HRA i CGO o postavljanju spomen ploče u Morinju: Žalimo što se ovako važni događaji sprovode na prečac

"Vjerujemo da bi i hrvatskim logorašima značio susret sa onima iz Crne Gore koji su i do sada podsjećali na njihove patnje, dok su vlasti, i lokalne i nacionalne, na to ćutale", piše u saopštenju HRA i CGO

14450 pregleda 7 komentar(a)
Sa otkrivanja spomen ploče, Foto: Vlada Crne Gore
Sa otkrivanja spomen ploče, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.10.2022. 16:07h

Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštili su da pozdravljaju postavljanje spomen ploče na mjesto na kome se nalazio vojni logor JNA u Morinju, od strane Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane Vlade Crne Gore i u prisustvu visokih zvaničnika ovih crnogorskih ministarstava, kao i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.

U Morinju je, uprkos negodovanju nekolicine građana, otkrivena spomen ploča.

Građani, njih desetak, blokirali su ranije danas put do nekadašnjeg logora kako bi pokušali da spriječe otkrivanje spomen ploče.

Na ploči piše da je "tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku” na tom mjestu bio logor, takozvani Centar Morinj (3.10. 1991 - 18.8. 1992) i da je posvećen zatočenim hrvatskim civilima i braniocima.

"I prošle godine smo pozdravili polaganje vijenaca na ulazu logora Morinj od strane visokih delegacija ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Srbije. Vjerujemo da ovakvi koraci daju važan doprinos uspostavljanju pomirenja u regionu. Očekujemo da se spomen obilježjima obilježe sva mjesta na kojima su u Crnoj Gori izvršeni ratni zločini", ističe se u zajedničkom saopštenju CGO i HRA koje potpisuju Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka HRA i Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO.

Iz te dvije nevladine organizacije (NVO) su dodali da su spomen ploču ranije tražili zatočenici logora Morinj iz Hrvatske, a da su u tome su imali i njhovu i podršku drugih NVO iz Crne Gore koje se decenijama posvećeno bave pitanjima suočavanja sa prošlošću.

"Posebno pozdravljamo napore naših koleginica iz Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, koje su 2019. godine nadležnima u opštini Kotor podnijele inicijativu da se na mjestu nekadašnjeg logora postavi spomen obilježje. Međutim, žalimo što se ovako važni događaji sprovode na prečac, bez blagovremenog obavještavanja javnosti, pozivanja i predstavnika organizacija civilnog društva i mirovnih aktivista, koji bi pokazali da za ovaj vid izgradnje kulture sjećanja u Crnoj Gori postoji značajna podrška. Vjerujemo da bi i hrvatskim logorašima značio susret sa onima iz Crne Gore koji su i do sada podsjećali na njihove patnje, dok su vlasti, i lokalne i nacionalne, na to ćutale", piše u saopštenju HRA i CGO.

Oni su poručili da je pravosnažnom krivičnom presudom Višeg suda u Podgorici utvrđeno da su u sabirnom centru JNA u Morinju izvršeni ratni zločini protiv ratnih zarobljenika u vidu fizičkog zlostavljanja, i da su četiri osobe za to osuđene na kazne zatvora - Ivo Gojnić na dvije godine, Boro Gligić na tri godine, Špiro Lučić na tri godine i Ivo Menzalin na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

"Podsjećamo da je u presudi utvrđeno da je "u Sabirnom centru Morinj vladala atmosfera terora i straha za goli život kome su oštećeni bili neprestano izloženi". O zlostavljanju u logoru pred sudom je govorio i Zoran Dragović, jedan od isljednika koji su bili zaduženi za zatvornike: "Starješina jednog odjeljenja straže je bio B.P, koji je tukao zarobljenike, … a jedan je doživio strašne batine u Morinju od kojih je jedva preživio, a nakon napuštanja Morinja je morao izvršiti nekoliko operacija ... poznato mu je da je B. izvodio zarobljenike i na njima trenirao boks... najgore su bile grupe stražara iz Herceg Novog, jer su se oni poistovjećivali sa likovima iz filmova kao sto su Rambo, Sandokan, i ponosili su se siledžijskim odnosom, a da nisu pridavali značaj časti i uniformi koju nose...". Žalimo što su ovaj događaj obilježili protesti ostrašćenih pojedinaca, očekujemo da se od tog čina ograde prije svih partije u kojima su ti pojedinci funkcioneri i aktivisti na lokalnom nivou", zaključuje se u saopštenju CGO.

Bonus video: