U Nikšiću održana proslava povodom Dana državnosti

Građani su nosili crnogorske državne zastave, a puštane su crnogorske i partizanske pjesme

53128 pregleda 58 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.07.2022. 01:31h

Na gradskom Trgu u Nikšiću danas se okupio veći broj građana iz Nikšića i drugih gradova Crne Gore kako bi proslavili 13, jul, Dan državnosti.

Proslavu je organizovao Forum slobodnih građana Luča. Građani su nosili crnogorske državne zastave, a puštane su crnogorske i partizanske pjesme.

Na skupu su bili istaknuti i transparenti sa likom Krsta Zrnova Popovića.

"Hvala svima što ste svojim dostojanstvom i kulturom pokazali i pokazujete da ovdje nema nacista i nacionalista, nema mržnje i podjela, da ne zavađamo nego mirimo i gledamo u budućnost i to evropsku", rekao je između ostalog Nebojša Mrvaljević iz Foruma slobodnih građana Luča.

"Osam Crnogorki proglašeno za narodne heroje"

Jasmina Nikčević iz Foruma slobodnih građana Luča osvrnula se u svom govoru na žene iz Crne Gore koje su učestvovale u ratovima.

"Taj veličanstveni događaj uveličale su žene crnogorske, slavne heroine 13. julskog ustanka. Njih je 2.546 iz Crne Gore učestovalo, a poginulo 483. Osam Crnogorki je proglašeno za narodne heroje", kazala je ona.

Nikčević je govorila o Vukici Mitrović sa Svetog Stefana koja su "mučili i iznijeli na strijeljanje sa slomljenim nogama".

"Cetinjanka narodni heroj Jelena Ćetković koja je u Beogradu pripremala oružane akcije zbog čega je bila zarobljena i zvijerski mučena i stradala na Banjici. Đina Vrbica, Cetinjanka rođena u Podgorici koja je prošla sva stratišta Jugoslavije. Ljubica Popović, ljepotica sa Meduna, hrabrošću je prkosila neprijateljima, a poginula je sa 20 godina", kazala je ona.

Govorila je o Kolašinki Jelici Mašković koja je "puškom štitila odstupnicu", te i o Dobrili Ojdanić, narodnom heroju iz Berana koja je učestvovala u borbama za oslobođenje Berana, a koja je prešla Neretvu i Sutjesku".

"Vukosava Mićunović sa cijelom porodicom učestvovala u pripremi ustanka, neustrašivi bombaš. Milica Vučinić iz Nikšića, poginula u borbi sa četnicima".

Nikčević je istakla da moramo znati i sjećati se uvijek da je selo iz nikšićkog kraja u toku narodno oslobodilačkog rata poginulo 30 ratnih bolničarki, a da im podaci govore da ni 20. godinu nisu prešle.

"Savremena Crna Gora je iznikla iz takvih ideja, u pamćenju nositi svetionike prošlosti. Mladi naraštaji treba sa ponosom da znaju o herojskim djelima", poručila je ona.

Ana Pejović je kazala je da o surovosti rata i hrabrosti Crnogoraca najbolje govori cifra od 45.000 stradalih od strane okupatora.

Ana Pejović
Ana Pejovićfoto: Svetlana Mandić

"U Crnoj Gori je skoro svaka porodica doživjela stradanje i gubitak. Danas jaki pritisci iznutra i izvana kroz ekspozituru SPC oživjeli su četničku aždaju posebno u našem gradu protiv kojih su se borili borci koji hrabro poginuše...Nećemo dozvoliti da ostanu nekažnjeni ni krstaši-kopači grobova; ni oni oportunisti, iz Gluve sobe koji primiše sramne nagrade. Neće ostati nekažnjeni ni oni neofašisti, srpsko-ruski agenti koji bestidno i bezočno svu našu sakralnu imovinu prepisaše tuđoj državi okupatorskoj crkvi u Crnoj Gori - čime nam prekopaše grobove đedova i u ime pomirenja razbuktaše živi oganj. Nećemo dozvoliti da upravo sada, kada se duhovi fašizma nadvijaju nad našom državom, kada nas združena neočetnicka klika naziva fašistima Sekule Drljevića, šačicom nacionalista, nacionalnim lelekačima. nacistima... Našu istoriju prisvajaju mitomani, falsifikatori, lakardijaši, 'mali Napoleon' neostvarenih dječačkih snova. Ko se nije njima spreman oduprijeti negira ne samo crnogorski Ustav već i temeljne civilizacijske vrijednosti. Ne može se Dritane drugovati sa Noćnim vukovima uz 'Kukaju Turci, leleču bule' pa bestidno poći na mjesto najstrašnijeg genocida u novijoj istoriji đe jauk majki prolama - i tamo u Srebrenici bezočno reći da im sinove nije ubila zločinačka - srpska vojska, veé politika, da tamo nijesu stradali Bošnjaci, nego ljudi", kazala je Pejović.

Poručila je da je Belveder bio tek uvod odbrane crnogorskog antifašizma.

Student, Ilija Vujačić kazao je da je proslava organizovana u Nikšiću jer Stojan Kovačević i Novak Ramov i dalje čuvaju stražu svom kralju i ovom gradu, jer se Ljubo Cupic i dalje prkosno osmjehuje, jer je ponosno lice Joke Baletić i dalje svijetla zvijezda vodilja.

Ilija Vujačić
Ilija Vujačićfoto: Svetlana Mandić

"Zato što je Nikšićanima vazda bastalo i bastaće da kaže 'Ne' domaćim izdajnicima i okupatorima...Generacijo, mladosti, pokažimo da smo dostojni bremena imena koje nosimo. Dokažimo još jednom da je biti Crnogorac mnogo više od etničkog pojma ili nacionalne pripadnosti! Da je biti sin ili kćerka Crne Gore čast i privilegija, jer to znaci imati karakter čvršći od Lovćena i dušu širu od mora! Pošaljimo jasnu poruku, da će o sudbini Crne Gore odlčivati samo oni koji je istinski i bez rezerve doživljavaju kao majku, svoju jedinu kuću, svoj dom, i da našu mladost ne mogu kupiti ni jednim ni dvadeset jednim ni 201 milionom dinara ili eura Da grobovi naših djedova nijesu ničija prćija pa da mogu sa njima da se svojataju i raspolažu kako je kome drago", kazao je Vujačić

Prema riječima glumca Mira Nikolića veličina jedne zemlje ne mjeri se kilometrima, već istorijskim i civilizacijskim dostignućima, a veličina jednog naroda se mjeri hrabrošuću i srčanošću.

Miro Nikolić
Miro Nikolićfoto: Svetlana Mandić

"Po tome je naša zemlja velika, a naš narod veličanstven. Brojni su svijetli datumi kojima je ispisana slavna crnogorska istorija! Brojne su ličnosti, koje su svojim djelovanjem, ali i životima gradili Crnu Goru kao državu čiji je jedini teret njena neprestana borba za slobodu. U ime te istorije, koja nas obavezuje na ponos, ali i u ime budućnosti naše dece kojoj dugujemo, danas smo ovdje na Trgu slobode...Zato čuvajmo ovaj krš zaliven krvlju naših predaka. Čuvajmo ovo nebo pod kojim su crnogorske majke i šćeri sklapale ruke moleći se opstanak Crne Gore.Čuvajmo to plavo more i sinje gore, kojima su plovili i hodili junaci svih crnogorskih doba. Ni težeg zadatka, ni svetije dužnosti.Sine moj, čuvaj je", poručio je Nikolić.

Skup je završen oko 18.50 časova, nakon čega su se građani razišli.

Bonus video: