Vlada da reaguje, jer je ugrožena sezona u Tivtu

Tivatska vlast, građani Krtola i veliki strani investitori traže reakciju države u sanaciji posljedica koje je ostavio izvođač radova na strateški važnoj saobraćajnici

2191 pregleda 2 komentar(a)
Sa gradilišta kružnog toka MR2 saobraćajnice, Foto: Siniša Luković
Sa gradilišta kružnog toka MR2 saobraćajnice, Foto: Siniša Luković

Gradonačelnik Tivta Željko Komnenović, uz podršku menadžmenta kompanija “Luštica Development” i “Qatari Diar Hotel and Property Montenegro” iz Tivta uputio je pisanu urgenciju predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, tražeći od njega da država preduzme mjere da se obezbijedi elementarna prohodnost i sigurnost za upotrebu raskopane drumske saobraćajnice koja povezuje Tivat sa kompleksom Luštica Bay, plažom Pržna (Plavi horiozont) i naseljem Radovići u Krtolima.

Ta saobraćajnica je u katastrofalnom stanju već mjesecima, nakon što ju je prekopala građevinska kompanija “Civil Engineer” iz Podgorice, a sa kojom je nedavno Opština Tivat kao investitor, raskinula ugovor o izvođenju radova na gradnji nove MR2 pristupne saobraćajnice za kompleks Luštica Bay u Krtolima. Sastavni dio 605 metara duge MR2 saobraćajnice vrijedne 1,15 miliona eura koja je počela da se gradi još 21. juna prošle godine i trebalo je da bude završena najkasnije do 29. juna ove godine je raskrsnica koja spaja MR2 sa već ranije sagrađenom MR1 saobraćajnicom i postojećim putem Radovići-Pržna (Plavi horizont). Osim što MR2 ni izdaleka nije gotova, kružna raskrsnica dočekala je špic ljetnje sezone potpuno raskopana, neasfaltirana i bez u potpunosti postavljenih čak i ivičnjaka i rigola, pa je jedini put prema jednoj od najvećih atrakcija Tivatske rivijere i najposjećenijih ovdašnjih plaža Plavom horizontu, u neprihvatljivo lošem stanju, na zgražavanje kako turista, tako i domicilnog stanovništva.

Opština je zbog nepoštovanja obaveza od strane izvođača i drastičnog i neopravdanog kašnjenja radova te pokušaja “Civil Engineera” da im uplate 24 odsto više sredstva u odnosu na prvobitno ugovorenu vrijednost posla, raskinula ugovor sa tom firmom, ali lokalnoj upravi Tivta aktuelna zakonska rješenja ne dozvoljavaju da odmah preuzme gradilište i uvede novog izvođača koji će kružni tok makar primarno asfaltirati da bi on bio prohodan i koliko-toliko bezbjedan za odvijanje saobraćaja.

Zbog tog ogromnog problema koji ih je snašao u špicu sezone, u nedjelju veče je u Radovićima održan zbor građana MZ “Krtoli” na kome su razgovarali sa gradskim čelnicima i dali punu podršku rukovodstvu Opštine da se obrati Vladi i traži njeno hitno reagovanje u zaštiti javnog interesa - nesmetanog odvijanja turističke sezone u Tivtu.

Stoga je gradonačelnik Komnenović juče uputio urgenciju premijeru Abazoviću koga je upoznao sa genezom problema i činjenicom da su grad Tivat, žitelji Krtola, ali i dva strateška strana investitora, “Orascom” na Luštici Bay i “Qatari Diar” na Plavom horizontu, dovedeni u poziciju da trpe veliku štetu zbog nesavjesnosti i neodgovornosti izvođača radova.

Od premijera je traženo da Vlada u roku od pet dana preduzme mjere iz svoje nadleženosti da se otkloni problem koji se već drastično loše odražava na odvijanje turističke sezone u Tivtu i da zaštiti javni interes.

”Imajući u vidu ljetnji period i turističku sezonu, potpuno je neprihvatljivo da put do najpopularnije plaže u Tivtu Plavi horizont bude neprohodan, a kamoli neobezbijeđen, sa kog razloga bi stavljanje u funkcionalnost saobraćajnice koja vodi do te plaže, primarno trebalo da bude i prioriter Qatari Diara, inače vlasnika tog dijela zemljišta u zaleđu plaže Plavi horizont koji ima ugovor o 30-godišnjem zakupu plaže sa JP Morsko dobro. Stoga Vas molimo da urgentno, u roku od pet dana od prijema ove urgencije, preduzmete mjere iz vaše nadležnosti i o istima nas informišete, a sve u cilju dovođenja predmetne saobraćajnice u stanje funkcionalnosti, kako bi se ista privela barem za elementarnu namjenu za nesmetan tok saobraćaja, pogotovo jer je špic ljetnje sezone već u toku”, piše u urgenciji Komnenovića upućenoj Abazoviću.

Gradonačelnik Tivta premijera podsjeća da je MR2 saobraćajnica zajedno sa spornim kružnim tokom, prioritet kako za Opštinu Tivat, tako i strateškog stranog investitora “Luštica Development”, ali i samu Vladu koja još 2019. prenijela namjenska sredstva bivšoj DPS-SD-HGI gradskoj upravi Tivta u visini od 902.217 eura da se izgradi ova saobraćajnica. Komnenović je premijera upoznao da Opština i građani Krtola traže da se raskopani kružni tok pod hitno prekrije makar primarnim, tzv. nosećim slojem asfalta, “u cilju obezbjeđenja elementarne saobraćajne prohodnosti na ovoj dionici” i ističe da je “Civil Engineer” ostavio neobezbijeđeno i napuštno gradilište u stanju opasnom za sve koji tuda prolaze.

Naglašava da podgorička kompanija sa lica mjesta nije uklonila materijal, radna sredstva i opremu koju je koristila tokom radova, kao i da nije očistila i uredila okolinu gradilišta.

”Jasno je da izvođač radova ne samo da nije ispoštovao ugovorene obaveze u smislu uređenja gradilišta nakon napuštanja istog, već je na predmetnom gradilištu izvršio iskope na par mjesta u vidu dubokih rupa i kanala koji posebno u noćnim uslovima, predstavljaju veliku opasnost za bezbjednost učesnika u saobraćaju. Nažalost, nedavno smo bili svjedoci i saobraćajne nezgode stranog džavljana-turiste, uzrokovane ovako neprihvatljivim stanjem na terenu”, piše u dopisu gradonačelnikaTivta predsjedniku Vlade od koga Komnenović trađi da država pod hitno zaštiti javni interes i sanira stanje na napuštenom gradilištu ceste u Krtolima.

Bonus video: