Ugašen požar u crkvi Svetog Vasilija u Nikšiću

"Požar je izbio u prostoriji đakonik, ali brzom intervencijom vatrogasaca zaustavljeno je njegovo širenje i brzo je ugašane. U toj prostoriji je pričinjena šteta, ali srećom ikone i sve što je istorijski vrijedno je sačuvano"

16426 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.09.2022. 13:45h

U sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću došlo je do požara, ali je brzom intervencijom vatrogasaca brzo lokalizovan i spriječeno je njegovo dalje širenje.

"Požar je izbio u prostoriji đakonik, ali brzom intervencijom vatrogasaca zaustavljeno je njegovo širenje i brzo je ugašane. U toj prostoriji je pričinjena šteta, ali srećom ikone i sve što je istorijski vrijedno je sačuvano", kazao je "Vijestima" protojerej stavrofor Slobodan Jokić.

Uzrok požara biće poznat nakon istrage.

"Odmah smo, nakon što nam je javljeno da je požar izbio u unutrašnjost hrama, poslali troje vozila i 15 vatrogasaca. Jedna prostorija je opožarena a mi smo zaista veoma brzo lokalizovali požar", kazao je komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja, Slavko Tadić.

Nakon požara, crkvu je obišao predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i prema prvim analizama, kako se navodi u saopštenju lokalne uprave, uzrok požara su vjerovatno dotrajale instalacije.

Marko Kovačević
foto: Opština Nikšić

"Opština Nikšić će u punoj mjeri pomoći da se sagoreli dio hrama obnovi a ovaj događaj nas poziva i da obnovimo instalacije u hramu i pripremimo sve za njegovo freskopisanje kako bi konačno zasijao punim sjajem", kazao je Kovačević.

Bonus video: