Romski savjet: Komunalno radno odijelo nije dio romske kulturne nošnje

Iz Romskog savjeta su saopštili i da su realizatori prisustvovali godinama ranije obilježavanju Dana Roma 8. aprila "znali bi da imamo određenu nošnju koja predstavlja našu kulturu"

5069 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Romski savjet osudio je projekat "Crna Gora bez podjela" koji realizuje "Crnogorska kulturna mreža", ističući da se taj savjet godinama unazad bori da svoj narod predstavi u pozitivnom svjetlu.

"Smatramo da radnici zapošljeni u D.O.O "Čistoća" u radnom odjelu nisu dio romske kulturne nošnje i svaka alegorija ne može doprinijeti smanjenju stereotipa ma koliko u dobroj volji bila namijenjena", kazali su oni.

Oni su reagovali na projekat "Crna Gora bez podjela" koji je pokrenula Crnogorska kulturna mreža (CKM), a na fotografijama ljudi odjevenih u nošnjama koje su zastupljene u Crnoj Gori, pripadnici romske populacije su prikazani u radnoj opremi komunalnih radnika.

Navode i da je mnogo napora i resursa uloženo u inkluziju Roma u Crnoj Gori.

Iz Romskog savjeta su saopštili i da su realizatori prisustvovali godinama ranije obilježavanju Dana Roma 8. aprila "znali bi da imamo određenu nošnju koja predstavlja našu kulturu".

"Da je umjetničko djelo zamislili bi se, ali ovako jedna NVO ne smije raditi jer se ovime produbljuje sve za šta smo se zalagali. Da se zapitamo da je umjesto bilo koje druge nošnje bila uniforma čistoće, bi li se smjelo i pomisliti na to?", zaključuje se u obraćanju Romskog savjeta.

Bonus video: