Budva: Spriječena tuča ugostitelja i Starograđana zbog buke u lokalima

"Da li može da se izda dozvola za lokal za izvođenje žive muzike na četiri metra od moga prozora u Starom gradu, znači izdajete dozvole u stambenoj zoni. Kršite sve zakonske norme", kazao je starograđanin Ratko Živković

44377 pregleda 74 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Današnji sastanak predstavnika budvanskih mjesnih zajednica „Stari grad“ i „Gospoština“ sa rukovodiocima Komunalne policije i inspekcije i opštinskog Sekretarijata za privredu prekinut je nakon incidenta, kada je umalo došlo do fizičkog obračuna stanovnika Staroga grada sa ugostiteljom Stevom Maslovarom, koji je zakupac lokala na terasi hotela "Mogren".

Maslovar je od HG „Budvanska rivijera“ zakupio lokal na terasi hotela „Mogren“, a upravo minulog ponedjeljka na sastanku Starograđani su se žalili na taj lokal da se konstatno krši zakon i da je buka.

I dok je član Savjeta MZ „Stari grad“ Luka Vučković, koji je takođe ugostitelj, kazao da se moraju poštovati pravila i da se kažnjavaju svi koji krše pravila, da onima kojima je nivo buke iznad zakonskih oduzimaju dozvole, Maslovar je tražio da kontakt zona Staroga grada ne može biti izuzeta.

Naime, Vučković je kazao da Starograđani traže da Stari grada kako je to i Opšina svojom odlukom iz 2019. predvidjela bude tiha zona, jer im se mora garantovati pravo na miran život, te apelovao da se svi kažnjavaju, kao što to poreski inspektor kažnjava kaznama od 9.000 eura za kršenje zakona.

Istup Maslovara koji se suprotstavio stavu da ugostitelji u kontakt zoni Starog grada budu uskraćeni u odnosu na one koji imaju lokale u drugim djelovima grada, te njegovom spočitavanju pojedinim Starograđanima imaju talne zamjerke na buku, doveo je do opšte svađe.

Uslijedile su optužbe Starograđana na račun Maslovara da ih godinama ugrožava, te je tada krenula opšta svađa.

Došlo je do komešanja, a u salu je moralo da uđe i obezbjeđenje Opštine, koje je spriječilo fizički obračun.

Načelnik Komunalne policije i inspekcije Darko Čelebić koji je vodio sastanak prekinuo ga je. Nakon 15 minuta sastanak je bez prisustva predstavnika Komunalne policije i inspekcije nastavljen.

Da će doći do ovakvog ishoda sastanka, moglo se naslutiti od samoga početka, nekon što je objavljeno da je Opština izdala odobrenje za izvođenje žive muzike za devet lokala, od kojih za neke u samom Starom gradu. Naime, na samom početku sastanka Čelebić je govoreći o prethodnoj sedmoici kazao da je situacija što se tiče buke tokom radnih dana bila zadovoljavajuća, ali tokom vikenda bilo je kršenje i zbog toga su izrečene novčane kazne za tri ugostiteljska objekta gdje je nivo buke bio iznad dozvoljenog.

Vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za privredu Đorđe Šćepanović je kazao da su izdata devet rješenja za izvođenje žive muzike, te naplaćeno nešto više od tri hiljade eura. On je kazao da bi takse trebalo da budu veće.

Starograđanin Ratko Živković usprotivio se da je dozvola izdata za lokal koji je u srcu Staroga grada da izvode živu muziku.

„Ovo je sprdnja što radite. Da li može da se izda dozvola za lokal za izvođenje žive muzike na četiri metra od moga prozora u Starom gradu, znači izdajete dozvole u stambenoj zoni. Kršite sve zakonske norme. Ispod prozora mi se vrše koncerti svakoga dana, postavio je čak binu. Ima li veće kazne od te .. Hoćemo tihu zonu u Starom gradu, a ovakvim načinom rada ugožavate građane koji hoće normalno da žive, ugrožavate ljude koji hoće da normalno da rade“, kazao je Živković.

Starograđanin Slobodan Bobo Mitrović zapitao je na osnovu čega se izdaju dozvole.

„Ovo je potpuno improvizatorska situacija. Ne može na svakom mjestu da bude živa muzika. Ovo je sve napamet priča. Ne može sekretarijat da izda dozvolu svakome ko podnese zahtjev“, kazao je Mitrović.

Predsjednik Savjeta MZ „Gospoština“ Ljubo Rađenović upitao je kako je moguće da neko dobije rješenje o izvođenju žive muzike u Starom gradu , kada je Stari grad proglašen tihom zonom.

„To je kontradiktorno. Ovdje neko pravi ozbiljan prekršaj. Nije mi jasno zašto ova Opština ne počinje da sprovodi svoje odluke i zakone, jer u protivnom ovdje imamo anarhiju“, naglasio je Rađenović.

Predstavnik Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma poručio je da će taj vladin resor se aktivno uključiti na rješavanju problema .

Bonus video: