Vuković smijenjen sa mjesta direktora Agencije za elektronske medije

"Prilikom izbora na mjesto direktora Agencije, kao sastavni dio konkursne dokumentacije, Goran Vuković je podnio i izjavu da ne postoje smetnje za njegovo imenovanje, u smislu odredbi Zakona o elektronskim medijima. Izjava nije odgovarala činjeničnom stanju.."

8077 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) razriješio je Gorana Vukovića dužnosti direktora Agencije.

Kako je saopšteno iz SAEM, odluka je rezultat postupka tokom kojega je "utvrđeno da Goran Vuković nije ispunjavao posebne uslove za izbor na mjesto direktora Agencije, koje propisuje Zakon o elektronskim medijima".

"Prilikom izbora na mjesto direktora Agencije, kao sastavni dio konkursne dokumentacije, Goran Vuković je podnio i izjavu da ne postoje smetnje za njegovo imenovanje, u smislu odredbi Zakona o elektronskim medijima. Izjava nije odgovarala činjeničnom stanju pa je na ovaj način sakrivena informacija od značaja za odlučivanje u postupku izbora direktora. Nakon saznanja o postojanju ovih činjenica, kojih nije bio u posjedu u trenutku izbora direktora Agencije, Savjet je pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti. Zatražena su i dobijena mišljenja relevantnih državnih institucija, i to Agencije za sprječavanje korupcije i Uprave za inspekcijski nadzor. Postupak je rezultirao nedvosmislenim zaključkom da Goran Vuković nije ispunjavao uslove propisane Zakonom o elektronskim medijima za mjesto direktora Agencije, i današnjom odlukom o njegovom razrješenju sa te dužnosti", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik SAEM Branko Bošković.

Dodaje se da će Savjet "uložiti dodatni napor da novonastale okolnosti ni na koji način ne utiču na zakonitost, pravovremenost i utemeljenost odluka Agencije u postupku vršenja njenih ovlašćenja".

"Imajući u vidu izazovne društvene okolnosti i stanje u medijskoj zajednici, kao i dokazanu profesionalnost članova Savjeta i zaposlenih u Agenciji, izražavamo nedvosmisleno uvjerenje da će do izbora novog direktora, Agencija za elektronske medije ispuniti sve svoje zakonom predviđene nadležnosti", zaključuje se u saopštenju Boškovića.

Bonus video: