Noseći trobojke ulicama Nikšića uzvikivali "kukaju bule"

"U Crnoj Gori je do sada održano na stotine javnih okupljanja u kojima Uprava policije nikada nije imala ovakav propust niti je ikada dozvoljen kontakt između suprostavljenih demonstranata jer to odmah i sigurno podrazumijeva remećenje javnog reda i mira u povećanom obimu"

49144 pregleda 74 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz Nikšića na kojem se vidi grupa od više desetina građana koji noseći trobojke uzvikuju između ostalog i "kukaju bule".

U pitanju je dio pjesme koja glasi: "Leleču Turci, kukaju bule Oj lele lele, evo ga Vule, A serdar Janko sa sabljom maše Udrite braćo, srpstvo je naše".

Aleksandar Zeković iz Građanske inicijative 21. maj je saopštio da taj snimak "jasno ukazuje da su policijski službenici po nečijem naređenju dozvolili velikosrpskim nacionalistima i desničarima da uđu u Manastirsku ulicu u Nikšiću, umjesto da ih u tome spriječe kako ne bi došlo do direktnog kontakta i sukoba između grupa".

Zeković smatra da je ovo "namjerno urađeno kako bi se prekinulo obilježavanje državnog praznika."

Njegova teorija je i da je to urađeno da bi se dio aktuelne vlasti "politčki pozicionirao između dva navodna ekstremna pola crnogorskog društva što je teza koju forsira premijer Dritan Abazović". Tvrdi i da ga u tome podržavaju mediji koji ga prate.

"Ovo nije samo propust policije, ovo je najdirektnije i najotvorenije svrstavanje policije u njenoj istoriji na jednu političku stranu i u službi promocije premijera i dijela Vlade koju personifikuje GP URA. Do sukoba između velikosrpskih ekstremista i grupa građana koji su slavili državni praznik isključivo je došlo zbog propusta policije jer je prekršeno osnovno pravilo da se nipošto ne smije dozvoliti kontakt protivnih strana. U Crnoj Gori je do sada održano na stotine javnih okupljanja u kojima Uprava policije nikada nije imala ovakav propust niti je ikada dozvoljen kontakt između suprostavljenih demonstranata jer to odmah i sigurno podrazumijeva remećenje javnog reda i mira u povećanom obimu".

Zeković je u saopštenju naveo i da okupljanje, kako je saopštio, "velikosrpskih nacionalista" nije bilo prijavljeno i da je bilo protivzakonito, a da je sa druge strane obilježavanje 13. jula mirno odvijalo i bilo regularno prijavljeni skup.

"Demokratska javnost i svi oni koji drže do profesionalnosti policije, očekuju ostavke ili razrješenje, po liniji odgovornosti, osim načelnika CB Nikšić Dragoljuba Pekovića, i pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor opšte nadležnosti Dragana Gorovića kao i samog direktora Upravbe policije Zorana Brđanina. Ovakav propust policije se ne smio dozvoliti i ozbiljno je narušio povjerenje javnosti", naveo je Zeković.

On je pozvao sve građane koji imaju povrede i osjećaju zdravstvene tegobe usljed dejstva suzavca da se odmah jave u najbližu jedinicu hitne medicinsku pomoć ili dom zdravlja/bolnicu zbog dobijanje adekvatne pomoći.

"Sa tom dokumentacijom, slikama i snimacima kojima raspalažu mogu da pristupe u službene prostorije najbliže policijske stanice u svom mjestu prebivališta i insistiraju na podnošenju krivične prijave protiv NN policijskog službenika zbog zlostavljanja i mučenja. Policija je učinila sve da prekine slavlje državnog praznika i dozvolla je nerede", zaključio je Zeković.

Bonus video: