Tivatski DPS i SD: Gdje su besplatne đačke karte; Opština: Radimo na tome

Predsjednica OO DPS Tivta Dubravka Nikčević saopštila je da su roditelji đaka "po sopstvenom džepu osjetili ovih dana, koliko je lokalna uprava spremno dočekala početak školske godine.

Iz lokalne uprave Tivta poručujuči da "predizborna retorika i populizam koji u saopštenjima forsira tivatska opozicija, sigurno neće riješiti problem prevoza đaka"

9991 pregleda 30 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Tivatske opozicione partije Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokrate (SD) žestoko su kritikovale lokalnu vlast u tom gradu što nije na vrijeme za početak školske godine, obezbjedila obećani besplatni prevoz do škola za sve đake na teritoriji Tivta.

Predsjednica OO DPS Tivta Dubravka Nikčević saopštila je da su roditelji đaka "po sopstvenom džepu osjetili ovih dana, koliko je lokalna uprava spremno dočekala početak školske godine i obećanje o besplatnom prevozu učenika, očigledno, makla sa liste prioriteta".

"Očigledno su im ovih dana mnogo bitniji neki drugi poslovi, oni koji se ne vide a za koje imaju više sluha i afiniteta. Uvaženi roditelji, zato pitamo lokalnu upravu da li je urađena i donijeta Odluka o besplatnom prevozu učenika na teritoriji opštine Tivat, s obzirom da je budžet za 2022. usvojen, još, krajem marta mjeseca i u kojem se nalaze planirana sredstva za ovu namjenu u iznosu od 100.000 eura. Gdje su bili i šta su radili nadležni organi u Opštini Tivat da stvore preduslove kako bi se do početka školske godine ova sredstva učinila operativnim", saopštio je tivatski DPS.

Napominju da je ta Odluka je morala proći Odbor povjerenika koji obavlja nadležnost raspuštene Skupštine opštine, ali se to nije desilo.

"Kao što se vidi, opštinsko rukovodstvo nije iskreno u namjeri da blagovremeno olakša brige roditelja u susret novoj školskoj godini, u susret jeseni koja iziskuje povećane troškove iz porodičnog budžeta", zaključili su iz tivatskog DPS-a.

Lokalni odbor SD-a ocijenio je da je "senzaconalno obećanje o besplatnom prevozu učenika, za školsku 2022/23 ostalo u sjenci i možemo slobodno reći, obmane gražana, roditelja i djece, kada im je ispostavljen cjenovnik prevoza za ovu školsku godinu".

Blue Line
foto: Siniša Luković

SD je podsjetio da je su planirana izdavanja Opštine za subvencioniranje đačkog prevoza sa prošlogodišnjih 65.000, u budžetu za ovu godinu povećana na 100.000 eura.

"S razlogom se pitamo gdje je nestao ili možda utrošen predviđeni novac opredijeljen za prevoz i zbog čega se roditeljima ispostavlja cjenovnik od strane prevoznika koji, možemo slobodno reći, ima monopol po ovom pitanju, i isti vrlo često ne poštuje red vožnje, shodno potpisanom ugovoru, što je slučaj bio s prevozom prethodne školske godine. U konačnom, javnost i roditelji koji treba da plaćaju prevoz, imaju pravo da dobiju precizne i istinite podatke, prema tenderu koji je i ovaj put očigledno dobio Blue Line, a raspisan je od strane Opštine", saopštio je OO SD Tivta konstatujući da će “uslove proizvoljno postavljati prevoznik, ne poštujući ugovor koji bi sada već morao biti potpisan".

Ocijenili su da je lokalna vlast građanskih listi NP, BF i GB “zakazala sa rješavanjem ovog pitanja, jer većina djece je već juče, s početkom školske godine, bila uskraćena za lokalni prevoz, koji nije besplatan”.

Tim podvodom su regovali iz lokalne uprave Tivta poručujuči da “predizborna retorika i populizam koji u saopštenjima forsira tivatska opozicija, sigurno neće riješiti problem prevoza đaka na teritoriji opštine Tivat.”

Blue Line
foto: Siniša Luković

“Nadležni opštinski Sekretarijat za društvene djelatnosti i Sekretarijat za privredu intenzivno rade na rješavanju ovog pitanja. U budžetu, protiv čijeg donošenja su upravo bile stranke koje sada brinu o đačkom prevozu, jesu rezervisana sredstva u iznosu od 100 hiljada eura, ali su značajno povećanje broja učenika u tivatskim školama, određivanje nastave po smjenama, kao i konstantno variranje cijena naftnih derivata, razlozi zbog čega ovaj problem nije lako rješiti. Opština Tivat će ipak tokom ove sedmice pokušati u dijalogu sa rukovodstvom SMŠ Mladost i OŠ „Drago Milović“ da pronađe pravac za rješavanje ovog kompleksnog problema, saopštili su iz lokalne uprave, naglašavajuči da je Ugovor za pružanje usluga javnog prevoza u gradskom i prigradskom prevozu putnika, kao i posebni linijski prevoz đaka, potpisan sa Blue Lineom za vrijeme bivše DPS-SD-HGI okalne vlasti u Tivtu, 6. februara 2019. od strane tadašnjeg gradonačenika Siniše Kusovca (DPS). Ugovor je sklopljen sa rokom važenja od pet godina i ističe tek u februaru 2024.

"Cjenovnik usluga u linijskom gradskom i prigradskom prevozu utvrđuje prevoznik, shodno članu 40. Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju. Opština Tivat sa ove stavke u budžetu izdvaja i sredstva za obezbjeđivanje prevoza đaka romsko-egipćanske populacije. Za ovu namjenu u 2022. godini sprovedena su dva odvojena tendera zbog ograničenja koja su nastupila zbog privremenog finansiranja Opštine. Na tenderu za prvi kvartal, izabran je prevoznik „Blue Line“, a po tom osnovu plaćeno je 3.208,93 eura. Nakon usvajanja budžeta 29. marta, za ostale kvartale raspisan je drugi tender, na kojem je izabrana firma „Globus travel tours“ DOO, a ugovorena vrijednost je 8.910,96 eura", naveli su iz lokalne uprave.

Bonus video: