Budva: Nekoliko desetina prosvjetnih radnika započelo štrajk glađu ispred Opštine, pozvali Abazovića da hitno dođe

Tri lamele sa 150 stanova grade se punu deceniju i premašile su čak 11 miliona eura

28129 pregleda 34 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.08.2022. 09:53h

Nekoliko desetina prosvjetnih radnik od jutros su započeli štrajk glađu ispred zgrade Opštine Budva uputivši poziv premijeru Dritanu Abazoviću da hitno dođe u Budvu.

Postavljeni su šatori a deset prosvjetnih radnika počelo je štrajk glađu do ispunjenja zahtjeva- da im se omogući useljenje u zgrade sa stanovima za prosvjetne radnike u naselju Dubovica i da cijena kvadrata ne bude veća od 650 eura.

Optužili su Stambenu zadrugu “Solidarno” da je prevarila prosvjetare jer cijenu od 890 eura po kvadratu prosvjetni radnici ne mogu da plate. Ispred Opštine će ostati dok im zahtjevi ne budu ispenjeni. Naveli su da su zahtjevi direktno upućeni Vladi.

Opština Budva podržala je štrajk prosvjetara, podsjetivši da je lokalna uprava do sada u cijeli projekat ustupanja parcele, oslobađanja komunalija te direktne milionske pomoći u izgradnji garaža, pomogla da prosvjetni radnici, podstanari dobiju krov nad glavom.

Direktor Srednje mješovite škoke “ Danilo Kiš” Krsto Vuković je kazao da je urgentan zahtjev da se prosvjetnim radnicima podstanarima omogući useljenje u stanove.

Protest prosvjetara Budva
foto: Vuk Lajović

“Drugi zahtjev je da dobijemo garancije za cijenu 650 eura po kvadratu, koliko je dogovoreno kada smo na početku u cijeli proces uključili Stambenu zadrugu “Solidarno”, koja nikad ovaj posao ne bi dobila da nije takav dogovor. Godinama je ta cijena istrajavala, međutim u ovom trenutku je po njihovoj procjeni 890 eura. To je apsolutno neprihvatljivo, jer po našoj kalkulaciji sa četiri odsto kamate, prosvjetnim radnicima bi mjesečna rata kredita bila oko 500 eura. Veliki broj radnika je u nepovoljnoj poziciji, deset godina se zgrade rade, mnogi su se već kreditno zadužili, neki su pred penzijom, neki stekli pravo na penziju”, kazao je Vuković.

On je poručio da traže od Vlade, ne od Opštine Budva da hitno omoguće da podstanari uđu u zgrade.

“Pozivamo premijera Dritana Abazovića da dođe u Budvu. Deset dana čekamo da nam se javi, da odgovori na našu urgenciju”, naveo je Vuković.

Predsjednica Sindikalne organizacije OŠ” Stefan Mitrov Ljubiša” Marija Vukićević pozvala je sve državne instance da izadju u susret prosvjetnim radnicima i omoguće da kupe stanove po cijeni od 650 eura po kvadratu, kako je bilo dogovoreno.

“Da se okrenu u vide u koju situaciju su nas doveli, ovi šatori predstavljaju vid protesta, ali često nijesu veći ni stanovi u kojima obitavamo. Vidite gdje ste nas doveli i gdje ćemo biti dok nam ne odgovorite i dok nas ne smjestite tamo gdje pripadamo u stanovima na koje imamo pravo”, navela je Vukićević.

Šef kabineta predsjednika Opštine, Nikola Jovanović, glavna administratorka Nevenka Božović Jovović podržali su u ime Opštine Budva štrajk prosvjetara.

“Opština Budva u potpunosti podržava zahtjeve prosvjetnih radnika, da cijena od 650 eura koja je utvrdjena preko javnog konkursa ne može da se mijenja i da prosvjetni radnici konačno zaslužuju rješavanje ovog pitanja. Nijedna državna institucija na današnji dan nema prioritetnije pitanje sem pitanja prosvjetnih radnika u Budvi. Nedopustivo je da prosvjetni radnici danas budu na ulici. Tokom jučerašnjeg dana smo održali sastanak sa predstanicima Sindikata prosvjetnih radnika na kome smo molili da ne dođe do radikalizacije, kao što je štrajk glađu, već da održimo sastanak sa svim relevantnim državnim institucijama na čelu sa premijerom Abazovićem. Jer, Vlada nema danas prioritetnije pitanje od ovoga u Budvi”, kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima Vlada treba da formira stručnu komisiju koja će procijeniti kvalitet radova na zgradama, te utvrditi cijenu.

“Ukoliko Vlada smatra da cijena treba da bude veća od 650 eura po kvadratu, da se nađe modalitet, da tu razliku nadomjesti, a prosvjetni radnici budu ispoštovani onim stečenim pravima”, naveo je Jovanović.

On je kazao da je Opština Budva u međuvremenu preduzela hitne mjere kako bi nedovršene zgrade konačno bile priključene na vodovodnu i elektro mrežu.

“Preduzimali smo i ono što nije u našoj nadležnosti sve kako bi prosvjetnim radnicima omogućili da se usele u svoje stanove. Vremena za gubljenje nema, bićemo i dalje na strani prosvjetnih radnika. Da se ovo pitanje što prije riješi i da novu školsku godinu prosvjetni radnici dočekahu useljeni u svoje stanoce”, zaključio je Jovanović.

Bonus video: