Krivokapić najavio, ali kanader iz Hrvatske danas neće gasiti požare u Boki; Bešović: Ne mogu nam izaći u susret

"Dobili smo odgovor da Hrvatska trenutno raspolaže sa samo tri "Canadaira" od kojih su im sada u operativnom stanju samo dva, te da zbog sopstvenih potreba i gašenja požara koje oni imaju na svojoj teritoriji, nisu u mogućnosti da izađu u susret našem zahtjevu", kazao je Bešović

44512 pregleda 116 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Iako je su ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić za danas najavio dolazak jednog specijalnog protivpožarnog hidroplana tipa "Canadair CL-415 T" iz Hrvatske kao ispomoć u gašenju velikih požara koji danima gore u Boki, to se nije desilo, niti će se u dogledno vrijeme realizovati.

Naime, načelnik Direktorata za vanredne situacije MUP-a Miodrag Bešović potvrdio je oko 14 sati "Vijestima" da je iz Zagreba stigao negativan odgovor na zvanični zahtjev za asistenciju koju je MUP oficijelnim kanalima u skladu sa bilateralnim sporazumom dviju država, jutros poslao Hrvatskoj.

"Dobili smo odgovor da Hrvatska trenutno raspolaže sa samo tri "Canadaira" od kojih su im sada u operativnom stanju samo dva, te da zbog sopstvenih potreba i gašenja požara koje oni imaju na svojoj teritoriji, nisu u mogućnosti da izađu u susret našem zahtjevu", kazao je Bešović.

Krivokapić je sinoć na Tviteru objavio da je preko hrvatskog kolege Gorana Grlića-Radmana postigao da Hrvatska Crnoj Gori od danas stavi na raspolaganje jedan "Canadair" koji će gasiti požare u Boki.

Iako je bilo vrlo neizvjesno da će se to realizovati jer Hrvatska i sama ove godine kuburi sa neispravnošću polovine svoje flote od ukupno šest aviona tipa "CL-415T" sa kojima ta država raspolaže, ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović (HGI) sinoć se u telefonskoj komunikaciji, zahvali hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na tome, kako je sinoć saopštila HGI "što će "Canadair" iz Hrvatske gasiti požare u Boki Kotorskoj".

"Nije prvi puta da Republika Hrvatska u vremenu kada je i sama pogođena požarima ustupa kanader kako bi pomogla Crnoj Gori u borbi protiv vatrene stihije. Hrvatska građanska inicijativa često ističe, ali i afirmira činjenicu da su Crna Gora i Republika Hrvatska dvije prijateljske zemlje. HGI će i ubuduće jačati dobre relacije među njima na svim poljima, a na dobrobit naših građana. Hvala Hrvatska", saopšteno je iz juče iz HGI.

Međutim, i pored Krivikapićevih obećanja i Vuksanovićog zahvaljivanja Plenkoviću, "Canadair" iz Hrvatske danas nije i neće stići u Boku.

U međuvremenu, vatrogasci u Boki ostali su i bez pomoći jedinog raspoloživog malog protivpožarnig aviona tipa "Air Tractor AT-802" crnogorskog MUP-a jer je taj avion nakon višečasovnog bacanja "vodenih bombi" na požarište iznad Kamenara, prekinuo dejstvo i odletio je za Podgoricu.

"Avion je morao prekinuti dejstvo jer po proceduri, nakon određenog vremena mora da ohladi motor i da ga pregledaju mehaničari. Nakon što to bude odrađeno i avion se dopuni gorivom, očekujemo da se taj vazduhoplov ponovno poslijepodne uključi u operacije gašenja požara", kazao je "Vijestima" Bešović.

Bonus video: