Buka opet problem Budve: Turista lomio recepciju hotela, mještani Starog grada više ne mogu da trpe

"Ne želimo da Budva bude prepoznata kao mjesto za provod, već grad koji ima mnogo atributa da ponudi turistima od kulturno istorijskih do prirodnih ljepota, a ne buku i haos. Niko ne želi da se muzika ugasi, ali ne treba da bude u urbanim gradskim jezgrima gdje pravi haos"

42945 pregleda 63 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Problem buke je esklalirao u protekle dvije sedmice, gosti napuštaju hotele, a Opština Budva ne želi da se riješi, poruke su sa današnjeg, šestog po redu sastnaka predstavnika mjesnih zajednica "Stari grad" i "Gospoština", ugostitelja, hotlijera , mještana…

Predsjednik Savjeta MZ "Gospoština" Ljubo Rađenović poručio je da je situacija izmakla kontroli i da je problem buke ponovo eskalirao, te pozvao Opštinu da napokon riješi problem i sprovede samo ono što zakon propisuje.

"Mi smo u špicu sezone, osjećamo da situacija izmiče kontroli i da se problem buke vraća sa početka, kada su građani pokrenuli incijativu... Apelujemo na lokalnu samoupravu da se situacija uvede u zakonske okvire. Ako u narednih sedam dana ne dobijmo jasan čvrst odgovor od Opštine Budva idemo na druge instance. Naša incijativa je jasna, da se prekomjereni nivo buke dovede u zakonski okvire, da se omogući dostojanstven život građana Budve, da turisti dobiju dostojanstvene i kvalitetne uslove za boravak. Ovdje nema politike, već je isključivo u pitanju ljubav prema ovom gradu, da budemo prava turistička destinacija", kazao je Rađenović.

On je podsjetio da je već šesti sastanak koji se organizuje, ali da je postalo jasno da Opština više ne daje podršku, jer njenih predstavnika nema protekla dva sastanka.

"Na drugom sastanku od predsjednika Opštine Marka Carevića smo dobili punu podršku i napravljen je jasan akcioni plan. Dogovor je da se svako prekoračenje zakonskog nivoa buke novčano sankcioniše prva dva puta, a treći put, ukoliko ugostitelj se ogluši o dogovor da opštinski Sekretarijat za privredu ukine rješenje za rad. Prvih par sedmica imali smo značajan pomak, ali poslednje dvije sedmice situacija izmiče kontroli. Imamo direktne izjave načelnika Komunalne policije da nema resursa da situaciju drže pod kontrolom. Nažalost moramo da kanstatujemo da više nemamo podršku lokalne samouprave u borbi protiv buke", kazao je Rađenović.

On je naglasio da sve četiri diskoteke na Slovenskoj obali već imaju po dvije kazne, što znači da se došlo do "crvene linije" te da je na potezu inspekcija.

"Očekujemo da opštinske službe sprovedu u djelo ono što je obećano, da im se jasno stavi do znanja da sljedeći prekršaj je oduzimanje dozvole. Još jedna je frapantna informacija, da u Budvi ni jedna lokal nema dozvolu za izviđenje žive muzike. Znači po informacijama koje smo dobili od Sekretarijata za privredu podnijeta su 16 zahtjeva od strane ugostitelja, ali ni jedna dozvola nije izdata“, kazao je Rađenović.

Njemački turista hvatao recepcionera za kravatu

Direktor hotela "Aleksandar" u okviru TN "Slovenska plaža" Ranko Popović kazao je je njihov direktno ugorožen od strane diskoteka koje se nalaze u neposrednoj blizini.

"Imamo nevjerovatne scene, gosti svakodnevno traže premještaj, ali nažalost i sobe koje su u pozadini hotela i u njima je količina buke nepodnošljiva. U toku dana imamo po deset preseljenja iz jednog u drugi dio hotela. Imali smo prije neki dana nemilu scenu, kada je gost iz Njemačke napao recepcionera, upravo zbog problema buke, lomio je na recepciji i uhvatio je recepcionere za kravatu, moralo je da reaguje obezbjeđenje. Svakodnevno zovem dežurnu službu Komunalnu policiju i inspekciju, ali nema pomaka. Mi smo najugroženiji, ako se nešto hitno ne preduzme hotel možemo zatvoriti", kazao je Popović.

Predstavnica kompanije "Dukley hotela" koji gazduje sa dva hotela sa pet zvjezdica i rezidnecijalnim kompleksom vila na rtu Zavala Nina Gujić zatražila je izricanje hitne zaštitne mjere i oduzimanje dozvole za rad diskoteka.

"Imamo nepodnošljivu buku od 1. jula, svakodnevne negativne komentare naših gostiju. Već tri gosta su otkazali penthause i traže da napuste naš hotelski kompleks da im se novac vrati", naglasila je Gujić.

Jovanović: Postavićemo zvučnike ispred Opštine i emitovati muziku

Predsjednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović ocijenio je da postoje opstrukcije opštinskih službi da riješe problem buke.

buka Budva
foto: Vuk Lajović

"Tapka se u mjestu, jednostavno se sastajemo svake sedmice, a nema rezultata. Prosto nas tjeraju da svojim nečinjenjem da mi preduzememo neke mjere, poput blokada saobraćajnica, Staroga grada. Ako nas ne čuju, onda ćemo kroz građanski aktivizma ukažemo na problem. Da stavimo zvučnike ispred Opštine i da pokažemo kako je to građanima u Starom gradu. Znamo da isti lokali emituju glasnu muziku", kazao je Jovanović i dodao da sezona prolazi, a problem buke se ne rješava.

On je kazao da je incijativa mještana i ugostitelja potekla da ovaj grada bude bolji.

"Ne želimo da Budva bude prepoznata kao mjesto za provod, već grad koji ima mnogo atributa da ponudi turistima od kulturno istorijskih do prirodnih ljepota, a ne buku i haos. Niko ne želi da se muzika ugasi, ali ne treba da bude u urbanim gradskim jezgrima gdje pravi haos. Nažalost, crnogorski turizam se pretvorio u mjesec dva, omladinski turizam, što nije održivo. Ova godina je pokazala mnoge pobleme, ali je buka jedna od većih problema koja tjera ozbiljne goste", kazao je Jovanović.

Starograđani više ne mogu da trpe, Stari grada mora da bude tiha zona

Član Savjeta MZ "Star grad" Luka Vučković kazao je da je situacija protekle dvije sedmice ponovo ista kao na početku, te da ako je bilo pomaka sada je problem buke ponovo ekslalirao.

"Situacija je ponovo loša u Starom gradu. Imali smo sastanak, neizdrživo je i građani Starog grada ne žele više nikakve kompromose. Traže da se poštuje zakon i da Stari grad i kontakt zona budu tiha zona. Živom svrkom i DJ se bave i lokali koji to do sada nijesu radili, jednostavno niču kao pečurke poslije kiše. Želimo jasnu strategiju, da zaštitimo građane, da im garantujemo miran i dostojanstven život ili da postanemo cirkus. Ako je to poenta našeg turizma, onda da stavimo duple prozore, pa i mi da stavimo zvučnike i da svi pravimo cirkus. Ili ćemo uvesti red, jer kompromisa nema što se tiče Staroga grada", kazao je Vučković.

Predstavnica JU "Grad teatar" Iva Midorović kazala je da je festival Grad teatar napravljen da se oživi Stari grada, ali da godinama imaju problem buke, koji je evidentan u vrijeme kada se održavaju predstave.

"Najviše problema imamo od lokala sa živom muzikom. Kolegama iz drugih festivala poput Dubrovnika je nepojmljivo šta mi sve treba da uradimo da se predstava održi u Starom gradu. Konačno tražimo da se sprovede zakon", rekla je Midorović.

Predsjednik MZ "Podkošljun" Ivan Marković kazao je da je ono što se dešava u naselju ispod stadiona Lugovi u blizini spornih diskoteka je katastrofalno.

"Prošlog ponedjeljka je taj "vulkan" eksplodirao. Građani me zovu žale se na glasnu muziku. Pozvao sam Komunalnu policiju i prijavio. Onda me je zvao vlasnik jedne od diskoteka i kazao da ja prijavljujem buku iz njegovog lokala. Optužuju me da im ja oduzimam hleb iz usta", kazao je Marković navodeći da je nekorektno na koji način funkcionše Komunalna policija da se prenosi ko podnosi prijavu.

Desetkovana Komunalna policija: Dva komunalna policajca rješavaju problemu buke

Načelnik Komunalne policje i inspekcije Darko Čelebić je kazao da ima svega dva ovlašćena komunalna policajca da riješe problem buke.

"Katastrofalno je stanje, jer samo dva komunalna policajca da mogu da obavljaju radne zadatke. Dva komunalna policajca su na bolovanju, protiv jednog se vodi disciplinski postupak. Na aparatima dišemo. Tražili smo od određenog broja lokalnih samouprava da nam ustupe određeni broj komunalnih policajaca, ali su nam reli da ne mogu da izađu u susret. Bojim se da ćemo kraj sezone dočekati desetkovani", kazao je Čelebić.

On je najavio da će pokrenuti postupak da se jednoj diskoteci na Slovenskoj plaži oduzme dozvola za rad.

Pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske polove Višnja Orban kazala je da je lokalna isnpekcija nadležna za problem buke.

"Primjetili smo da je buka izražena, posebno sa Slovenskoj obali. Imamo prigovore i na drugim mjestima za buku", kazala je Orban.

Bonus video: