Zbog kvara na motoru "airbus" kompanije Air Serbia prinudno sletio u Tivat

"Avion je bezbjedno sletio na tivatski aerodrom. Air Serbia žali zbog neprijatnosti i čini sve što je u njenoj moći da osigura da se let nastavi što je moguće prije. Bezbjednost putnika nije bila ugrožena ni u jednom trenutku"

35556 pregleda 32 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.08.2022. 19:13h

Avion "Airbus A319" kompanije Air Serbia na redovnom letu Tivat - Beograd, danas nešto poslije 15 časova, ubrzo nakon polijetanja sa aerodroma Tivat, imao je tehničkih problema zbog kojih je bio prinuđen da se vrati na tivatski aerodrom.

Avion registracije YU-APK prema nezvaničnim informacijama, iz za sada još neutvrđenih razloga, doživio je veći kvar na jednom od svoja dva motora.

Posada je prijavila problem sa motorom kontroli letjenja i zatražila povratak i pinudno slijetanje na aerodrom Tivat što im je odmah i odobreno. Avion je nakon kraćeg kruženja nad otvorenim morem južno od Boke Kotorske tokom kojeg je obavljena procedura ispuštanja viška goriva, postigao smanjenje težine dovoljno za sigurno slijetanje, pa se okrenuo nazad prema aerpodromu Tivat gdje je obavio potpuno normalno slijetanje, bez ikakvih incdenata.

Na portalu Flightradar24.com zabilježeno je kretanje aviona iznad mora u blizini Boke Kotorske.

avion, Tivat, let Tivat - Beograd
foto: Printscreen/flightradar24.com

Sve dežurne ekipe hitnih službi aerodroma Tivat pritom su bile u pripavnosti, ali nije bilo potrebe za njihovom intervencijom. Prema navodima očevidaca, na jednom od motora "Airbusa" nakon slijetanja su bila primjetna oštećenja, ali za sada nije poznato kako je do njih došlo i da li je motor otkazao zbog toga što je eventualno "progutao" neku veću pticu tokom leta ili je došlo do otkazivanja neke od njegovih komponentni usljed zamora materijala.

U svakom slučaju, na oštećenom motoru kada je avion sletio, nije bilo otvorenog požara niti dima, pa time ni potrebe za intervencijom vatrogasaca.

U incidentu nije bilo povrijeđenih, a prema tvrdnjama putnika koji su se zatekli u avionu prilikom kvara, čula se manja eksplozija nakon čega se osjetilo da letjelica koja je tada bila u fazi penjanja, gubi snagu. Ubrzo je uslijedilo i zvanično obavještenje putnicima preko interkoma od kapetana vazduhoplova, da avion ima tehničkih problema zbog kojih se moraju vratiti u Tivat.

Avion je još na platformi aerpdroma Tivat i čeka se dolazak mehaničara Air Serbije koji treba da ga pregledaju i ustanove da li se kvar na motoru može sanirati na licu mjesta. Inače, "airbus A319" YU-APK je avion star 19 godina, a u floti Air Serbije leti od maja 2019. godine. Pogone ga dva turboventilatorska motota IAE V2500 maksimalnog potiska od 102,5 kilonjutna, a koje je proizveo konzorcijum International Aero Engines iz Švajcarske.

Sličan incident na tivatskom aerodromu posljednji put se desio prije šest godina kada 22. jula 2016. avion tipa "tupoljev Tu-204“ ruske kompanije Red Wings na liniji za Moskvu, odmah nakon polijetanja imao veći kvar na jednom od svoja dva motora, pa se takođe nakon sprovedene procedure izbacivanja viška goriva, morao vratiti i prinudno sletjeti u Tivat.

Iz kompanije "Air Serbia" za portal Nova.rs rekli su da bezbjednost putnika nije bila ugrožena.

"Današnji let Air Serbie JU 201 iz Tivta do Beograda vraćen je u Tivat, zbog tehničkih razloga i mjera predostrožnosti. Avion je bezbjedno sletio na tivatski aerodrom. Air Serbia žali zbog neprijatnosti i čini sve što je u njenoj moći da osigura da se let nastavi što je moguće prije. Bezbjednost putnika nije bila ugrožena ni u jednom trenutku", naveli su iz kompanije Air Serbia.

Bonus video: