Vojinović: Sveobuhvatna analiza sektora obrazovanja u završnoj fazi izrade

Ministar je kazao da je ponuđeno da ove godine tri škole izvode nastavu uporedo na engleskom i maternjem jeziku

8920 pregleda 11 komentar(a)
Vojinović, Foto: Screenshot/Youtube
Vojinović, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 04.07.2022. 11:52h

Finalizovanje sveobuhvatne analize sektora obrazovanja, koja sadrži niz preporuka na osnovu kojih će biti izrađen višegodišnji plan, jedan je od prioritetnih ciljeva Vlade, kazao je ministar prosvjete Miomir Vojinović.

On je to rekao u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanice Bošnjačke stranke Kenane Strujić Harbić hoće li Vlada i on, kao resorni ministar, preduzeti nešto da počne da se sanira šteta koju je u Ministarstvu prosvjete načinila prethodna administracija.

Vojinović je poručio da je spreman da sa svojim timom uradi sve kako bi se poboljšao status prosvjetnih radnika.

On je rekao da će na prvo mjesto staviti depolitizaciju.

„Jedan od prioritetnih ciljeva vlade je finalizovanje sveobuhvatne analize sektora obrazovanja, jer ona sadrži niz preporuka na osnovu kojih će Vlada izraditi višegodišnji plan za sektor obrazovanja“, naglasio je Vojinović.

Analiza je, kako je naveo, rezultat zajedničke inicijative i saradnje Ministarstva prosvjete i UNICEF-a, i trenutno je u završnoj fazi izrade.

„Radićemo na unapređenju informacionog sistema obrazovanja, stvaranju digitalnog sistema u školama i unapređenju digitalnih vještina i kompetencija“, dodao je Vojinović.

On je, govoreći o smjenama direktora obrazovnih ustanova, kazao da je Ministarstvo prosvjete dužno da ispoštuje svaku odluku sudskih organa, i da će se najodgovornije ponijeti kada je u pitanju taj proces i gledati da se iz njega izađe sa što manje troškova.

Vojinović je ocijenio da prethodno ministarstvo nije moglo funkcionisati na pravi, odgovoran i kvalitetan način, imajući u vidu da je kao dio svog sistema uključivalo četiri izuzetno važna resora.

„Mišljenja sam da kao takvo nije moglo funkcionisati na pravni način i da u prethodnom periodu nijesmo mogli odgovoriti, u obrazovnom smislu, na sve izazove koji su stajali pred nama“, naveo je Vojinović.

Strujić Harbić je pozvala da se javno isprati svako imenovanje direktora u obrazovanim institucijama.

„Nećemo dopustiti da prođu ispod radara oni koji nemaju kvalifikacije“, navela je Strujić Harbić.

Ponuđeno da tri škole izvode nastavu uporedo na engleskom i maternjem

Vojinović je kazao danas da je ponuđeno da ove godine tri škole izvode nastavu uporedo na engleskom i maternjem jeziku.

On je, odgovarajući u Skupštini na pitanje poslanika DPS-a Ivana Mitrovića, kazao da se razmatra mogućnost da dvojezična nastava bude nastavljena iz određenih predmeta u školama gdje je taj projekat započet 2016. godine.

Istakao je da je potreban iskusan kadar, te da u ovom trenutku imaju pretpostavku da bi dvojezična nastava mogla da bude nastavljena na predmetima matematika, biologija, hemija, fizika i fizičko vaspitanje i da će se truditi da odgovore tom zadatku.

Mitrović je ocijenio da je tokom mandata prethodne Vlade izgubljeno godinu i po dana da se dvojezična nastava nastavi u odjeljenjima koja su na taj način završila peti razred.

On je, između ostalog, kazao da je zabrinut zbog dešavanja u školi u Tivtu, kada su učenici pozvani da se pridruže proslavi jednog vjerskog praznika, čime se narušava međuvjerski sklad.

Vojinović je odgovorio da dijeli zabrinutost, ali i uvjerenje da se stane na kraj takvim i sličnim primjerima. Istakao je da multietnička i multivjerska Crna Gora nema alternativu i da je to njegov i stav Socijalističke narodne partije (SNP).

Bonus video: