GI "21. maj": Učenici Gimnazije “Stojan Cerović” se gađali klupama, stolicama...

Bez obzira čime je motivisan - dosadom, zlonamjernošću, šalom, ideološkim razlozima, nekom frustracijom, željom da se energičniji učenici na negativan način predstave na društvenim mrežama - vandalizam se odražava na kvalitet života kako pojedinaca tako i šire zajednice, proizvodi strah i nesigurnost..."

8778 pregleda 16 komentar(a)
Foto: GI 21. maj
Foto: GI 21. maj

Građanska inicijativa "21. maj" pisala je ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću povodom incidenta koji, kako su naveli, kompromituje obrazovno-vaspitni rad u Gimnaziji “Stojan Cerović” u Nikšiću.

Iz GI "21. maj" je saopšteno da su se učenici te obrazovne ustanove gađali klupama, stolicama i drugim predmetima.

"Građanska inicijativa “21. maj” obavijestila je ministra Vojinovića da se u srijedu, 12. oktobra 2022. godine, u Gimnaziji “Stojan Cerović” odigralo neprimjereno ponašanje grupe učenika o čemu mu je dostavljen i video snimak. Pozvali smo ministra prosvjete da neodložno naloži analizu discipline učenika kao i da inicira primjerene vaspitne mjere koje će uključiti i dodatnu pažnju prema učenicima koji su skloni vandalizmu i nasilju. Vandalizam je uvijek i svugdje štetan i opasan. Bez obzira čime je motivisan - dosadom, zlonamjernošću, šalom, ideološkim razlozima, nekom frustracijom, željom da se energičniji učenici na negativan način predstave na društvenim mrežama - vandalizam se odražava na kvalitet života kako pojedinaca tako i šire zajednice, proizvodi strah i nesigurnost i iziskuje troškove zbog nastale štete na stvarima koje su svima potrebne i korisne", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da su "posljednje dvije Vlade Crne Gore potpuno zapostavile programe koji su orjentisane na učenike i sigurnost u školi".

Iz te inicijative su predložili Vojinoviću da pristupi izradi posebnog programa koji bi pomogao da se minimizira vandalizam, neprimjereno i primitivno ponašanje u školama.

"Intencija je da se naše škole, u svakom pogledu, učine sigurnim okruženjem. Važno je da se povede računa i o tome kako školski mobilijar može biti dugotrajniji, posebno u smislu materijala od kojeg se namještaj izrađuje", navodi se u saopštenju

Bonus video: