Inspektori povlače sa crnogorskog tržišta dio proizvoda barene kobasice brenda "Wudy"

"Ukoliko budu pronađeni, biće uništeni u skladu sa propisima", saopštili su iz Uprave

47211 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Inspektori će danas sa crnogorskog tržišta povući sve sporne proizvode barene kobasice brenda "Wudy".

To su "Vijestima" kazali iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Pojasnili su da će sporni proizvodi biti uništeni po propisima, a da će ostali proizvodi "Wudy" u narednom periodu biti pod posebnim monitoringom.

Mediji u Srbiji danas su objavili da je Uprava za veterinu dobila od sistema za brzo obavještavanje Evropske unije - RASFF informacije da je proizvod u tipu barene kobasice brenda „Wudy“, uvezen iz Italije, kontaminiran bakterijom listerijom.

Iz Uprave za veterinu Srbije su saopštili da se hitno kontrolišu uvozne pošiljke, čija će dalja distribucija biti zabranjena.

"Proizvod koji je dospio na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen", saopšteno je.

Bakterija listerija može, prema navodima Uprave za veterinu, da izazove trovanja hranom, "naročito kod osetljivih kategorija populacije".

"Po trenutnim informacijama u Srbiju je uvezena količina u pakovanjima od jednog kilograma, zatim 250 grama, 240 grama i 150 grama. Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu uvezenih pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena, a proizvod koji je dospio na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen", prenosi N1.

Agencija za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine dostavila je, kako je saopšteno, sve raspoložive informacije na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima od kojih je zatraženo i povratno izveštavanje. Potrošačima u BiH je preporučeno da, zbog minimiziranja rizika po zdravlje, ne konzumiraju određene proizvode "Wudy".

Bonus video: