GA: Predstavljanje Roma u radnoj opremi komunalnih radnika promocija diskriminatornih obrazaca

"Čime se direktno doprinosi osnaživanju predrasuda i etničke distance koji su već izraženi prema Romima u Crnoj Gori", saopštili su oni

4701 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građanska alijansa (GA) osudila je način na koji su predstavljeni građani romske populacije u Crnoj Gori, ocjenjujući da je to promocija diskriminatornih obrazaca.

"Čime se direktno doprinosi osnaživanju predrasuda i etničke distance koji su već izraženi prema Romima u Crnoj Gori", saopštili su oni.

Iz GA su reagovali na projekat "Crna Gora bez podjela" koji je pokrenula Crnogorska kulturna mreža (CKM), a na fotografijama ljudi odjevenih u nošnjama koje su zastupljene u Crnoj Gori, pripadnici romske populacije su prikazani u radnoj opremi komunalnih radnika.

Povezani članci

21. Jul 2022.

CKM kampanja: Romska nošnja je radna uniforma

"Da radnička uniforma nije sinonim za lica romske populacije, možete se upoznati kroz publikaciju koju je objavila GA, pod nazivom “Promocija kulture, tradicije i jezika Roma i Egipćana", kazali su oni.

Pozvali su zaposlene u Crnogorskoj kulturnoj mreži da se kroz objavljenu publikaciju upoznaju sa pričama sugrađana koji pripadaju romskoj zajednici, njihovoj bogatoj kulturi i tradiciji.

Bonus video: