Prodaja stana kupljenog po povoljnim uslovima: ASK utvrdila da direktorica ASK nije prekršila zakon

Odluku potpisuje pomoćnica direktorice Nina Paović

21573 pregleda 47 komentar(a)
Perović, Foto: Boris Pejović
Perović, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da direktorica te institucije Jelena Perović nije prekršila Zakon o sprečavanju korupcije jer nije stekla imovinu veću od 5.000 eura prilikom zaključenja ugovora o stanu iz januara 2018. godine, pa nije imala obavezu da preda izvještaj koji se odnosi na uvećanje imovine preko 5.000 eura, kao i da nije imala obavezu da da izjavu o postojanju sukoba interesa prilikom zaključenja ugovora iz maja 2019. godine, jer u konkretnom javni interes nije podredila privatnom, navodi se u odluci.

Odluku potpisuje pomoćnica direktorice Nina Paović.

ASK je u ovom slučaju postupila po prijavi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) zbog mogućeg kršenja Zakona.

Slučaj se odnosi na kupovinu pa potom prodaju stana koji je kupljen pod povoljnim uslovima od Osnovnog suda na Cetinju.

"Navela je da su momentom kada je isplatila kupoprodajnu cijienu na osnovu zaključenog ugoovora sa Osnovnim sudu u Cetinju, njene obaveze prema sudu prestale, pa je na osnovu pozitivnih propisa imala mogucnost da proda svoja prava iz Ugovora, što je i učinila", navodi seu izjašnjenju.

Dalje se navodi da nijedan zakon kao ni podzakonski akt ne daje pravo Osnovnom sudu da ograniči prodaju navedenog prava, pa samim tim nije ni trebala saglasnost suda da bi uaključila ugovor o kupoprodaji imovinskih prava, zbog čega se njen potpis kao predsjednice suda našao na ugovoru iz tehničkih razloga a ne zbog toga da je osnovni sud bio prodavac njenog imovinskog prava ili da je trebala saglasnost suda za prodaju imovinskog prava.

"Zbog prethodnog navedenog ne stoji činjenica da je svoj privatni interes podredila javnom, jer javnog interesa u prodaji njenih imovinskih prava nemam, te samim tim nije ni bila dužna da piše izjavu o sukobu interesa", navodi se u nalazu.

Bonus video: