SPCG: Vršimo konstantan pritisak na Stanišića, Abazovićeva dužnost je da se odazove prosvjetarima iz Budve

"Pozivamo sve one koji prolaze ili se zateknu u Budvi ovih dana, da prošetaju do naših kolega, daju im podršku"

6361 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa protesta ispred Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Detalj sa protesta ispred Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Sindikat prosvjete Crne Gore (SPCG) uputio je danas pismo podrške prosvjetarima iz Budve koji protestuju u šatorima ispred Opštine Budva.

Oni su nezadovoljni jer ni nakon deset godina zgrade sa 150 stanova u naselju Dubovica nisu završene, a cijena kvadrata stana umjesto dogovorenih 650 je 890 eura.

"Poštovane koleginice i kolege, prosvjetni radnici Budve, Vaš protest danas nije protest. Travnjak ispred zgrade opštine Budva danas nije travnjak. On je otvorena škola. Vi danas držite čas. I svojim učenicima, kolegama iz Budve koji nisu sa Vama, prosvjetnim radnicima Crne Gore, građanima Crne Gore. Čas nepristajanja. Nepristajanje da nas neko obmanjuje, vara, truje. Nepristajanje na neodgovornost. Nepristajanje na krivicu onih koji ukazuju na propuste odgovornih", ističe se u pismu podrške SPCG.

U pismu se dodaje da su godine prošle.

"Sa njima i mnoge nade, očekivanja, vjerovanja. Zato, nema nazad. Čas mora trajati do zvuka zvona. Zvona koje će označiti pobjedu pravde za Vas. Sindikat prosvjete je u prethodnih osam mjeseci organizovao više sastanaka na kojima su pored predsjednika opštine Budva, gospodina Marka Carevića, prisustvovali i predstavnici zadruge "Solidarno", kao i predstavnici Ministarstva prosvjete. Poslednji sastanak, kome je prisustvovao i ministar prosvjete, gospodin Miomir Vojinović, je bio krajem juna tekuće godine. Prije toga je SPCG, zajedno sa predstavnicima zadrugara iz Budve organizovao protest ispred Vlade, na kome smo uputili apel i predsjedniku Vlade Crne Gore, gospodinu Abazoviću, kao i predsjedniku opštine Budva, gospodinu Careviću, da u skladu sa svojim mogućnostima i ovlašćenjima, pomognu prosvjetnim radnicima Budve da što prije usele u svoje stanove. Suvišno je podsjećati da SPCG vrši konstantan pritisak na direktora zadruge "Solidarno", gospodina Zorana Stanišića, da stanovi moraju biti završeni u roku koji je više puta obećavao. Na žalost svih nas, ne i ispunio. Poštovani predsjedniče Vlade Crne Gore, gospodine Abazoviću, Vaša je dužnost da čujete i odazovete se prosvjetnim radnicima iz Budve", poručili su iz SPCG.

Oni su dodali da je povod i uzrok njihovog poziva za pomoć samo jedna riječ - muka.

"Taložena godinama, hranjena nebrojenim obećanjima, neispunjenim rokovima. Samo ogromna muka ih je mogla natjerati na korak očajnika. Spremni da i svoje zdravlje žrtvuju, kako bi ih čuli. Vlada Crne Gore je dala garancije na kredite za zgrade prosvjetnih radnika u Budvi. Najbolja i jedina zaštita te garancije je da se te zgrade što prije usele, da prosvjetni radnici - podstanari preuzmu kredite, sa obećanim cijenama kvadrata od 650 eura, a da se preostali stanovi prodaju po tržišnim cijenama. Kada to drugi neće ili ne mogu, na Vladi Crne Gore je da pokaže odgovornost prema prosvjetnim radnicima i prema datoj garanciji, tj. novcu građana Crne Gore. Poštovani prosvjetni radnici Crne Gore, jedan broj naših kolega danas štrajkuje, neki i glađu. Zbog svoje muke. Danas je njihova, sjutra će biti neka naša. Zato svaka mora biti zajednička. Jedino zajedno možemo se boriti protiv nepravde, protiv osionosti, protiv neodgovornosti. Pozivamo sve one koji prolaze ili se zateknu u Budvi ovih dana, da prošetaju do naših kolega, daju im podršku. Da se njihov glas bolje čuje. Da svi dijelimo i objavljujemo njihove apele, da svi tražimo reakciju nadležnih", zaključuje se u pismu podrške SPCG.

Bonus video: