Epidemije malih boginja će biti, pitanje je kada

Dok su po društvenim mrežama nestručne osobe širile dezinformacije o opasnosti od vakcine, a nadležni ignorisali problem koji je vremenom postajao sve veći, situacija eskalirala izbijanjem pandemije koronavirusa, kada su lažne vijesti o toj zaraznoj bolesti i vakcini protiv nje pokrenule lavinu dezinformacija o opasnosti od svih vakcina

45398 pregleda 30 komentar(a)
Država i roditelji dužni da zaštite djecu od zaraznih bolesti, Foto: s
Država i roditelji dužni da zaštite djecu od zaraznih bolesti, Foto: s

Zbog izuzetno niske stope vakcinisane djece, Crna Gora će se suočiti sa epidemijom malih boginja, donedavno nezamislivom u razvijenim društvima.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Podgorici Mina Brajović ocijenila je situaciju alarmantnom i upozorila da nije pitanje da li će epidemija izbiti, već kada će se to desiti.

”Ekstremno nizak nivo vakcinacije je veliki broj djece u Crnoj Gori učinio podložnim ovim opasnim bolestima i time se stvara situacija za izbijanje epidemije malih boginja ukoliko bi virus bio unesen u državu. Nije pitanje ‘da li će doći’ do takve jedne epidemije, već ‘kada će do nje doći’”, upozorila je ona.

Svega četvrtina roditelja djece rođene 2020. godine vakcinisala ih je protiv malih boginja, zaušaka i rubeole.

Majka dvogodišnjeg dječaka J. I. iz Podgorice jedna je od mnogih roditelja koji odgađaju MMR vakcinaciju, zbog dezinformacija koje je čula od drugih roditelja i pročitala na društvenim mrežama i internet forumima.

Iako je, kako kaže, svjesna da MMR vakcina nije povezana sa autizmom, odlučila je da zbog navodnih iskustava drugih roditelja odgodi vakcinaciju do jeseni, a tvrdi da u tome nije naišla na neodobravanje izabranog pedijatra.

Veći problem od odbijanja vakcinacije u Crnoj Gori, naglašavaju stručnjaci, upravo je njeno odlaganje, što doprinosi tome da kolektivni imunitet protiv malih boginja slabi i da smo u 21. vijeku u gotovo sigurnom riziku od pojave epidemije te zarazne bolesti.

Brajović
Brajovićfoto: SZO Crna Gora

Drastičan pad vakcinisanih uvodu epidemiju

Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ) od 21. juna ove godine, prvu dozu MMR vakcine koja se daje sa navršenih 12 mjeseci života nije primilo 44,88 odsto djece predškolskog uzrasta - ili njih 18.336.

U generaciji djece koja su rođena 2020. godine, vakcinu je primilo svega 21,73 odsto.

Podaci za prošlu godinu još nisu dostupni, jer rok za imunizaciju djece rođene lani još traje.

Ipak, do sada je vakcinisano svega 7,11 odsto djece koja su rođena tokom prvih pet mjeseci prošle godine.

Poređenja radi, prije samo 11 godina obuhvat djece koja su primila MMR vakcinu iznosio je 91 odsto.

Niska stopa vakcinacije, tvrde u IJZ, razlog je za brigu i gotovo neminovno predstavlja uvod u epidemiju morbila imajući u vidu epidemiološka dešavanja u svijetu i geografski položaj Crne Gore.

Na pitanje na koji način će povećati obuhvat vakcinisanih i spriječiti uticaj dezinformacija na roditelje, iz IJZ kažu da su u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, UNICEF-om, SZO i drugim partnerima pokrenuli niz aktivnosti.

To su, tvrde, medijska kampanja o važnosti vakcinacije, izrada akcionih mikro-planova za opštine sa posebno niskim obuhvatima, otvaranje posebnih vakcinalnih punktova za djecu pri domovima zdravlja koji bi radili i vikendom.

Planiraju da organizuju javne tribine na kojima će učestvovati ljekari koji se bave imunizacijom, ali i edukaciju zdravstvenih radnika iz oblasti komunikacije sa roditeljima.

Lažne vijesti "ubile" vakcine

Epidemiju lažnih vijesti zdravstvene vlasti u samom startu nisu shvatile najozbiljnije.

Dok su po društvenim mrežama nestručne osobe širile dezinformacije o opasnosti od vakcine, nadležni su najprije ignorisali problem, koji je vremenom postajao sve veći.

Posebno je situacija eskalirala dolaskom pandemije koronavirusa, kada su lažne vijesti o toj zaraznoj bolesti i vakcini protiv nje pokrenule lavinu dezinformacija o opasnosti svih vakcina.

Nikolić
Nikolićfoto: Boris Pejović

”Pandemija koronavirusa pokazala je koliko su dezinformacije vezane za virus, vakcine, imunizaciju, bile opasne i koliko su podrivale povjerenje u medicinu, javne politike koje su zagovarale proces imunizacije, prevenciju i zaštitu od korone”, kaže direktorica Instituta za medije Olivera Nikolić.

Ona podsjeća na neke od primjere dezinformisanja tokom kovida, poput tvrdnje da su limun i soda lijek protiv virusa, da je vakcina opasna po trudnice, ili da tehnologoja 5G izaziva i širi koronavirus.

Unicef je prošle godine objavio istraživanje koje je pokazalo da je skoro trećina građana Crne Gore vjerovala u teoriju zavjere da ljekari i vlada i dalje žele da vakcinišu djecu iako znaju da vakcine izazivaju autizam i druge psihološke poremećaje. To je pokazalo istraživanje koje je u martu 2021. godine sprovela istraživačka agencija Ipsos, na nacionalno reprezentativnom uzorku.

Prema tim podacima, u teoriju zavjere češće vjeruju roditelji koji ne vjeruju ljekaru svog djeteta i koji kažu da, kada bi danas dobli bebu, ne bi željeli da ona primi MMR vakcinu.

U tom istraživanju uočava se, kako je objavljeno na sajtu Unicefa, da u teorije zavjere češće vjeruju ljudi s neprijateljskim stavom prema onima koji imaju drugačije mišljenje.

Roditelji dužni da štite svoju, ali i svu drugu djecu

Mina Brajović kaže da je održavanje visokog nivoa rutinske vakcinacije globalni izazov, koji je mnogo otežan tokom pandemije kovida-19 jer su sistemi bili previše opterećeni.

Ona navodi da preliminarni podaci za Crnu Goru za 2020. iznose oko 24 odsto, sa dodatnim padom na 18 procenata vakcinisane djece u 2021. godini, što je, upozorava, alarmantna situacija.

Pojašnjava da je SZO uputila apel zdravstvenim vlastima svih zemalja da pažljivo sagledaju razloge za lošije rezultate u broju vakcinisanih i nađu moguća rješenja, obećavši podršku u tome.

”Imajući na umu složene razloge za loše rezultate u pogledu broja vakcinisanih, rješenja moraju biti sveobuhvatna i prilagođena specifičnom kontekstu. Sveobuhvatni paket intervencija treba da uključi i poboljšani pristup zdravstvenoj zaštiti, snažniju promociju prednosti vakcinacije, inicijative usmjerene na veću zdravstvenu pismenost, obuku za zdravstvene radnike u oblastima kao što su komunikacija, itd. Takođe je od ključnog značaja da u svakoj zemlji postoji saradnja sa relevantnim subjektima kako bi se obezbijedila konzistentnost u prenošenju poruka i izgradilo povjerenje”, poručuje ona.

Bivši direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić podsjeća da su država i roditelji dužni da štite djecu i zaštite od bolesti koje su opasne po svako dijete pojedinačno, ali i po svu djecu u državi - kolektivno.

”Djeca se ne rađaju, ne rastu i ne vaspitavaju na Fejsbuku, nego u roditeljskim domovima, školama i porodicama”, kaže pedijatar.

Kavarić
Kavarićfoto: Luka Zeković

Morbile teška bolest, vakcina ne izaziva autizam

Niti jedna naučna studija do sada nije utvrdila da MMR vakcina izaziva autizam. Tu tezu devedesetih godina iznio je gastroenterolog Endrju Vejkfild u autorskom članku, navodeći na osnovu uzorka od 12 djece da MMR vakcina uzrokuje oštećenje i upalne procese digestivnog trakta, što dalje uzrokuje pojavu autizma.

Časopis “Lancet” povukao je članak, ljekar je izgubio licencu za rad, a nijedna naučna studija nije dokazala vezu između tog razvojnog poremećaja i vakcine...

Jedno od posljednjih istraživanja u Danskoj od prije tri godine, na uzorku većem od 650.000 djece rođene između 1997. i 2010. godine, dokazalo je da ne postoji veza između autizma i MMR vakcine...

Osim roditelja koji vjeruju da će uprkos naučnim činjenicama dijete razviti autizam ukoliko se vakciniše, postoje i oni koji vjeruju da morbili nisu teška bolest.

Epidemiolog u penziji, profesor Novica Vujošević, za “Vijesti” je rekao da male boginje jesu teška bolest, i to iz dva razloga - jer smanjuju imunitet organizma i česte su komplikacije.

”Od 100 djece oboljele od morbila, između sedam i devet dobije upalu srednjeg uha, upalu pluća između jedno i šestoro djece, a različite vrste dijareje oko šestoro. Upalu mozga dobije jedno dijete na 1.000 do 2.000 oboljelih”, precizirao je Vujošević.

On je poručio da sklerozirajući panencefalitis (smrtnosona bolest sa oštećenjem mozga) dobije jedno dijete na 100.000 oboljelih, dok na 1.000 inficiranih umre jedno do troje djece.

Vujošević je pojasnio da djeca uzrasta do pet godina čine 60 odsto inficiranih, kao i da stariji koji obole umiru od upale mozga.

Bonus video: