Koalicija Ravnopravno pisala Đukanoviću i Abazoviću: Marković ne treba da učestvuje u radu tijela

"Kako Velibor Marković u prethodnom periodu nije iskazao kajanje, niti uputio izvinjenje zbog govora mržnje, stava smo da ne treba da učestvuje u radu tijela od javnog interesa, jer jer to u direktnoj suprotnosti sa vladavinom prava, osnovnim principima demokratije i evropskim vrijednostima na koje se pozivate u svojim izjavama"

6802 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Koalicija Ravnopravno
Foto: Koalicija Ravnopravno

Organizacije članice Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba - RAVNOPRAVNO uputile su pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću u kome, kako navode, "izražavaju zabrinutost i nezadovoljstvo" zbog imenovanja advokata Velibora Markovića za člana ekspertskog tima koji treba da se bavi pitanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Iz koalicije koju čine Asocijacija “Spektra”, Centar za ženska prava, Kvir Montenegro, Centar za građansko obrazovanje, Anima, CEMI, SOS Podgorica i Akcija za ljudska prava navode da je Marković u javnosti prepoznat po kontinuirnom govoru mržnje prema LGBT osobama i ženama.

"Podsjećamo da je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, 24. novembra 2020. godine, postupajući na osnovu prijava više nevladinih organizacija dao Mišljenje, u kojem je zaključeno da su objave advokata Markovića predstavljale govor mržnje, odnosno grubi oblik diskriminacije, i kojim mu je, pored ostalog, preporučeno da „uputi javno izvinjenje pripadnicima LGBTIQ populacije i zagovornicima njihovih prava“, što je on odbio da učini. Pored toga, Centar za ženska prava je 27. 7. 2020. godine, Advokatskoj komori Crne Gore podnio prijavu protiv advokata Markovića, zbog kršenja Kodeksa profesionalne etike advokata. Prijavu je podržalo više nevladinih organizacija uključenih u koaliciju RAVNOPRAVNO", navodi se u saopštenju.

Dodaju da Advokatska komora "nažalost, ni nakon više urgencija" nije reagovala na prijavu, "obesmislivši time odredbe pomenutog Kodeksa koje propisuju dužnost advokata da “pri obavljanju advokatske profesije, u drugim javnim aktivnostima i u privatnom životu, kada je ovaj dostupan uvidu i ocjeni javnosti, čuva ugled advokature i vlastiti ugled i da nastoji da doprinosi opštoj pravničkoj kulturi.”

"Smatramo da je neophodno da u svim tijelima od javnog interesa , članovi i članice budu osobe od znanja i integriteta, koje svojim stavovima i djelovanjem stoje iza zvaničnih vrijednosnih određenja Crne Gore. Sve suprotno ovoj praksi obesmišljava naš evropski put i vrijednosti na kojima počiva demokratsko društvo. Kako Velibor Marković u prethodnom periodu nije iskazao kajanje, niti uputio izvinjenje zbog govora mržnje, stava smo da ne treba da učestvuje u radu tijela od javnog interesa, jer jer to u direktnoj suprotnosti sa vladavinom prava, osnovnim principima demokratije i evropskim vrijednostima na koje se pozivate u svojim izjavama", navodi se u saopštenju Koalicije.

Bonus video: