Sindikati i Narodna biblioteka Budve podržali prosvjetare: Ne ponižavajte više prosvjetu

Iz Narodne biblioteke Budve ističu i da je velika sramota društva što je profesija profesora i nastavnika je odnosom sistema tokom prethodnih decenija prilično degradirana

3418 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Vuk Lajović
Ilustracija, Foto: Vuk Lajović

Kolektiv Javne ustanove Narodna biblioteka Budve dao je punu moralnu podršku prosvjetnim radnicima u Budvi koji ovih dana štrajkuju sa ciljem da ostvare svoja prava u rješavanju stambenog pitanja koje je pokrenuto prije više od decenije.

“I dok su neki ministri mogli kupiti stan po krajnje smiješnoj cijeni od nekoliko desetina eura po kvadratu, a pritom prethodno stambeno obezbijeđeni, prosvjetari u svoje stanove ne mogu useliti, čime se dodatno u ovakvim okolnostima krize i inflacije ugrožava njihova lična i egzistencija njihovih porodica", navodi se u saopštenju.

Ističu i da je velika sramota društva što je profesija profesora i nastavnika je odnosom sistema tokom prethodnih decenija prilično degradirana.

"Da ni tu nije kraj poniženju pokazuje i odnos prema istima kada su u pitanju njihovi egzistencijalni problemi. S tim u vezi moramo se zapitati: Ako ponizimo prosvjetu, zdravstvo i kulturu na temeljima čega ćemo graditi društvo i državu!?U nadi da će nadležne državne institucije u što kraćem roku riješiti problem prosvjetara na radost njihovu i svih nas, kolektiv Narodne biblioteke Budve podržava ih u odlučnosti i istrajnosti", navodi se u njihovom saopštenju.

Sindikat uprave i pravosuđa: Ne ponižavajte više prosvjetu

Sindikat uprave i pravosuđa takođe su pružili podršku prosvetarima iz Budve, te dodali da su zbog dugogodišnjeg "opšteg javašluka" u mnogim djelatnostima, radnici dovedeni u jedan neugodan položaj da često moraju protestvovati, te kao u ovom slučaju glasno se obraćati državnim prvacima,

"Unazad dugo vremena prateći borbu prosvjetnih radnika iz Budve, koji dugi niz godina pokušavaju da ostvare svoje pravo trajnog rješenja stambene problematike, ne možemo a da ne saosjećamo sa njihovom velikom životnom mukom. Ne ponižavajte više prosvetu, najvažniju životnu oblast, dosta je bilo, kaznite odgovorne", saopštili su oni.

U saopštenju koje potpisuje predsjednik Sindikata Nenad Rakočević se dodaje da su očekivanja svih radnika Crne Gore da nema više vremena za rješavanje nagomilanih problema i da se mnogo čekalo i ćutalo.

"Ispred Sindikata uprave i pravosuđa CG našem bratskom Sindikatu prosvjete poručujemo, da smo spremni za svaku vrstu pomoći koja bude bila potrebna sa naše strane. Zajedno ćemo rješavati i vaše i naše probleme, jer brojnost je snaga", kazali su oni.

Apelovali su na Vladu da pomogne ugroženim prosvetarima Budve.

"Oduzmite onih 508 stanova i kredita bivšim i sadašnjim funkcionerima, te novac usmjerite između ostalog i ovim mučenicima koji danima čame pod otvorenim nebom i u onakvim uslovima", zaključuje se u saopštenju.

USSCG: Umjesto bavljenja trivijalnim stvarima, suočiti se sa problemima

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) takođe je dala punu podršku naporima budvanskih prosvjetnih radnika usmjerenih na ostvarivanje prava "koja im bezuslovno pripadaju", a odnose se na rješavanje jednog od najznačajnijih egzistencijalnih pitanja kakvo je rješavanje stambenog statusa.

Uputili su apel nadležnim organima i organizacijama da hitno preduzmu mjere i aktivnosti kako bi se stalo na kraj "dugogodišnjoj agoniji" kroz koju prolaze njihove koleginice i kolege.

Izrazili su žaljenje što je dio prosvjetnih radnika iz Budve bio prinuđen da pristupi štrajku glađu, kao krajnjem sredstvu skretanja pažnje nadležnih da se pozabave rješavanjem ovog problema.

"Umjesto bavljenja usko partijskim i drugim, trivijalnim stvarima, krajnje je vrijeme da donosioci odluka na državnom i lokalnom nivou pogledaju oko sebe i suoče se sa stvarnim životnim problemima sa kojima se suočavaju građani i radnici u Crnoj Gori. Problem sa kojim se godinama unazad suočavaju prosvjetari iz Budve problem je većine građana u Crnoj Gori jer neadekvatna i pogrešna stambena politika, kakva je vođena decenijama unazad i koja i danas traje, ogroman broj naših građana vodi u dužničko ropstvo usljed podizanja stambenih kredita ili od njih pravi socijalne slučajeve usljed nemogućnosti da plaćaju visoke i ničim regulisane zakupnine stambenog prostora pri čemu im ne ostaje gotovo ništa za normalan, kvalitetan i dostojanstven život. Zatvaranje očiju pred ovim problemom isti ne rješava već ga produbljuje i u ovom trenutku već dovodi u pitanje zdravlje i živote naših kolega i koleginica. Stoga je i ova podrška još jedna mogućnost da USSCG skrene pažnju donosiocima odluka na brojne inicijative koje je u prethodnom periodu uputila, a koje se tiču promjene odnosa prema stambenoj problematici i nužnosti gradnje socijalnih stanova koji bi po povoljnim uslovima bili davani u zakup građanima koji stambeno pitanje ne mogu da riješe po tržišnim uslovima, a takvih je, nažalost, ogroman broj", navodi se u saopštenju.

Zaključuju i da vjeruju da će prosvjetni radnici u Budvi, uz bezuslovnu podršku Sindikata prosvjete Crne Gore, ostvariti svoja prava, cijeneći da za sve u državi, a posebno za opravdane zahtjeve, može i mora da se nađe rješenje.

Bonus video: