IMCG: Stvorena atmosfera u kojoj novinari ne mogu računati na adekvatnu zaštitu, postaju laka meta napada

Zato je, kako navode iz Instituta za medije, neophodno da država ojača svoje kapacitete u borbi protiv onlajn nasilja i da zaštiti slobodu govora, ali i dostojanstvo i integritet osoba koje su napadnute

6727 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut za medije Crne Gore osudio je prijetnje i uvrede novinaru "Vijesti" Siniši Lukoviću upućene preko anonimnih profila sa društvene mreže Fejsbuk.

Oni su pozvali nadležne da što prije otkriju počinioce, rasvijetle slučaj do kraja i javnosti pošalju jasnu poruku da će onlajn nasilje biti sankcionisano.

Lukoviću je prijećeno nakon objavljenog teksta u Vijestima koji on potpisuje - “Granatiranje Splita i uloga Dragana Samardžića”. Luković je prijetnje prijavio policiji, a tužilaštvo pokrenulo istragu zbog sumnje da je riječ o krivičnom djelu ugrožavanja sigurnosti.

"Sa žaljenjem konstatujemo da su napadi na fizički i psihički integritet novinara i njihovu imovinu sve češći, čime je ugrožena sloboda medija i slobodno, neometano bavljenje novinarstvom", navodi se u saopštenju.

Iz Instituta ističu da iako pravni sistem formalno daje dovoljno prostora medijima da izvještavaju i kritikuju rad pojdinaca, institucija i vlasti, u praksi smo svjedoci da je stvorena atmosfera u kojoj novinari ne mogu računati na adekvatnu zaštitu i da postaju laka meta napada pojedinaca ili organizovanih grupa, a da su novinari/ke u Crnoj Gori sve češće izloženi napadima u onlajn prostoru.

Zato je, kako navode, neophodno da država ojača svoje kapacitete u borbi protiv onlajn nasilja i da zaštiti slobodu govora, ali i dostojanstvo i integritet osoba koje su napadnute.

Ukazali su na to da su napadi na novinare/novinarke, kako onlajn tako i u realnom prostoru, često usmjereni na povredu časti i ugleda novinara, i da kao takvi pod određenim uslovima mogu predstavljati osnov za građansku i krivičnu odgovornost.

"Pozivamo kolege i medije da iskoriste sve mehanizme pravne i esnafske zaštite koji im stoje na raspolaganju. Detaljan opis mehanizama zaštite od onljan nasilje, novinri/ke mogu pronaći u vodiču „Mehanizmi zaštite od onlajn nasilja – priručnik za novinare i novinarke“, koji je Instutut za medije Crne Gore priredio 2020. godine", piše u saopštenju.

Bonus video: