Joanikije: Obnovićemo kapelu kad napravimo otklon od zle komunističke misli i očistimo se od ustašluka

"Ponekad mi se čini da je taj dan blizu, da je Crna Gora shvatila da je učinjen veliki grijeh i veliko bezakonje, a ništa strašnije nema od gaženja amaneta", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski

24019 pregleda 117 komentar(a)
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Mi smo dužni da obnovimo Njegošev amanet, da podignemo crkvu na Lovćenu i da vratimo njegove svete i namučene kosti u kapelu na Lovćenu. To će biti kada dođe do sveopšteg pokajanja i preumljenja, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici u kom je organizovan okrugli sto na temu "Pedeset godina od razaranja Njegoševe kapele na Lovćenu".

Joanikije je tom prilikom rekao da se navrašava pedeset godina "od rušenja Lovćenske kapele i razaranja groba Njegoševog". On je istakao da se tog datuma naročito treba sjećati ove godine jer je, kako je rekao, pogažen Njegošev amanet, "to je veliki grijeh".

"Mi taj grijeh treba da speremo sa svojih savjesti, a to ćemo učiniti kada dođe do dubljeg samosaznanja i pokajanja i kada napravimo otklon od zle komunističke misli i od kulta ličnosti Josipa Broza i kad se očistimo od ustašluka, koji je zahvatio donekle Crnu Goru", rekao je Joanikije.

Кada dođe, kako je rekao, do svenarodnog pokajanja i izmirenja "tada će svi uzeti po jedan kamen na svoja ramena da iznesemo na Lovćen i od tog kamena u ime naše sloge i u ime obnove Njegoševog amaneta sazidaće se obnovljena Lovćenska kapela i izvršićemo Njegošev amanet."

"Ponekad mi se čini da je taj dan blizu, da je Crna Gora shvatila da je učinjen veliki grijeh i veliko bezakonje, a ništa strašnije nema od gaženja amaneta", kazao je Joanikije.

On je postavio pitanje šta se dogodilo sa Crnogorcima, da se, kako kaže, usude da pogaze Njegošev amanet "i da oskrnave Lovćen" i potom iznio svoje viđenje.

"Nažalost, prihvatili su misao ustaškog ideologa i jednog od najbližih saradnika Ante Pavelića, nažalost rodom iz Crne Gore, Savića Markovića Štedimlije. On je osmislio svu argumentaciju, i sabrao mnoštvo laži koje su prihvatili i naši komunisti. Ne bi to oni tako lako prihvatili, nego je tu bila i naredba Josipa Broza Tita. I tako su Crnogorci izgubili pamet, opčinjeni zlom argumentacijom Savića Markovića Štedimlije i pod naredbom Josipa Broza Tita odrekli se mišljenja i svoje slobode, a time i svoje vjere", naveo je Joanikije.

On je istakao da je do sada podignuto više od 20 lovćenskih kapela, ponajviše u Crnoj Gori.

I Amfilohije je, kako je kazao, ušao u tu borbu uz "svenarodni poklič" dogodine na Lovćenu.

Istakao je i da je obnavljanje kapele na Lovćenu ispunjenje Njegoševog zavjeta, jer je Njegoš, kako tvrdi, u Luči mikrokozma želio da postane učesnik "vječne liturgije".

Bonus video: