Političke igre: Korać, Vučinić, Šoć i Kurgaš najbliži Sudskom savjetu?

Izvori "Vijesti" navode da će odluka o tome da li će doći do početka deblokade u sudskom sistemu zavisiti od političkog dogovora ali i odluke da li će URA i SNP glasati za Izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji i Izmjene zakona o Glavnom gradu, kojim bi se predvidjelo da na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici neće glasati i građani Zete

46616 pregleda 31 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sa jedne od sjednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 30.07.2022. 20:04h

Profesori Pravnog fakulteta Radoje Korać i Nebojša Vučinić ali i advokati Dragan Šoć i Fikret Kurgaš u igri su da tokom političkih pregovora najvjerovatnije dobiju podršku i budu predloženi kao kandidati za popunjavanje četiri mjesta predviđenih za ugledne pravnike u Sudskom savjetu, saznaju "Vijesti".

Ova imena načelno su dogovorena tokom današnjeg kolegijuma kod predsjednice Skupštine Danijele Đurović ali da li će doći do deblokade Sudskog savjeta zavisiće od političkih igara poslanika parlamentarne većine.

Odluka Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, zavisiće od političkih kompromisa na relaciji URA/SNP sa jedne i SDP/DPS sa druge.

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica (Demokratska Crna Gora) je za 21 čas zakazao sjednicu tog tijela.

Izvori "Vijesti" navode da će odluka o tome da li će doći do početka deblokade u sudskom sistemu zavisiti od klimavog političkog dogovora ali i odluke da li će URA i SNP glasati za Izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji i Izmjene zakona o Glavnom gradu, kojim bi se predvidjelo da na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici neće glasati i građani Zete.

Naime, ukoliko URA i SNP ne budu podržali te izmjene (tome se za sada načelno protive), DPS i SDP neće glasati za njihovog kandidata za popunjavanje Sudskog savjeta - advokata Dragana Šoća.

Sagovornici "Vijesti" navode da je Korać predlog DPS-a, Vučinića su predložili iz SDP-a, dok je Bošnjačka stranka insistirala da advokat Kurgaš bude njihov kandidat za Sudski savjet.

Predlog da se glasa za zakonske izmjene o tome hoće li ili ne Zeta biti dio teritorijalne organizacije Podgorice tokom lokalnih izbora, još nema na listi od 23 stavke Dnevnog reda Osme sjednice redovnog zasijedanja Skupštine, koja je u toku.

DPS je predao Predlog za dopunu dnevnog reda sjednice kako bi se ove zakonske izmjene našle pred poslanicima na plenumu ali će se tek vidjeti hoće li poslanici podržati da se i on nađe tokom današnjeg rada.

Koprivica je ranije danas rekao da je parlamentarna većina od njega tražila da sazove sjednicu Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu "iako nema dogovora o imenovanjima u Sudskom savjetu".

"Šefovi klubova poslanika parlamentarne većine traže od mene da sazovem sjednicu Odbora za politički sistem, iako su svjesni da nema dogovora o pravosudnim imenovanjima i to po principu 'ako sjednica propadne, nikome ništa'. Mislim da to nije odgovoran pristup", rekao je Koprivica novinarima nakon kolegijuma predsjednice Skupštine.

On je kazao da je, kao predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu imao priliku da se upozna sa "veoma neodgovornim sadržajem razgovora i dijaloga, koji je vođen na tom kolegijumu kod predsjednice Skupštine".

"Prvo, informisali su me da ne postoji kvalifikovana većina za imenovanja u Sudskom savjetu, pogotovo jer ni aktuelna parlamentarna većina nema adekvatan dogovor u pogledu postizanja kvalifikovane većine, što čini njihovu odgovornost posebno izraženom, imajući u vidu da je jedan od ključnih prioriteta proklamovanih javno prilikom formiranja 43. Vlade upravo bilo deblokada pravosuđa i pravosudna imenovanja, do čega nijesu uspjeli da dođu", naveo je Koprivica.

On je kazao da nikad nije opstruirao bilo kakav proces i spreman je da ispoštuje sve zahtjeve.

Iz Demokratske Crne Gore i Demokratskog fronta su danima saopštavali da je predsjednica Skupštine Danijela Đurović protivno članu 85 Poslovnika zakazala za danas sjednicu Skupštine Crne Gore, navodeći da "iz političkih i kalkulantskih razloga i motiva što blažeg poraza DPS-a na izborima u Glavnom gradu, žele da Zetu teritorijalno odvoje od Podgorice".

Demokrate su saopštile da saglasno članu 92 predlog za izmjenu predloženog dnevnog reda se može dostaviti predsjedniku Skupštine najkasnije 24 sata prije početka sjednice.

Sudski savjet je u neustavnom i nezakonitom mandatu od jula 2018. godine, kada je uglednim pravnicima u tom tijelu istekao četvorogodišnji mandat ali je tadašnjim izmjenama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama uvedeno da im se "mandat produžava to izbora novih članova"...

Ukaz o trećem mandatu, odnosno ulasku u 9. godinu za tri tri ugledna pravnika u Sudskom savjetu, donijet je 11. jula ove godine.

Na oglas za četiri mjesta za ugledne pravnike u Sudskom savjetu javila su se 34 kandidata, a Odbor je tokom šest dana višečasovnog rada sa njima obavio konsultantska saslušanja.

Bonus video: