih književnika Milorada Popovića koji je govoreći o temeljnom ugovoru između države i Srpske pravoslavne crkve, ocijenio da su "velikosrpski ideolozi" u političkim predstavnicima Albanaca našli nove saveznike za "zatiranje crnogorske nacije".

Njeno reagovanje prenosimo integralno:

NIJESU TO CRNOGORCI, IZVINJAVAM SE SVIM ALBANCIMA U CRNOJ GORI

Ovaj naslov, ne slučajno, prepisujem od Jevrema Brkovića, najvećeg prijatelja crnogorskih Albanaca među crnogorskim intelektualcima, a bogme i među Crnogorcima.

Upotrijebio ga je prvi put 1991. godine, izvinjavajući se hercegovačkim Hrvatima i Muslimanima zbog oružanih napada razularenih crnogorskih rezervista.

Taj naslov moram da iskoristim danas, iako napad Čovjeka Bez Lica - nadam se ne i cijelog CDNK, mada se Č.B.L. na njega poziva - nije izveden istim oružjem.

Ista je, nažalost, šovinistička i nacionalistička pozadina, zato ću upotrijebiti još jedan Jevremov naslov objavljen u sličnoj prilici. Dakle:

- LAŽEŠ POPE, ne učestvuju "politički predstavnici albanske nacije u kompleksnoj operaciji zatiranja crnogorske nacije, konačno i države Crne Gore" niti tu državu "smatraju slučajnom i neodrživom". Tu operaciju izveo je Milo Đukanović, sa dvojicom prijatelja i dvjesta hiljada crnogorskih sluga, još početkom devedesetih. Albanci su, i tada i za vazda, ostali na strani - Crne Gore.

- LAŽEŠ POPE, crnogorske kulturno-istorijske spomenike nijesu Crnogorcima oduzeli "velikosrpski i velikoalbanski nacionalisti" nego lopovski, autokratski i neljudski crnogorski režim. Njegove ratne i poratne zločine nije moguće ublažiti, a kamoli izbrisati, čak ni ovako monstruznim napadima zato što svi Crnogorci znaju da bez crnogorskih Albanaca nema ni - Crne Gore.

LAŽEŠ POPE, ne podstiču Dritan Abazović i Fatmir Đeka progon nacionalnih Crnogaraca, obavio je to blagovremeno Milo Đukanović sa Čovjekom Bez Lica i sličnim bezličnim bićima.

LAŽEŠ POPE, nije "bestidnost i cinizam da o sudbini crnogorske duhovne baštine, ne samo crkava i manastira nego i seoskih grobalja, u mjestima gdje prije 1918. nikad nije kročio državljanin Srbije, odlučuju Dritan Abazović i Fatmir Đeka".

Bestidno je i cinično lagati da je u vrijeme njihovog ulaska u vlast ta imovina pripadala Crnogorcima.

Sve te crkve i manastire, plus seoska groblja, mnogo ranije poklonio je Srpskoj crkvi Milo Đukanović, a te poklone ovjerili Čovjek Bez Lica i ostala bezlična bića.

Manastir Ostrog je od 2012. posljednji na spisku tih poklona.

U te crnogorsko-srpske trgovinske poslove nacijom, vjerom i ostalom lukrativnom robom - Albanci se nijesu miješali.

Za ovo zastiđe, u koje ih je umiješao Čovjek Bez Lica, još jednom se iskreno izvinjavam.

U svoje ime, u njegovo ne mogu jer ga - nema.

Bonus video: