Putovanja u UAE: ASK utvrdila da Abazović i Đukanović nijesu prekršili zakon

Đukanović je u Dubai putovao u martu 2010. godine, navodno o trošku predsjedika Atlas grupe Duška Kneževića, dok je Abazović u Dubaiju bio u decembru 2021. godine

49471 pregleda 38 komentar(a)
Abazović i Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Abazović i Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da ni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nijesu prekršili Zakon o sprečavanju korupcije, putovanjima u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

Đukanović je u Dubai u UAE putovao u martu 2010. godine, o trošku predsjedika Atlas grupe Duška Kneževića, dok je Abazović u glavnom gradu UAE Abu Dabiju i u Dubaiju bio u decembru 2021. godine.

ASK je obje odluke donijela na osnovu inicijative Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Abazović je istakao da je tačno da je u decembru boravio u Dubaiju i Abu Dabiju, ali ne kao javni funkcioner, već kao građanin. Istakao je da predmetno putovanje nije bilo u vezi sa vršenjem javne funkcije, već da je isključivo riječ o privatnoj organizaciji, te da mu je nejasno da, pored toga što obavija javnu funkciju, ne može imati svoju privatnost i što određene strukture ne mogu da shvate da na putovanje može da pođe kao građanin, a ne samo kao javni funkcioner," navodi se u izjašnjenju.

Dodao je da se svaki odlazak van granica Crne Gore ne može tretirati kao odlazak u okviru obavljanja funkcije, te da ne može biti lišen prava da se kreće kao običan građanin.

Uvidom u dio baze podataka ASK - registar poklona, utvrđeno je da se u njoj ne nalazi predmetno putovanje, kao i da nema sačinjenog izvještaja o odbijanju istog.

Uvidom u dopis Specijalnog državnog tužilastva (SDT), utvrđeno je da protiv javnog funkiconera nije formiran krivični predmet povodom utvrđivanja činjenica u vezi sa njegovim boravkom u UAE u decembru 2021. godine.

Uvidom u dopis Generalnog sekretarijata Vlade, utvrđeno je da on u decembru 2021. godine nije službeno boravio u UAE.

"Đukanović je istakao da je tačno da je u periodu od od 25. do 30. marta 2010. godine bio na putovanju u UAE - Dubai, da je troškove putovanja snosio organizator. Objasino je da je na predmetno putovanje bio pozvan sa suprugom na privatno druženje, te da u konkretnom javna funkcija koju je obavijao u tom momentu ni na koji nadin nije bila povezana sa putovanjem.", navodi se u obrazloženju.

Dalje se navodi da se u konkretnom slučaju ne može govoriti o krsenju Zakona o sprečavanju sukoba interesa, jer putovanje ne spada u novac, hartije od vrijednosti ili dragocjeni marerijal, pa je predložio da se prijava odbaci kao neosnovana.

Uvidom u registar poklona, za 2010. i 2011. godinu utvrđeno je da se u njoj ne nalazi to putovanje, kao i da nema sačinjenog izvještaja o njegovom odbijanju. Ovo je nova odluka nakon što je Upravni sud poništio prethodno rješenje Agencije.

Bonus video: